Sova med djur?

Läste denna, för mig föga förvånande artikel på nätet- jag har ju själv en doggy som i princip alltid sover i sängen.

Jag minns och ler åt min egen naivitet hur jag första natten Soya skulle sova hos mig och fd maken la ut en filt bredvid vår säng så att hon skulle kunna ligga där och känna sig tryggare än i sin korg i köket.

Ha ha ha…det var inte många sekunder Soya låg på filten…hon hoppade helt sonika upp i sängen och där har hon stannat sedan dess höll jag på att säga.

Jag vet att just whippets är riktiga säng och soffhundar och ALLA jag har frågat (och det är ganska många) med whippets bekräftar att deras hund/ hundar sover i sängen- alla utom en man vars hund väckte honom flera gånger per natt eftersom han (hunden) flyttade sig hela tiden.

Soya kan ligga helt begravd under ett stort täcke utan att röra en fena hela natten och vi har många gånger undrat hur hon får luft men det får hon ju uppenbarligen.

Och eftersom hon har så kort päls och är rent generellt väldigt ren så har vi faktiskt inte tyckt att det har känts ”grisigt” att ha henne i sängen, framför allt inte sedan vi slutade att använda VITA lakan ha ha ha.

Men hur gör ni som har hund/ katt?

Låter ni djuret sova i sängen eller inte?

30 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Som du vet så sover ingen av våra 2 pudlar i vår säng.
    De har kort päls men jag skulle inte orka ha 2 stora hundar i sängen.
    De ligger gärna ”på” oss i soffan, och det får de gärna, men min säng är min fristad. 🙂

    Svara
  2. CeciliaL

    Absolut inte. Äckligt och barnsligt med hund/katt i sängen, i mitt tycke. Min dotter som är 8 år vill gärna ha djur i sängen… Men det blir blankt nej. Hundar ska vara på golvet, katter skulle jag aldrig ha (de stannar inte på golvet!). Spelar ingen roll om det så är en nakenhund som duschar varje dag (min är en ovanligt renlig labrador) , jag vill inte ha någon jycke i sängen.

    Svara
  3. M

    Haha, tack och lov har vår hund aldrig varit intresserad av sängen. Han valde som valp ”sin” plats i köket på svalt kakel med ryggen mot balkongdörren. Så många dyra bäddar etc han ratat, så nu får han bestämma själv. 70 kg fluff

    Svara
    • Birgitta

      Nu ska det ju sägas…till läsarna som inte vet…att det du kallar HUND 🙂 benämner jag snarare som någon form av ”halvponny” *ASG*!

      Som jag har sagt flera gånger är han stor nog att bära en unge på ryggen och mitt förslag att låta honom gå med på ponnylektioner kvarstår ha ha ha.

      Skämt å sido är det nog en jäkla tur att han inte ligger i er säng….BRAK!!!!

      Svara
  4. Dressyrtant

    Min katt får gärna vara i sängen. Det är mysigt att vakna av en katt som kurrar.

    Svara
  5. Helena Tang

    Med 3 katter så är det oundvikligt att dom sover i sängen. De har sina sängar och filtar utplacerade som används, men äldsta katten brukar komma upp under natten och sova hos oss. Minsta katten kommer oftast upp innan klockan ringer och ska gosa, då ligger hon och klappar på mig i ansiktet med tassarna…
    Edit: våra går ut också när vi är hemma, så dom blir badade två ggr om året, ungefär.

    Svara
  6. Frida

    Här sover hundarna var dom vill, sängen är helt okej för mig. Att man kan tycka att det blir äckligt kan jag förstå men barnsligt har jag nog aldrig hört förut?? Det blir ju mkt lakansbyte och jag har en soffa med avtagbart tyg som går att tvätta i maskin. Jag tycker att det är bland det mysigaste som finns med hundar bredvid sig i soffan eller vid fötterna i sängen. För mig ingår de i familjen och då får de vara var de vill i huset. När det är lerigt ute så får de dock torka innan jag släpper upp dem i soffan eller sängen. Har två hundar på 50 kg men de har rätt kort päls och fäller knappt något. Om man inte vill ha dem i sängen så tycker jag att de måste ha ngt eget skönt att sova på så de slipper ligga på ett hårt golv…..

