Fråga från en läsare om att passa tider

En mångårig bloggläsare undrar:

”Vaaarför är nästan allt så himla försenat i hästvärlden? Och varför är det allmänt accepterat att det är så? Visst, levande djur och allt det där, men vad man än bokar utom möjligtvis träning då (och ibland där med), så får man liksom bara räkna med att den tiden som är sagd är flytande.

Tom när jag bokar tid hos veterinär på kliniken (Evidensia, så inte något pluttigt ställe heller), ÄVEN om jag bokar första tiden med flit, nog fan får jag vänta en halvtimme innan jag får visa hästen, och sen rullar det på i samma stil fram till lunch. Vänta på att visa, vänta på att få utlåtande, vänta på sedering, vänta på behandling. Tröttsamt.

När är hovslagaren i tid? Igår hade vi ute equiterapeut till flera hästar, han var TRE TIMMAR försenad, min tid klockan tre blev klockan sex, och där dog hela dagen.

Vi hästmänniskor är inte bättre vi heller, ”ska bara” och så blir en timme i stallet tre timmar. Inte för mig då, jag har inte den tiden och är disciplinerad, kanske därför jag stör mig så på detta i andra?”

Jag känner ofta som du, gissningsvis för att jag är en tidsfascist.

Tack och lov kan man tex nästan ställa klockan efter min hovslagare och så har det alltid varit.

Vad gäller besök hos hästveterinär är även han punktlig och det uppskattar jag mycket.

För Soyas del märker jag en enorm skillnad på hur vi blir mottagna på Djursjukhuset i Malmö nu mot hur det var sist jag hade hund för över 20 år sedan.

Då fick man ALLTID vänta tills irritationen höll på att ta kål på mig och så är det inte alls längre.

Nu tas man emot på minuten i princip och det är ju så det bör vara i normalfallet.

Jag kan bara gissa att man idag måste ha en annan kundvård i den hårdnande konkurrensen och det är väl för väl att vi djurägare får något för de hutlösa avgifterna vi betalar för veterinärvården.

Men jag vet inte om detta med att inte passa tider är signifikativt för hästvärlden eller det är en allmän ”samhällsnonchalans”?

Vad tror ni och vad är era erfarenheter?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag känner inte alls igen det. Hovslagaren är punktlig, och de veterinärer jag brukar besöka gör verkligen allt de kan för att man ska slippa vänta – och jag tycker de lyckas ganska bra med det. Jag har aldrig varit med om att få vänta när jag har bokat första tiden på morgonen. Däremot var jag rätt irriterad hos min tränare en gång. De som bokat tiden före mig var försenade och kom dit strax efter mig (jag hade ca 20 min tillgodo till min lektion, lagom för att lasta ur, sitta upp och rida fram). Min tränare bad mig vänta lite så de hann rida iaf något – vilket innebar att min lektion kom att starta efter den skulle ha slutat (jag red sista passet på kvällen och hade nästan en timme att köra hem sen). De bad tränaren om ursäkt men inte mig, och hade ingen ”bra” orsak utan hade bara kommit iväg lite sent.
    Tränaren lade normalt in en buffertkvart någonstans i sitt schema så det inte skulle drabba senare ryttare om hon ville jobba lite extra med någon – det tyckte jag var bra, men hjälpte ju inte i det här fallet.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Hahaha, bara för att jag skrev så är min hovslagare nu en kvart sen! Men det är så ovanligt att jag nog får ringa och kolla så det inte blivit något missförstånd.

      Svara
  2. Prick

    Jag har en hovslagare som man kan ställa klockan efter, en dressyrtränare som i princip håller tiden och en hopptränare där det är lite si och så med tiderna. Fast hoppträningen är så bra att jag har överseende med det. Planerar alltid att det tar lite extra tid så inga problem när det alltid är så.

    Veterinär på klinik är ofta lite sen men jag vet ju att det kan hända saker och har jag en tid på kliniken räknar jag med att det kommer ta större delen av dagen. Även om man har första tiden på dagen kan ju saker som hänt under natten/morgonen påverka. Vaccinationer och småsaker som kan fixas hemma tycker jag fungerar bra att man hörs när vetten på väg.

