Vad man bör och vad man gör

Det är ju inte ovanligt att man på nätet, både på olika diskussionsforum och bloggar diskuterar tex FREKVENS av allt möjligt:

  • Hur många timmar om dagen går du ut med din hund
  • Hur många timmar om dagen går din häst i hagen
  • Hur många gånger i veckan rider du
  • Hur många gånger i veckan smörjer du ditt träns

osv, osv i all oändlighet.

Även på min blogg ställer jag ofta frågor likt de ovan.

Det jag är ganska övertygad om är att de som FRÄMST svarar är de som liksom följer den gängse normen om hur man BÖR göra- inte hur man de facto GÖR, dvs lite ”Bror Duktig typer”.

Läste nyligen en tråd på Facebook som handlade om hur mycket folk aktiverar sina hundar och det var ingen hejd på motionerandet.

De som svarade var ute och vandrade i timmar, varje dag, året runt. 3 timmar om dagen var liksom standard…

Och nej, jag tror ärligt talat inte ett skit på detta IRL.

Gemene hundägare har varken tid eller ork att lägga 3 timmar eller mer på hundpromenader- inte de hundägare jag känner i alla fall (och inte jag själv heller).

Och nej, alla hästar går inte i hage från 6 på morgonen till 21 på kvällen men de som har sina hästar ute från 8 till 12 ”vågar” ofta inte svara på hagvistelsefrågor eftersom de ”vet” att Bror Duktig med anhängare kommer att lyncha dom.

Så man ska nog ta alla denna läsning med en stor nypa salt och inte känna sig som en usel människa på något vis- alla gör säkert så gott de kan och utifrån sina förutsättningar.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Det jag gillar med din blogg är just sådana här inlägg.
    Ett ganska krasst konstaterande, utan en massa lulllull.

    Svara
    • Birgitta

      Vad roligt att du uppskattade inlägget. Ingen mer än du har kommenterat det så jag har ingen aning om ”folk” håller med eller inte men det jag skrev om är mina erfarenheter i alla fall.

      Jag tycker att djurägare är väldigt bra på att ”mästra” varandra och ibland nästan tävla om vem som i deras ögon sköter sitt djur bäst, många gånger med andemeningen ”mitt sätt är det rätta och andra sätt är fel”.

      Gissar att även mina egna inlägg kan uppfattas så ibland så jag påstår inte att jag är felfri.

      Som jag har varit inne på flera gånger förut är det sällan så att EN SAK är ”allena saliggörande” om det så gäller antal timmar man promenarar med sin hund, timmar i hagen, ridpassets längd eller hur ofta man rider osv.

      Sedan finns det givetvis gränser för allt och när en specifik sak är farlig/ är att betrakta som dålig djurhållning.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag ogillar också det där mästrandet som förekommer, t ex när det gäller andra människors hästhållning eller ridning. Särskilt ogillar jag när det på olika forum dyker upp frågor som ”en stallkamrat rider si och så, hur ska jag göra för att få hen att förstå att det är fel”? Förvånansvärt få svarar då ”vad har du med det att göra” utan det läggs upp olika strategier för hur stallkamraten ska ledas in på den rätta vägen. Jag ser detta mest på nätet, jag har ytterst sällan sett det i verkligheten kan jag tillägga – kanske beroende på att jag haft eget stall i 15 år, kanske för att jag nog utstrålar att jag inte bryr mig så mycket om vad andra tycker…
    Och när det gäller det där med att tävla i hur mycket hästarna är ute – jag har ibland god lust att fråga om de aldrig rider hästarna? För om de går ut vid 6 och in vid 23 t ex, rider de då på natten?

    Svara
    • Birgitta

      Det är nog för att du haft eget stall som du inte har sett/ hört mästrandet IRL gissar jag.

      Jag tycker att det är ganska vanligt i inackorderingsstall; kanske inte att man säger till berörd person utan mer att det snackas om denna bland andra.

      Svara
  3. CeciliaL

    Haller helt med Anna-Kajsa, men jag ar ju ocksa lyckligt lottad med eget stall och darfor forskonad fran sant dar snack. Nar jag brukade sta pa inackorderingsstall var jag val ratt forskonad genom att jag helt enkelt inte hor vad folk sager, och de vill val inte garna snacka rakt i ansiktet pa en om sadant – fast jag hade en kompis (hon ar inte nan kompis langre, fick nog till slut!) som alltsa gick fram till folk och talade om for dem vad de gjorde for fel, och bemodade sig om att instruera dem om hur de skulle gora pa det korrekta sattet! Visst, hon var kunnig och duktig, meeeen… sa kan man helt enkelt inte bara sig at IRL och hon konsumerade vanner i ratt snabb takt, men fattade aldrig varfor – hon brukade beratta den ena historien efter den andra for mig, och alltid var det den andra personens fel eller de var dumma/okunniga/ville inte lara sig osv. Aldrig hennes fel. Sadant ser man ju tyvarr online valdigt mycket, som ni sager.

    Svara
    • CeciliaL

      (hennes mastrande kunde galla bade ridning, hantering, lastning, vad som helst, hon visste BAST helt enkelt!)

      Svara
  4. Madeleine

    I mina tankar ruskar jag ofta på mitt huvud pga andra människors okunskap om hästar.
    Men så länge dom inte frågar mig vad jag tycker, så nöjer jag med mig att ruska mitt huvud.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker att det blir lättare och lättare att hålla tyst ju äldre jag blir- säger man ifrån brukar det ändå sällan ha önskad effekt.

      Det vanligaste jag ser som är tokigt är fodring med för mycket kraftfoder och/ eller för lite stråfoder samt en överdriven användning av täcken.

      Men det är sällan så ”farligt” att hästar lider och då får väl hästägaren göra som den vill tänker jag eller lära sig den hårda vägen OM hästen tex får kolik.

      Svara
  5. Madeleine

    Och när vi ändå pratar om förbjudna ämnen.
    Så hur farligt kan det bli att låta ett flockdjur att ha en kompis i hagen?

    Svara
    • Birgitta

      Fast det vanligaste är väl ändå att hästar går ihop och att vi som har valt att INTE ha vår häst med andra av olika anledningar kritiseras för detta?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>