    Svara
    • CeciliaL

      Om du menar att du trodde jag bara låter min hund få ligga på ett hårt golv (?!) så måste jag klargöra att menade golvnivå – självklart har hunden flera bekväma och varma bäddar att sova i, på olika ställen i huset!! Någon djurplågare är jag inte, men min säng är min, hundens sängar är hans. Om han skulle sova i sängen är det för övrigt svårt för honom (labrador… Not The sharpest knife in the drawer liksom) att fatta att han inte också får ligga i alla soffor och fåtöljer. Vet inte hur ni andra tänker men jag vill inte ha hundhår och smuts på alla mina kläder, och det får man ju om hunden ska klättra upp på allting.

      Svara
      • Frida

        Nej det menade jag inte, det enda i mitt inlägg som var riktat till dig var det där med att det skulle vara barnsligt. Övrigt var generellt. Inte alltid lätt att få fram det man menar i text 🙂 Jag har inget problem med att man väljer att inte ha hunden i sängen var och en gör som man vill. Jag personligen har lite svårt att förstå varför och ordet barnsligt i sammanhanget var nytt haha men jag är å andra sidan rätt barnslig så du har kanske rätt. Tyvärr vet jag flera som inte låter hunden ligga i soffan eller sängen utan att ha ngt annat för hunden att ligga på. Många hundar väljer ändå att ligga på golvet men alternativet borde finnas.

        Svara
  7. Birgitta

    Huruvida man är just BARNSLIG om man låter hunden sova i sängen låter jag var osagt även om jag nog betraktar mig som just detta i många sammanhang.

    Och i inkonsekvensens namn kan jag säga att jag EGENTLIGEN inte tycker att ”hundar i allmänhet” ska ligga i varken sängar eller soffor.

    Små hundar ja och hundar med extremt kort päls ja- andra NEJ.

    Jag är faktiskt själv väldigt noga med städning osv och har sett hur det ser ut hemma hos vissa människor med ”håriga hundar”= hår överallt och ibland också lukt.

    Och jag skulle bli tokig om någon annans hund hoppade upp i min nyinköpta soffa…

    Så nej, jag är inte det minsta logisk och kan bara förklara detta med att min hund (RASEN) är väldigt ren.

    Och nej, jag har inte blivit ”hemmablind” utan har tom bett min pappa som är så anti hundar i soffor som tänkas kan och som inte ens klappar hundar för att han tycker att de luktar osv att lukta på Soya och säga om han tycker at hon luktar något.

    Inte ens denne man kunde känna någon lukt som störde!!!

    För övrigt hade jag i ungdomen en schäfer som hade en egen soffa. Den lät jag ingen annan sitta i för det var verkligen inte fräscht.

    Den hunden KUNDE ligga på golvet och gjorde det lika ofta- Soya med sin beniga kropp har jättesvårt att ligga direkt på ett golv.

    Vi var på besök hos en person nyligen där vi satt i köket och Soya fick ligga på golvet och hon var klart störd och reste sig upp och ner flera gånger vilket hon aldrig gör annars.

    Svara
    • CeciliaL

      Det kan jag forsta att hon inte vill – inte ens min rejala labrador som varken ar benig eller tunnpalsad, vill ligga pa golvet annat an om det ar extremt varmt vader och knappast ens da.

      Svara
  8. Karin

    Förstår inte heller att det skulle vara barnsligt eller äckligt med djur i sängen. Märkligt att många kan tycka djur är äckligt medan de gladeligen släpar med snoriga ungar överallt. Det är äckligt, för att inte tala om respektlöst. Djur har inte många sjukdomar som är överförbara till oss människor, det har däremot andra människor.

    Svara
    • CeciliaL

      Man slapar inte gladelingen med sig snoriga ungar – man har inget val. Skulle mer an garna lamnat snorig unge hemma, haha! Men det gar liksom inte.

      Barnsligt – jag tycker det ar som gosedjur, och det har ju (val?) inte vuxna. I sangen vill jag sova (eller lasa, eller… haha). Fast jag kanske ar ovanlig i att inte vilja ligga omslingrad med nagon nar jag sover – min man och jag sover bredvid varandra, men inte ihoptryckta eller omslingrade. Har aldrig haft en hund som varit liten nog att man skulle fa plats med den i sangen forresten, utan att den skulle ligga och knuffas. Plus att HUR ren och fin pals hunden (oj, nu skrev jag av misstag HASTEN! :D) an har, sa har den ju smagrus och smuts mellan trampdynorna, som hamnar i sangen. Ackligt var val ett litet starkt uttryck, jag menade mera att det blir sandigt/grusigt i min sang om hunden hoppar upp dar, sen ska jag ligga pa det och det kanns lortigt, plus att det kliar! Har inte heller nagon lust att tvatta lakan och soffoverdrag oftare an nodvandigt, sa for mig passar det pa en ren praktisk niva ocksa battre att hunden sover i sin (mjuka, med flera dynor och hoga kanter etc) sang. 🙂

      Svara
      • Karin

        Fast man har alltid ett val man behöver inte tvungen åka bort när barnen är sjuka, det är liksom inte speciellt roligt för någon.

