Fråga från en läsare om konstiga (?) rutiner

Så här skriver en bloggläsare:

Fråga till andra läsare: vad är det för saker som man tycker att man MÅSTE göra med hästen? Jag läser på XX:s blogg där hon skriver ’torka mulen med våtservett och sätta vaselin i mungiporna, ett måste före varje ritt’ – VARFÖR undrar jag!?!?

Tja….det kan man verkligen undra och själv har jag inget bra svar på den frågan.

Det skulle möjligen vara om man har en häst med väldigt känslig hud runt mungiporna och där det lätt uppstår skav men i rent förebyggande syfte verkar det konstigt så vida man inta har för vana att slita och dra hästen i munnen….

Jag kan själv också ibland reagera på ”överdrivna vanor” som att hålla på och spola ben, smörja hovar och dylikt för jämnan men så länge inte hästen får mugg och kassa hovar av att ständigt få dessa nerblötta så får det väl vara upp till den som har för mycket fritid att ägna sig åt detta.

Själv prioriterar jag viktigare saker i livet och tror inte heller att HÄSTEN personligen liksom mår bättre av lackade hovar men som sagt, det skadar oftast inte.

Men tillbaka till läsarens fråga: har ni några liknande issues?

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sandra

    Det enda jag kan komma på som jag gör rätt ofta, men inte varje dag, är att pensla hovarna med medel för att undvika röta. Annars är väl ett måste varje dag att mocka och se till att det finns mat och vatten 😉

    Svara
  2. Bodil

    Tvätta mulen m våtserviett?!? Måste vara helt onödigt både för hästen o miljön…

    Svara
      • CeciliaL

        Jag kunde val mojligen forsta om man gor det direkt innan man gar in pa tavlingsbanan, om framridningen varit valdigt dammig, typ… fast varfor mulen bara?? En ren litet fuktig trasa over hela hasten skulle val vara battre om man vill fa bort damm. Just vatservetter anvande jag ratt mycket nar jag hade bebis, men har sedan upptackt till min fasa att anledningen att de inte ramlar i bitar nar de blir blota ar att de inte ar papper utan PLAST!! Och impregnerade med en massa kemikalier! Hade inte ens tankt pa det forut, men alltsa en vatservett varenda gang man ska rida, det later ju helt befangt och vad ar det pa mulen innan ritten som maste torkas bort?

        Vaselin i mungiporna pa en extremt kanslig hast kan jag val kanske forsta, fast jag har aldrig erfarit att bettet skaver sa till den grad att det ska behovas, inte ens pa distanshastar som ska ridas i timtal – blir inte hasten fuktig i mungiporna av saliv anda? Jag har daremot haft extremt kanslig hast som behover vaselin for att gjorden inte ska skava, men bara pa distansritter, inte nar man rider en timme eller tva hemmavid. Men visst, alla ar individer och en del ar skavkansliga aven vid kortare turer. Eller har det nagot speciellt med kandar, att det skaver mera?

        Sjalv ar jag nog som Minstral – ridning hemmavid, da gor jag rent dar det verkligen behovs, och kan mycket val lamna resten. Schamponera benen gor jag sallan, tycker mest att det blir mera problem om man haller pa och torkar ut huden med evigt tvattande.

        Sen far jag erkanna att nar jag var ’ung och dum’, till skillnad fran nu da jag ar gammal och bitter (!), sa hade jag tid att halla pa och putsa och pynta i det oandliga, sa kanske ar det en aldersfraga ocksa?

        Svara
        • Minstral

          Jag använder våtservetter som man har till barn för att torka av runt ögonen och i näsborrarna om hästen är smutsig där, inte för att jag känner att jag måste. Men det är ett måste för mig att alltid ha babyservetter hemma. Duger det till en känslig babyrumpa så duger det till ansiktet på en häst.

          Svara
          • CeciliaL

            Har nog inte riktigt tankt pa att man behover nagot annat an svamp och vatten. Traditionellt har i GB ar att ha tva svampar i olika farg, och en del av en korrekt ryktnings-rutin ar att torka med den ena i baken/under svansen och den andra runt ogon och nasborrar. Fast det ar ratt sallan jag tycker det behovs, annat an nar man vill vara fin till tavling, eller om hasten skulle ha skrap/infektion i ogonen och da anvander jag bomull doppad i koksaltlosning – blir val ungefar samma effekt som en vatservett, dvs hygieniskt (till skillnad fran en svamp som man bara skoljer av). Har dock aldrig varit traditionell nog att ha de dar regelratta svamparna jag fick lara mig pa Pony Club att man maste ha! 😀

          • Linda

            Nja, det finns våtservetter som verkligen inte passar sig till varken babyrumpa eller hästansikte. Oavsett vad som står på förpackningen.

