Fråga från en läsare om släpbankare

Den 30 maj publicerade jag detta inlägg om min ”släpbankare” och igår kom denna fråga till bloggen:

Jag har ett dilemma som du och alla läsarna på sidan kanske kan ge mig några goda råd i. Jag har ett 9-årigt dressyrsto som i hela sitt liv varit van att åka släp, lastar sig själv utan problem och upplevs heller aldrig som stressad inne i släpet (står och vilar inne i det på träning, tävling etc). Men problemet är att hon det senaste året har börjat banka och slå/vevar med frambenen nåt så in i vassen när man kör. Detta är så irriterande och jag har provat att stanna för att sedan köra när hon slutat=funkar ej hon fortsätter, kört jätte sakta men det har heller ej aldrig funkat. Hon står dock stilla när man ligger och kör på t. ex motorväg. Allra värst blir hon när ”omgivningen känns igen” på vägen hem. Vet inte vad jag ska göra längre, är enda lösningen att byta släp? Köpte ett nytt förra våren med aluminiumgolv, mjuk mellanvägg och krubba fram. Känns som om mina knep är slut och börjar bli uppgiven då jag provat både luva och tussar i öronen men inget hjälper. Blir så ledsen när man äntligen kunnat köpa släpet och så slår hon det sönder och samman..
Hoppas på tips hur man i alla fall kan dämpa detta beteende.

Ja, jag har ju som sagt själv en bankare, i alla fall så till vida att han kan ”köra igång” när vi närmar oss stallet.

Och han är också snällast i världen att lasta; springer nästan in i släpet själv och står stilla och vilar på tävlingar.

Har förstått att detta med bankande när man närmar sig stallet är ganska vanligt och hur irriterande det än är de gånger det inträffar (kanske 2 av 5 gånger) så har jag själv ingen lösning på det hela.

Tack och lov har Vicke inte heller förstört något i släpet (än?) men det är helt klart störande när han sätter det i gungning.

Ibland får jag god lust att tvärnita för att straffa honom men det vågar jag inte, då kanske han i stället skadar sig.

Men har ni läsare några tips?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Jag har ju själv haft en ”bankare” av rang! Det var inte roligt… Hon slog dock aldrig i väggarna utan bankade och ”skuttade” omkring… Eftersom jag inte har ett eget släp så noterade jag dock att det var lite olika intensitet på ”omkringrövandet” i olika släp, så det kan ju kanske vara idé att prova även andra släp? Läser dessutom att hästen aldrig gjort så här innan och att du köpt nytt släp, började det i samband med nya släpet?? Brukar du ha henne på den sidan där du har sadelkammaren, testa i så fall att ställa henne på andra sidan där det är mer plats framtill.
    Vissa hästar står också bättre utan transportskydd, men det kan ju kännas lite sådär att prova den varianten på en häst som inte står still?!
    En del hästar är lugnare om de har att äta, andra när de inte har det…
    Även min häst visste när vi närmade oss stallet, då inte bara stökade hon utan gnäggade också så hon hördes säkert ända från avfarten hem till stallet;-)
    Enda gången hon faktiskt stod helt blickstilla i trsp, var när skötardörren gått upp vid färd, men det är inget jag tycker du ska prova;-);-)
    Lycka till!!!!

    Svara
    • CeciliaL

      Har aldrig haft en som sparkare eller bankar eller hoppar runt, men hade en som liksom tappade balansen om man inte korde SUPERlangsamt runt kurvor/rondeller, och som helt klart hade velat sta bredare, annars liksom trampade han med bakbenen pa sidorna av transporten. Bra tips fran LenaB tycker jag, prova olika transporter OCH prova att andra det som gar att andra med nuvarande transporten, dvs sida/sadelkammare. Kan du ha hasten bredare? Finns ju en del transporter dar man kan satta avdelaren pa 3/4 istallet for i mitten, eller t.o.m. resa utan mellanvagg. Transportskydd ar det valdigt manga som ogillar, och trampar runt nar de har dem pa, sa jag skulle personligen prova med bara boots och strykkappor som den ar van vid fran ridningen (kanns litet nervost utan nanting alls om hasten lever rovare darinne!). Det dar med att den borjar rora sig nar man narmar sig hemma ar nog inte mycket att gora at… Annat an kanske aka vidare FORBI hemma, istallet for att det blir 1. hoppa runt. 2. anlanda hem. 3. lasta ur (=beloning for runthoppandet). Man kan ju forestalla sig att hasten skulle fatta att det INTE blir exakt sa om man istallet for att stanna och lasta ur, helt enkelt kor en svang till efter att man anlant hemma?

      Svara
  2. Trasselkvast

    Låter för mig inte som att hon är rädd på något sätt då det gått bra tidigare och vilar när det står still, utan mer som olater/otålighet. Jag tror tyvärr inte att det går att göra något åt saken. Lyssnar hon på rösten? En walkie talkie där du röstkorrigerar skulle kunna funka.

    Min förra häst var likadan i släpet, aldrig problem att lasta eller stå på tävling, men han orkade helt enkelt inte med själva åkandet. Han var inte rädd på något sätt (kamera), inte heller brydd av vilket sätt han åkte på eller vilka kläder han hade eller var eller hur man åkte (provade ALLT), och det blev bara värre och värre. Till slut sålde jag honom bla pga just detta då jag då bodde så jag var TVUNGEN att åka.

    Svara
    • Trasselkvast

      Kan tillägga att min nuvarande gör exakt samma när vi börjar närma oss hemmet, hon känner på lukten var vi är. Men det är dels väldigt svagt gungande, dels bara i max några minuter, så det må vara hänt.

      Svara
    • Anonym

      Nej rädd är hon inte då hon agerar lungt både vid lastning och när släpet står stilla. Jag håller med om att detta är en riktig olat som är svår att få bukt på. Har provat att köra helt utan skydd men märker ingen som helst skillnad tyvärr. Har funderat på att prova sätta på insynsfilm fast åt fel håll så hon inte kan se ut. Men kanske stryrs beteendet mer av lukten än av synen. Känns sådär att en hel by märker av när vi är på hemgång efter våra ”utflykter”..

      Svara
      • CeciliaL

        Sa vad tror du om mitt forslag, dvs att INTE belona skuttandet som kommer nar man narmar sig hemmet, genom att helt enkelt kora ivag igen utan att lasta ur? Ingen av er har kommenterat pa det – ar det verkligen ingen som provat nagot liknande? Kan val vara vart att prova iaf – darmed inte sagt att EN gang kommer racka, om hon ar en inbiten slapbankare, utan det lar kravas repetition.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>