        Svara
        • CeciliaL

          Jaha, du menar AKA BORT, jag trodde du menade typ aka och handla. Ibland ar det svart att finna en losning till vad man ska gora med snorig unge nar man behover astadkomma nagot samtidigt och inte kan stanna hemma. Men, visst, det finns val nagon losning for det mesta, fast problemet ar att smaungar ofta ar snoriga konstant, sa kan vara svart att fa nanting alls gjort och da tar man till slut kanske med sig ungen i desperation! :O

          Svara
  9. Cristel

    Jag har tre labbar och Jag har alla tre hundarna i sängen. När de vill. Det är så mysigt att sova i flockhög 🙂

    Svara
  10. Trasselkvast

    Han får vara i soffan om han är ren och torr, och i alla andra möbler om han vill, men bara ibland i sängen om han ber riktigt snällt. Finns ju mattor och hundsängar i snart sagt varje rum, så han lider inte av det, men fick han välja så låg han gärna varje natt i sängen. Jag har enorm säng, så han får plats, det är inte det, men jag avskyr verkligen grus i sängen. Den andre hunden, som jag tog bort nyss, fick inte vara i möblerna pga att han hårade.

    KAN verkligen inte med katter på något sätt, och främst pga allt hår. Svårt att få bort, äckligt när det flyger omkring, huh.

    Svara
    • Birgitta

      Det ”måste” vara individuellt hur mycket katter hårar för med tanke på hur mycket jag gosar ganska hårdhänt med mina så borde jag vara TÄCKT av hår och det är jag absolut inte. Enstaka hår ja men inte mer.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Och jag tycker att katter känns mycket renare och fräschare än hundar 🙂

      Svara
  11. Linda

    Hunden och katten får självklart vara i sängen.

    Att uttrycka sig om att det är äckligt och barnsligt var nog det mest idiotiska jag läst på länge. Faktiskt,

    Svara
  12. Sara P

    Jag är lätt pedantisk när det gäller städning men våra tre (små) hundar får sova i sängen bara för att det är så mysigt. Men man får byta lakan väldigt ofta 🙂

    Svara
  13. Minstral

    Hunden sover inte sängen, hon vill inte, blir för varm, dessutom är hon ofta ganska smutsig. Katterna sover ju såklart i sängen.

    Man får ju tycka vad man vill men äckligt är ett starkt ord och barnsligt fattar jag inte alls? Om man ser på sin hund/katt som ett gosedjur ska man nog inte ha djur alls. Mina djur är mina familjemedlemmar. Det inlägget, alltså ”äckligt och barnsligt”, var nog något av det mest idiotiska som uttrycks på bloggen.

    Svara
    • Birgitta

      Min långhåriga schäfer VILLE inte heller ligga i sängen (jag provade) utan låg helst på golvet vid ett öppet fönster.

      Svara
  14. CeciliaL

    Oj, jösses, hade inte väntat mig att bli idiotförklarad här!! :O

    Jag måste få förklara mig och jag får erkänna att mitt val av ord var olyckligt – jag menade ofräscht inte ”äckligt” och jag menade tasspår och småsmulor (grus, sand eller vad det är) som det BLIR i sängen (jag ser att många andra erfar detta, då ni skriver om tvätt av lakan och sofföverdrag osv). Själva HUNDEN är inte äcklig och visst är det mysigt att gosa med sin voffsing! Men jag har vuxit upp med att hundarna är gårdshundar och de får komma in i köket-frukostrummet man kommer i in i direkt utifrån farmen, men inte gå över tröskeln in i resten av huset eller upp i övervåningen. Alltsom oftast sov de ute i hundkennel på natten. Min hund är med i stallet varje dag och blir lerig, så att ha den i sängen – ja, då skulle jag få byta lakan varenda dag, även om jag givetvis spolar av lera och torkar den innan den kommer in. Sen tycker jag, som någon skrev att t o m den minsta lilla katt eller minihund är förvånansvärt förmögen att sprida ut sig och ta upp huuur mycket plats som helst i sängen. Min säng är liksom redan full av mig och min man – skulle inte få plats med en labrador (för att inte tala om TRE labradorer, hihi!). Mitt hus är för övrigt INTE speciellt rent eller prydligt, tvärtom är jag rätt slarvig, absolut inte någon städgalen pedant.