        • Birgitta

          Jag håller med- för mig är det delvis en prioriteringsfråga: hade jag verkligen ansett att Vicke behövde en våtservett i nyllet eller skrubbade ben var och varannan dag hade jag givetvis TAGIT mig den tiden men eftersom jag anser att detta till största del faller under ”Birgitta 6 år pysslar” så lägger jag tid på annat.

          Svara
  3. DRESSYRLIV

    Vatten har jag fått lära mig är precis tvärtom: återfuktande för hovar. På tal om vasselin så smörjde jag det ett tag på inrådan av veterinär (tandläkare) i mungipan just pga torra sådana och risk för skav. Och inte slet och drog jag i munnen. Men hästen hade väldigt känslig hud.

    Svara
  4. DRESSYRLIV

    För övrigt; jag är (var???) en typisk pysslare och kunde nästan inte rida ett pass utan lackade naglar på min kära häst. Gissar att min verklighet kommer att se liiiite annorlunda ut nu med två barn

    Svara
  5. S

    Japp, smorde också min förra häst med salva I mungiporna fore o efter ritt på inrådan av vet eftersom han var överkänslig för skav på alla möjliga sätt. Vi hade det diagnostiserat tom…
    Har också fått lära mig att vatten är återfuktande och det tom är bra för hästen att stå I vatten med hovarna, om den kan och vill stå still dvs.

    Svara
  6. Minstral

    Det enda jag gör är att se till att hästen är ren i sadelläge och ben. Hovarna kratsade. Men har inga onödiga måsten.

    Svara
  7. Lina

    Veterinärer och hovslagare rekommenderar idag att man ska blöta och olja hovarna dagligen för att det ska hålla bättre.
    Kanske du borde prova eftersom du har/har haft problem med trasiga hovar ?!

    Svara
    • Birgitta

      Nja, att stå i vatten är inte bra för hovarna även om allting är relativt.

      Att ”väta” hovarna må vara bra men att tex som nu stå hela dagen i en vattensjuk hage tror jag inte alls är bra för Vickes hovar.

      Vatten luckrar upp och det lär knappast öka hornets hållbarhet. Tvärtom finns en förhöjd risk för tex hovbölder. Stod en artikel om det i Ridsport nyligen.

      Svara
      • DRESSYRLIV

        Att stå med hovarna i en spann vatten är mycket bra till och med! Däremot är lera och dynga väldigt uttrokande för hovar i samband med vatten. Jag blir tex som fnöske om mina händer när jag skulpterar!

        Svara
  8. Maja

    Känns ganska fjantigt att hålla på med sånt om det inte fyller en funktion. Min teori är att det är person som har väldigt mycket fritid och lägger mycket fokus vid yta. Ganska många bloggar jag läser är just sådana. Där yta och dylikt är det viktigaste.

    Svara
  9. LenaLu

    Älskar våtservetter, även om jag inte använder dem varje dag. Tycker inte att man kan gnälla på de som putsar mkt på sina hästar. Värre med dem som har häst fast de inte har tid, hinner inte rida, sköta mockning osv.

    Svara
  10. Prick

    Jag vill ha så rent i boxen som möjligt. Tar gärna ut högar extra efter mockning och ställer i princip aldrig in en häst i en omockad box. Mockar alltid på morgonen direkt efter utsläpp för att garanterat ha en ren box vid intag.

    Ang vatten och är det en gammal sanning om att tillföra fukt på ett bra sätt. Numer vet man att vatten inte alls är så bra. Hovar i vattenbad ska man alltså undvika. Hade vatten varit fuktighetsbevarande skulle man nog själv känts sig annorlunda efter duschen.

    Svara
    • Birgitta

      Mockningen har jag alltid haft mani på och jag mockar oftast 2 ggr/ dag.

      Tror på fullt allvar att jag aldrig har satt in en egen häst i en box med bajs.

      Har heller aldrig åkt på tävling utan att mocka och fattar inte dom som ställer sig och gör detta när de kommer hem. Då vill jag ha allt klart och hästen in i boxen (ev hagen beroende på tid på dygnet).

      Svara
  11. Lindha

    Jag smörjer S’s mungipor varje dag, med speciell mungipesmörj, han går dessutom med bettplattor för att undvika skav.. Och jag penslar nog iallafall nästan varje dag W’s hovar med fett, mest för att det ska se rent och fint ut.. Jag sprutar ALLTID pälsglans på svansen, rumpan och halsen, och skulle aldrig rida med oborstad man.. Och ja, jag har nog faktiskt alltid våtservetter i näsan på dom haha! Tänk vad olika vi är!:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>