Fråga från en läsare om ryttare i trafiken

Dagens fråga från en bloggläsare:

När du travar i kanten på en grusväg, och möter en bil, saktar du ner till skritt då eller fortsätter du trava

Jag mötte 2 hästar som var på led och travandes, de saktar inte ner när de mötte mig, jag gjorde ALLTID det när jag red…

Tanken har aldrig ens föresvävat mig att trava förbi en mötande bil, oavsett hur sakta bilen kör… gör du det?”

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. jannike

  Sker mötet på samma väg saktar jag ner, vill varken riskera hästen eller bilen.
  Men rider jag på angränsande väg så fortsätter jag utan större bekymmer.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Självklart skritt vid mötande trafik, när man möter gående eller när man passerar en gård. Det senare har jag för övrigt diskuterat med folk som jag ridit tillsammans med – och som inte alls tyckt att det är nödvändigt. Jag tycker att man kan visa de boende den respekten.

  Svara
 3. Elizabeth Torrisi

  Tja i Flyinge kommer man med ridande i trafiken ( trots anlagda ridvägar intill) en hand på telefonen och totalt omedveten om sin omgivning. Vi ryttare ställer krav på bilisterna men tyvärr är en del ryttare inte så hänsynsfulla heller. Men grundregeln i trafiken är fortfarande att du måste framföra ditt fordon så att du kan stanna/ förhindra olycka.

  Svara
 4. Frida

  Tycker det är självklart att sakta ned, rätt ofta stannar jag också om jag tycker att det behövs. Är alltid så noga jag bara kan i trafiken. Kan inte föreställa mig ångesten om jag varit vårdslös så att min häst kom till skada (eller bilisten) så jag vidtar alla försiktighetsåtgärder. Som jag skrivit i andra inlägg är jag rejält arg över hur vissa bilister beter sig när de träffar på hästar. Men jag måste ju också sköta mig, jag kan ju inte ta stora risker och sen blir förbannad på bilisterna…

  Svara
 5. Linda

  Jag saktar ner vid möte med fordon och även vid möte av gående och cyklister och annat. Däremot kan jag trava förbi hus.

  Svara
 6. Elisabeth

  Som ryttare och hundägare förvånas jag ofta av ryttare som inte saktar av när de möter mig och hunden på skogsstigar. Jag har blivit förbigalopperad mången gång. Ryttaren hälsar glatt men har ingen tanke på att vare sig gå ner till skritt eller lämna plats. Både jag och hunden är hästvana men långt ifrån alla är ju det.

  Svara
 7. Birgitta

  Svarar som övriga: bryter självklart av till skritt- det känns säkrast.

  Nu möter jag i princip aldrig bilar på de grusvägar där jag rider och jag travar inte heller ofta på asfalt men att inte bryta av OM en bil kommer känns som en onödig risk när det tar så kort stund att bryta av tills fordonet har passerat.

  Svara
 8. Jeguo

  Med mitt gamla sto fortsatte jag ofta att trava. Hon var helsäker och lättstoppad, men ändå ögonkontakt med bilföraren.
  Skulle säga att det beror på både häst och omgivning hur man beter sig.
  Jag tränade distans och få blir det många mil i uteritter

  Svara
 9. Emelie

  Beror på bredden på vägen. Tillräckligt bred för att vi inte ska vara på varandras väghalva, ja då kan jag lika gärna fortsätta trava. Fotgängare brukar vi sakta av för, men även här beror det på bredd på vägen. Galoppera förbi någon gör vi dock aldrig, för det skvätter så mycket sten.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>