Fråga från en läsare om hästtransporter

En läsare står i begrepp att köpa en begagnad hästtransport och har lite frågor kring detta:

Hur gammal transport ”vågar” man köpa?

Vilka märken är bra/ ska man akta sig för?

Annat att beakta om man har en normalstor häst som är normalsnäll att köra?

image

Själv har jag haft flera Boj-släp och varit nöjd med dessa (och är så fortfarande).

Har också haft en Värmlandsvagn men den kändes ”smäckig” (typ: ”du får vad du betalar för”). Men de har kanske utvecklats till det bättre på senare år?

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Precis som du skriver är Boj bra, typ de bästa. Jag har Thule, haft Trane innan, det är också bra släp tillverkade för svenska väderförhållanden. Skulle jag köpt begagnat skulle jag leta efter Boj, Thule, Ifor eller Ume.

  Svara
 2. Prick

  Boj är bra men finns väl inte längre som företag? Tror det heter Forzab nu?
  Det viktigaste när man köper begagnat är nog att kolla sånt som inte syns; golv och bromsar.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Två märken har tagit över Bojs ritningar, Forzab och One Classic (eller något sånt).

   Svara
 3. Dressyrtant

  Jag har en häst som gått runt i trailern som fyraåring pga ljud utifrån. För mig är det viktigt med isolering och då var Ume bästa valet.
  Budget och användningsområden avgör ju lite vilken transport det blir. För mig är det viktigt att få ner bommarna fram snabbt och där är Thule, Ume och Boj bra. Jag åker mycket själv och vill ha lätta anordningar som läm och bakbommar. Då är Ume bra. Vill man ha lågt insteg ska man ha en Fautras osv.
  Är det första transporten tycker jag nog man ska fundera över:
  1. Budget
  2. Säkerhet
  3. Finesser som tyngd på bom och läm, golv, framdörr, baklucka och annat som passar människa och häst
  4. Ventilation och isolering
  5. Sadelkammare och andra tillbehör

  Svara
 4. CeciliaL

  Skulle saga att Ifor Williams ar bra, men jag har liksom inget att jamfora med for typ ALLA har IW har i GB, det nastan finns inget annat! Nagon enstaka Bateson eller Pegasus bara. IW haller bra, men nar jag sag Anna-Kajsas transport i somras (Fautras, eller hur?) blev jag makta avundsjuk, da den ar sa himla mycket mera genomtankt. IW ar litet basic, fast de nyare modellerna ar nagot mer arbetade s.a.s., med litet smartare sprintar och fonster och sant. Salde en 25arig transport for ett par ar sedan, och min IW ar val 7-10 ar gammal, kommer inte ihag. Aldre an sa skulle jag nog inte kopa i dagens lage, och helst vill jag nu ha en liten 2hastars hastbuss, guvalyxigt det vore! 😀

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Ja, vi har verkligen blivit Fautras-frälsta! Jag har haft flera Boj innan, men de här är i en helt annan klass. Jag såg t ex en hos en reparatör förra veckan – den hade blivit påkörd rakt från sidan i relativt hög hastighet, och det var i princip bara en lackskada på den. Jag har även sett voltade Fautras, som är helt oskadda. Sen är ju bomsystemet unikt, iom att man kan öppna och stänga bakbommen framifrån – det behövs alltså ingen person som står bakom hästen, någonsin. Jag kan hålla på i evighet och rabbla bra saker 🙂

   Svara
   • CeciliaL

    Ja, den sag verkligen bra ut. Sugen, aven om jag drommer om en liten lastbil. Fast jag var forvanad att ni kunde kora den med tva stora hastar med en vanlig personbil! Hos oss far sadana bilar bara dra 1500 kg, och bara transporten plus ena hasten maste ju vagt det?

    Svara
 5. Linnea

  Både BOJ och Umesläp har bra vagnar! Har själv ett Umesläp och är väldigt nöjd. Ligger bra efter vägen, isolering, lätt att använda = tjejvänligt! Hästen trivs också bra!

  En annan fördel är också att det pallar med vårt kalla klimat, vilket underlättar enormt när man bor uppe i Norrbotten

  Svara
  • Minstral

   Det är ju faktiskt detta man ska ta med i beräkningen när man köper transport från annat land, är det tillverkat för att tåla svenskt klimat? Något många faktiskt inte tänker på.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>