Dyrköpt tips från förtvivlad hästägare

En bloggläsare vill tipsa om att man vid hästköp ska försöka kolla så att säljaren har god ekonomi-  framför allt om man tror/ vet att denne driver någon form av företag.

Just denna hästägare upptäckte efter sitt köp att säljaren inte ens HAR något företag vilket man lätt kan tro baserat på alla hästförsäljningar som genomförts genom åren och utifrån mängden annonser på Hästnet.

Nej, i stället är det så att hen inte får driva företag eftersom hen tidigare misskött sig och har skulder hos kronofogden.

Och har någon skulder ”till höger och vänster” är det inte så lätt att få tillbaka sina pengar vid en eventuell tvist/ reklamation eller rättare sagt skulle jag bedöma det som tämligen utsiktslöst oavsett vad man har juridisk rätt till.

Som en fd chef till mig brukade säga; ”man kan inte ta mer än smällen av flugan” och finns det inga pengar så finns det inga pengar…

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Men det gäller ju i så fall inte bara om man har ett företag. Hur länge ska man behöva hålla på pengarna man sålt en häst för? En månad, ett år, 10 år? Tycker det är ett problem det där med att köpare lämnar tillbaka hästar. Är förundrad över att folk vågar sälja häst öht.

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår vad du menar och håller med.

      Även om jag sålde Archie låååångt billigare än vad jag hade planerat så var en tröst i eländet att jag sålde honom till en seriös ridskola = enligt mig obefintlig risk att de skulle börja ”jiddra” efter X antal månader och hävda all möjlig smörja och kräva att lämna tillbaka honom.

      Vet flera som fått tillbaka hästar eller i vart fall hotats med det och det måste vara rena döden- inte bara rent ekonomiskt (tänk om man redan har gjort av med pengarna?!?!?) utan känslomässigt osv.

      Svara
    • LenaB

      Det är faktiskt inte så att man bara kan ”lämna tillbaka” en häst! Det verkar vara någon allmän missuppfattning att det finns ”ångertid” på köp av häst. Du måste kunna bevisa att varan (dvs hästen) inte var det som utlovades, dvs ”defekt vara”, inte alls går att använda till det som utlovades i kontraktet eller har allvarliga skador som inte gick att påvisa vid köpet (och här har du som köpare STOR undersökningsplikt). Sedan är det ju det här med säljarens ekonomi – du kan ju få häva köpet men finns det inga pengar så lär du hamna i situationen att säljaren förvisso tar tillbaka djuret men du får inga pengar – vet flera sådana fall som pågår just i detta nu…

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>