Julfrid?

Sitter och läser detta och undrar: känner ni igen er?

Skiljer sig december från andra månader om året för er del och beror det i så fall på någon form av ”julhets”?

Julstädar ni? Bakar ni? Köper ni mycket julkappar?

Tycker ni att julfirande är enbart underbart eller kan ni känna stress och otillräcklighet?

Jag har faktiskt aldrig åkt julstess-tåget, delvis för att jag varken har egna barn eller någon släkt i Sverige förutom mina föräldrar.

Men jag har också vägrat att ställa upp på att stirra omkring för att baka, städa och handla en massa och jag har aldrig saknat det.

Men man är givetvis olika i det avseendet och idag undrar jag hur ni har det?

På bloggen märks det i alla fall en tydlig nedgång av läsningar varje december liksom på sommaren när folk har semester.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Det finns väl som alltid ytterligheter men jag hoppas att antalet träffar på din blogg går ner för att man umgås med nära och kära, inte stressar runt med deg i håret.

    Jag gillar julen och julpynt och det mesta som hör julen till.
    För mig får den gärna vara utdragen med adventsfika och annat mys man kan göra även före själva julhelgen. Köper julklappar men utan att överdriva.

    Svara
  2. CeciliaL

    Haha, stressa runt med deg i haret!! 😀 😀

    Na, ingen ’hets’ for mig, jag gor det jag tycker ar kul. Kan bli litet stressad ibland darfor att jag VILL (obs! inte MASTE) gora manga grejor och det kan vara svart att hinna, speciellt nar dagarna ar korta. Blog hits gar val ner, som Prick sager, for att folk ar lediga och har umgange och kanske reser bort osv. Tycker vi, min familj (man, dotter, syster – resten av vara familjer verkar inte intresserade), har hittat en bra formel som funkar, och som vi tycker ar kul & litet lagom julig. Kan vara litet jobbigt att forsoka fa tag pa den svenska julmat vi *valdigt* garna vill ha, men det gar det med. 🙂 Alskar julen. IDAG borjar jullovet och Lussan ska sjunga solo i kyrkan fick jag veta haromdagen!! Visste inte ens att hon kunde sjunga sa bra – eller jag hoppas verkligen att hon kan det, haha! :O

    Svara
  3. Frida

    Jag älskar julen och fixar och donar med bak, pynt och julklappar rätt mkt men jag gör bara så mkt eller lite som jag känner för. I min familj firar vi hemma då vi har djur som ska tas om hand och det är ett mysigt och lugnt firande. Vi har mjukisbyxor hela julafton haha. Något år har vi tagit en julaftonsritt på morgonen och vi har alltid obligatorisk hundpromenad på förmiddagen. Nu är det än så länge inga barn i familjen (och jag planerar inte att bidra med den biten) och vi har ingen jobbig släkt som ska våldgästa eller blir sura för att man inte är hos dem. Så vi har en lugn, fridfull jul och gör det vi tycker om. Dvs äter alldeles för mkt mat och julgodis, myser med djuren, ser på TV i soffan och slappar 🙂

    Svara
      • Frida

        Ja det är jättemysigt. Men jag kan förstå de som inte gillar julen och bara tycker det är en massa stress och press, dessa brukar vara de som tillbringar hela julafton i bilen. Det ska vara julfrukost hos kusinen, brunch hos moster, lunch hos mormor, Kalle hos farfar, middag hos mamma osv osv. Eller så ska hela släkten komma och man får laga mat i evigheter och sen städa i dagar. Nej tacka vet jag lugna sköna jular utan stress och ffa utan släkten haha….

        Svara
  4. Minstral

    Jag måste nog erkänna att jag stressar livet ur mig, men det gör jag för att jag tycker det är värt det när väl julafton och lite ledighet kommer.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Vi har det nog också lite som Frida – vi gör det vi känner för och tycker är mysigt. Jag bakade saffransknutar igår t ex – för att jag ville. Förra året gick vi ut och åt på julafton – det var toppen tycker jag! Vi kommer göra detsamma i år, har bokat bord på ett ställe där vi kan äta den julmat vi vill, utan att behöva laga den och utan att behöva ha rester i all evighet.
    Jag har ju under många år bott ensam med 30 mil till släkt och familj – och med eget stall. Några år lyckades jag få släkten till mig, några år lyckades jag få hjälp av inack + grannar så jag kunde åka iväg. (men inackorderingen hade en mycket strikt julrutin som inte fick ruckas, och det fanns inte mycket plats för häst i den…) Då var det lite av ångest inför varje jul – hur skulle jag få till en jul där jag inte var helt ensam? De år jag var hemma såg jag dock till att sköta så många hästar och stall som möjligt runt om för att kunna få hjälp nästa jul 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>