Mer energi- går det och hur?

Då och då efterfrågar olika hästägare ”mer energi” i ridningen och idag undrar jag om ni har provat något som ni verkligen tycker har hjälpt?

Min egen erfarenhet är att hästars temperament endast går att ändra/ justera marginellt med foder men kanske har jag helt fel eller har haft ”fel” hästar som varit opåverkbara?

För de hästar jag själv har haft som har varit lite sega tycker jag inte har påverkats om de har ätit säg 1 eller 4 kilo havre eller av olja, betfor innan ridning och annat som man ibland kan få tips om.

Och som med tex bantingspreparat så tänker jag att om det fanns något som VERKLIGEN fungerade så borde det vara en storsäljare utan dess like men något sådant foder/ tillskott känner då jag inte till.

Men vad är er erfarenhet? Finns det något som funkar?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Nej, det går inte att fodra sig till ett annat temperament. Undantaget förstås om hästen är så fet eller så mager att den inte har ork att röra sig, då blir den förstås piggare om den blir normalviktig. Däremot kan man ju komma en bit med konsekvent ridning – jag har t ex fått ”slöa” ridskolehästar att bli självgående och till och med pigga. Ridmässigt upplever jag det som att förutom konsekvent ridning så är det variation som ger pigga och alerta hästar – och då menar jag variation som i täta övergångar, tempoväxlingar osv. Att ut och galoppera i skogen som man ibland ser som råd är kul, men ger inte riktigt den effekten på dressyrbanan.

    Svara
  2. Minstral

    Nä det är ju inte så lätt att om man tillsätter mer energi så blir hästen per automatik piggare. Jag tycker mig dock ha märkt genom åren att om man ger mer havre el något annat energirikt så att man överutfodrar energimängden att man får en häst som är mer på tårna. Men det tar sig då ofta uttryck som trams, att hästen blir tittigare och tramsar mer och det är inte nödvändigtvis så att man får positiv effekt av det i ridningen. Men om kan förvalta det och styra överpiggheten så kan det ju funka.

    Vet att det inte finns något som vetenskapligt bevisar att t.ex. havre ger piggare hästar men ändå upplever jag att vissa hästar blir stissigare av det. Samma med betfor, vissa hästar går bananas på sockret.

    Jag ger ju Diego förutom grovfoder antingen Max Balance eller Sport, mer för att jag behöver all energi jag kan få och jag vill få den genom att använda så lite kraftfoder som möjligt, det är ju så koncentrerade fodermedel så man behöver bara ge 1 kg per dag av det. Sen tror jag det viktigaste av allt är att ha koll på foderstaten även då makro- och mikromineraler samt vitaminer. Har förstått vilket elände det kan ställa till med efter Diegos anemi.

    Svara
  3. Frida

    Nej det går inte att fodra en häst piggare så vida man hästen får det den behöver dvs en balanserad foderstat. Energi är dessutom inte energi i bemärkelsen ”bli piggare” utan det är bränslet för kroppen och precis som för oss människor så blir hästen bara tjockare om man ger för mkt energi och det blir den inte pigg av. Det enda jag upplever är att havre kan göra redan heta hästar ännu mer heta och det vill man oftast inte, det finns dock inget vetenskapliga belägg för det.

    Svara
  4. DRESSYRLIV

    Plastpåse längst ut på spöet brukar få lite tillfällig energi i alla fall 🙂 Inget att rekommendera inne på tävlingsbanan dock 😉

    Svara
  5. jannike

    Min häst är lat/bekväm av naturen och honom rider jag in mer energi i genom att rida mycket övergångar, hålla honom alert för skänkeln och det hjälper till en viss del. Men det allra viktigaste är att han får komma ut och busa i skogen och sträcka ut.

    Svara
  6. Katja

    Håller med en del kommentarer. Man kan inte fodra en slö häst till att bli pigg. Däremot hänger det väldigt mkt på ridningen.
    Ryttaren är den i särklass viktigaste parametern.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>