Mer om tränar-bokning

Som en följdfråga kring det här med att boka tränartider undrar jag idag om ni har någon koll på om er tränare skattar för de pengar som ni betalar eller om allt hamnar ”rakt ner i fickan”?

Och om ni vet hur det förhåller sig; spelar det någon roll för er?

Känner ni att ni av princip inte vill stötta ”svart” verksamhet eller bryr ni er inte?

Eftersom sådant här kan vara känsligt att diskutera får ni gärna svara anonymt.

För egen del är jag övertygad om att X redovisar sina inkomster, dels då han är en klok man som inte bara tänker kortsiktigt ”här och nu” utan säkert planerar för sin pension osv och dels för att tex hans bokningar lätt går att kolla av Skattemyndigheten.

Jag sätter dessutom in träningskostnaden på hans bankkonto- också lätt att kolla vid en eventuell revison tänker jag och det var samma sak då jag tränade för Christina.

Men för min egen del spelar det ingen roll hur andra väljer att hantera sin ekonomi.

Jag skulle inte avstå från att träna för någon även om jag visste att denne ”körde svart”.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. CeciliaL

  Det anser jag helt och hållet vara deras personliga ansvar, precis som mina finanser och skatteaffärer är mitt ansvar. Jag är inte någon pekpinnemänniska, och andras privatekonomi diskuterar man inte. Som företagare är jag helt laglydig och förutsätter att de jag handlar med regelbundet är det också, faktiskt.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag vet att samtliga tränare jag tränar för eller har tränat för så länge jag kan minnas har företag. Jag betalar ytterst sällan kontant, så jag är rätt säker på att de sköter sin bokföring som de ska. Jag betalar ju inte heller några vrakpriser för lektionerna.
  På de ställen jag håller träningar nu betalar eleverna till klubben och jag skickar faktura till klubben. Det gör min bokföring enklare än om jag ska bokföra intäkter från varje elev.

  Svara
 3. Malin

  Jag tycker att det har med typ av verksamhet och maktförhållanden att göra. Jag skulle gladeligen anlita en instruktör som jag vet inte redovisar inkomsten, efter denna förmodligen är svensk medborgare, är skyddad av svenskt skyddsnät, har möjlighet att ta del av information kring pensioner och skatter och har gjort ett aktivt val att sköta verksamheten svart. Jag skulle däremot aldrig anlita t.ex. en städerska svart, eftersom alla fall som jag känner till där det har skett så har hon stått utanför det svenska samhället på många sätt, inte kunnat ta del av information eller inte haft makt att påverka valet av yrke eller valet att ta betalt svart eller vitt. Jag generaliserar förstås, men min grundtanke är alltså att jag bryr mig inte om hur människor med valmöjligheter just väljer att göra med sina pengar, men jag är noga med att de med mindre möjligheter är skyddade av kollektivavtal och har en schysst lön om jag ska anlita deras tjänster. Därmed inte sagt att inkomsterna i hästbranschen är några fantasisummor direkt 🙂 men många har ändå valt att jobba inom den.

  Svara
 4. Trasselkvast

  Ganska säker på att båda mina tränare kör vitt, åtminstone större delen, men jag bryr mig inte ett dyft om vilket. Det är på inget sätt min ensak.

  Svara
 5. Anonym

  Min tränare har ett bolag och skickar faktura på kostnaderna. Men jag hade inte lagt mig i om någon höll träningar svart.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>