9:a i dressyr?

Jag antar att jag inte är ensam om att gilla när dressyrdomare  använder ”hela skalan” och verkligen premierar det som är bra och drar ner på det som utförs mindre korrekt.

Att få ett protokoll med enbart betyget 6 rätt igenom och utan en kommentar, vilket har hänt mig enstaka gånger även om det är många år sedan, är ju inte så ”utbildande” om inte annat.

Vissa betyg förekommer dock otroligt sällan enligt min erfarenhet, 1-3 tex och 9-10.

Idag undrar jag om ni någonsin har fått betyg 9 (eller för den delen 10) när ni har tävlat på ”riktiga” tävlingar?

Vilken klass red ni då och vilken rörelse fick detta halvunika betyg?

Jag har fått 2 nior som jag kan minnas på rak arm och båda för ”tusen år sedan”- en på fri skritt så det hade ju inte sååå mycket med min egen ridning att göra och en på…en bakdelsvändning!!!!

Jag har en KÄNSLA av att betyg 8-9 delas ut oftare idag än för säg 10 år sedan i lätt och medelsvår klass men det kanske inte alls är så?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag har fått några nior men det var länge sedan. Det var på min häst Beowulf som alltid var en klippa på tävling. Jag har fått nior på inridning, ryggning och längningar.
    Att jag inte fått det på min nuvarande beror på att det inte varit tillräckligt bra. Åttorna jag kammat hem har nog varit tack vare hans grundgångarter och inte så mycket min förtjänst. Jag har varit så rädd att något ska hända att jag nog bara haft tre tävlingar på nio år då jag verkligen ridit. Skärpning där. Treor och tvåor har jag dock kammat hem massor av. De beror på just det där som jag varit rädd för. Bockningar och caprioler när det ska vara ett byte eller en galoppökning.

    Svara
  2. Prick

    Länge sedan. Möjligen förra årtusendet En 9a på ökad skritt i en Lätt B – nånting. Men håller med, de är så sällsynta att man minns så här lång tid efteråt.

    Svara
  3. Minstral

    Aldrig fått en nia, men aldrig 1-3 heller. Håller helt med om att det är mer givande när de använder skalan, vilket en del domare är bra på.

    Svara
  4. Ann

    Mest på (trav)ökningar faktiskt. I klasser från MsvB till Int1. Men i år i en MsvB-klass också på en sluta och nåt annat… en inridning var det kanske. Skolor känns ju extra roligt att få höga betyg på tycker jag. Hade gärna sett en 9a på en galoppsax men det lär väl aldrig hända … En del domare är mer benägna att använda betyg över 8, andra mindre. 10a har jag dessvärre aldrig slagit till på.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>