    Vad gäller ”barnsligt” får jag tänka till igen och funderade på varför jag reagerade med just det ordet – jag tänkte väl mest på att de enda jag hör uttrycka önskan om att ha vovven i sängen är just BARN, för de tycker det är så himla gulligt (och de bryr sig inte om att jag får tvätta mera!). Annars hör jag ingen människa prata om att ha djur i sängen, så jag tog väl bara för givet att de flesta hundägare hade sina hundar på golvnivå/hundsäng som jag, förutom om man sitter och har dem i knäet (vilket jag också gör – min 30kg vovve är en utmärkt knähund). Om det inte vore för att min hund var en servicehund som ska kunna väcka mig (jag är döv) så skulle han inte sova i sovrummet alls – det tog emot litet att vänja sig vid att ha jycken i sovrummet, får jag säga.

    Så jag får be om ursäkt att jag upprörde er så mycket med mina otursamma ord-val! Jag är fortfarande förvånad att upptäcka hur många som har sina, ofta stora, hundar i sängen!

    God Jul allihop, från en icke-djurplågare (jag är ingen idiot heller förresten!)

    Svara
    • Minstral

      Fast inte någon som sagt att du är en idiot, det var ett idiotiskt uttalande tyckte jag. Jag anser mig inte heller vara någon idiot men jag erkänner att jag säger idiotiska saker då och då, precis som de flesta gör 😉

      Svara
  15. Hille

    Har tre hundar och de får gärna ligga i soffan där vi gosar för fullt. I sängen är de inte välkomna. Dels är jag ”för snäll” i sömnen, när jag var yngre och hade hunden (tidigare hundar) i sängen kunde jag vakna hoprullad i fotändan eller ute på kanten och sov inte särskilt bra. Dels har jag en hund som fullkomligt hatar tikskydd och då slipper det hemma, och jag vill inte ha en blödande hund i sängen! Och sen gillar jag inte grus i sängen, det blir det en del ändå nu (trots att sängen är på ovanvåningen) då min unghund prompt ska upp med framtassarna varje morgon i sängen. Mina hundar är hyfsat korthåriga och luktar INTE (jag klarar inte av hundlukt hemma), de duschar ofta då de simtränar. Men nej, i sängen räcker det gott med mig och min fru, hundarna är definitivt familjemedlemmar och alla som känner mig vet hur mycket jag älskar dem men jag har inte uppskattat att ha barnen sovande i vår säng heller mer än någon natt då och då, räcker att de kommer och morgongosar ibland =0) Hundarna har två hundsängar i vårt rum och ett hopvikt täcke på golvet, men två av dem väljer ibland att sova nere i soffan istället, vilket jag tycker är utmärkt att de trivs med då vi har en brant trappa upp så tyvärr kan det bli så i framtiden när någon av dem blir gammal och skröpplig att alla hundarna får sova på nedervåningen istället. I vårt fritidshus får hundarna inte vara i sofforna (då vi är flera ägare av fritidshuset) de accepterar det fint, men jag misstänker att de sover i dem ibland när vi väl har somnat… Om barnen skaffar egen hund när de blir äldre så får de gärna ha den i sin säng, det får vara upp till dem!

    Svara
    • Birgitta

      Känner igen mycket och förstår absolut hur du resonerar.

      När jag hade greyhound (dubbelt så stor som en whippet) och en 90-säng vaknade jag inte alltför sällan halvt ”ledbruten” just pga det du berättar om.

      Även en whippet kan göra sig till en fantastisk ”långhund” som jag brukar skoja om och de tar ingen som helst hänsyn ha ha ha.

      Svara
  16. Madeleine

    Katten ligger under täcket hoprullad nära mina ben. Hunden ligger bredvid mig eller vid mina fötter, och jag älskar det.
    Jag får nästan samma känsla som när barnen var små och sov i min säng, stor varm kärlek

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>