Fråga från en läsare om hovslagare

Jag har börjat ogilla attityden hos min hovslagare.

Vi har haft ett par tappskor och det känns nästan som det är mitt fel…eller fel på hästen.

Bad hovslagaren att komma ut men fick först inget svar och fick sedan på omvägar veta att denna hade semester.

Inte helt ok att göra såhär…men jag har kanske för höga krav??!?

Jag tar också gärna emot råd för hur jag stärker hovarna och hur hovarna mår från min hovslagare. Detta har också brustit en del hos nuvarande hovslagare…..enligt min åsikt. Det var inte förrän jag själv plockade av en sko som jag såg att hovarna var torra och fnasiga och förmodligen behövde lite extra fukt och smörjning och kanske ännu kortare intervaller på sommaren.

Men vad tycker ni läsare att man har rätt att förvänta sig av sin hovslagare? 🙂

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Titti

  En engagerad hovslagare är A och O! Byt, ta referenser från vänner och bekanta. Inga hovar ingen häst! Jag har en mycket engagerad hovslagare, men så får han mutor i form av choklad och vin mellan varven;)!!

  Svara
  • G

   Säger detsamma! Vår har lite väl lång resväg så vin får han tyvärr inte 😀 😀

   Svara
 2. Birgitta

  Det absolut viktigaste för mig är skicklighet/ kompetens- jobbet måste med andra ord utföras perfekt! Just hästens hovar är så viktiga att det inte är något man ska gambla med.

  Sedan måste hovslagaren komma på bestämd tid och också gå att resonera med (vad gäller allt möjligt som har med skor och hovar att göra).

  Jag är inte speciellt kunnig vad gäller hovar/ skoning utan litar mycket på min hovslagare men vill ändå kunna ha en diskussion och i slutändan avgöra själv.

  Svara
 3. Anna A

  Att se att hästen har torrare hovar och behöver kortare skointervaller tycker jag är normal hästägarkunskap, inget som hovis måste se till att jag gör (däremot kan jag rådgöra med hovis om den tycker att jag ska göra något annorlunda).

  En smart egen företagare meddelar sina kunder när det är semesterstängt, eller talar iaf in ett meddelande på telefonen om när vederbörande är tillbaka i arbete igen. Men det är inte helt ovanligt här att hovslagare mer eller mindre slutar att svara i telefonen när de har för mycket att göra.

  Svara
 4. silverbjälke

  tja…. det är din hästs fötter, Vad förväntar du dig själv av din läkare eller sjugymnast? förvänta dig mer än det isf för du kan berätta, det kan inte hästen. Alltså måste hovslagaren vara bättre än din egen läkare, annars är det en smed du anlitat. Man skor inte en hov, man skor en häst. Om hovslagaren inte vet HUR du rider, på vad för underlag, inriktning osv och aldrig sett hästen röra sig kan han aldrig göra ett bra jobb, då kan han bara avgöra vad som ser bra ut när den står helt still på ett plant underlag utan ryttare.

  Svara
 5. Madeleine

  Jag var nyligen på Helsingborgs djursjukhus och skodde om min häst för att han fått en hovbensfraktur, och jag måste säga att det är mkt stor skillnad även på de tre friska hovarnas utseende efter skoning, om jag jämför med min vanliga hovslagare.
  Och till en mkt rimlig kostnad, en friskskoning alla fyra runt kostar 1345:-

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>