    När det gäller smådjurskliniker uppfattar jag de som bättre på att hålla tider. Varför vet jag inte.

    Svara
  3. Linda

    Hästkliniken här upplever jag som att man inte behöver vänta ifall dom inte fått något akut eller om någon häst före strular ovanligt mycket. Sånt som händer.
    Smådjurskliniken får man ALLTID vänta. Först sitta ute i väntrummet långt över sin bokade tid för att sen bli invisad på ett rum för att vänta ytterligare.

    Min nuvarande hovslagare är punktlig tack och lov, har många gånger varit med om motsatsen så man fått vänta och vänta och ibland efter lång väntan blivit avspisad med ett sms. Som om man inte hade bättre saker för sig än att bara stå och vänta på hovslagare.

    Svara
  4. CeciliaL

    Hovslagaren totalt palitlig och punktlig, veterinaren litet mindre sa (beror litet pa hur lang tid foregaende besoket tar, men om man gor det klart att man behover en tidig tid och att man inte kan sitta hemma och vanta dagen i anda, sa brukar de komma mer eller mindre nar de ska). Tycker nog de flesta, sadelmakare, tandlakaren osv ar punktliga. Daremot ar holeveranser helt hopplosa – och hor inte av sig nar de ar forsenade heller, verkar galla allmant, inte bara for somliga. Kanske for att de ar bonder och inte har en massa tider att passa, na, jag vet inte vad det kan bero pa. De tror val att jag ar hemma hela dagen, medans jag tror att de ska komma pa utsatt tid sa jag ar hemma DA och inte resten av dagen. Tranaren – beror pa vem det ar och var, men tycker de flesta ar ratt punktliga. Monty Roberts-tranaren som kom hem till mig for lastningstraning och sadant, kommer i stort sett alltid minst en timme for sent, ibland mera, ibland inte alls (om foregaende lastningsjobb drar ut pa tiden). Med tanke pa att hon heller aldrig gar forran arbetet ar klart, och alltid rundar av sin avgift nedat, sa ska jag val inte klaga, men visst har det varit litet frustrerande. Sjalv ar jag dalig pa tidspassning, men forsoker battra mig. Varst har varit nar jag akt runt for att titta pa hastar och akt vilse, kom en timme for sent till tva av stallen, men annars brukar jag komma i tid. Men jag ar obotlig tidsoptimist, tror alltid jag ska hinna mera an vad jag sedan gor…

    Svara
  5. Dressyrtant

    Jag kan förstå att saker och ting händer men när det alltid drar ut på tiden blir jag irriterad. Det är respektlöst mot andra människors tid. Jag stör mig oerhört på min pharmalight människa som ALLTID är 30 min sen, minst. Jag pratade med henne och sa att jag faktiskt tar ledigt från jobbet när hon kommer och hon förstod. Nästa gång var hon sen 30 min sen igen…

    Svara
      • Dressyrtant

        Min häst får behandling var 3e vecka och det är i förebyggande syfte. Musklerna håller sig mjuka och fina.
        Jag tror inte att det läker skador men det får igång blodcirkulation. Det har fungerat på en långvarig hov/vävnadsböld och vid fastrullning och sträckning i ryggen på min häst iallafall. Vågar inte vara utan behandling numera.

        Svara
        • Birgitta

          Hade det inte lönat sig om du köpte en egen apparat även om de är svindyra? Vet en bloggläsare som gjort det (Hedwiginnan).

          Du hade kunnat behandla andras hästar mot betalning.

          Svara
  6. Linnéa

    Hovslagaren min håller sig till den akademiska kvarten – det slår aldrig fel under de 11 år jag har haft han men i gengäld skojar vi rätt gott åt det. Däremot vet jag en klinik vi behandlade på för många år sedan där det bara var att packa picknick-korgen o hela vintergarderoben för ett ”enkelt” återbesök tog allt som oftast minst tre till fem timmar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>