Vikten av frisk luft

Kan inte nog instämma i detta inlägg men vet att det finns massor av ”dörrstängare” out there.

Är man rädd om rören (att de ska frysa sönder) är det väl sin sak och då ska man absolut stänga om det inte finns andra lösningar men att tro att hästar fryser som vi människor…tja ni vet ju vad jag anser om den saken.

Är väldigt glad för mitt stall med sin utmärkta ventilation och är också tacksam över att dörr och fönster får stå öppna utan att folk som själva fryser vill stänga in hästarna.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Ja, vikten av luftväxling verkar många ha svårt att förstå. Luften är ju dålig för hästar långt innan vi öht märker något. En vanlig missuppfattning är ju t ex att det inte behövs ventilation om man har har öppet upp till nock. Men självklart måste även en större luftvolym växlas. Sen är det ju inte alltid så att öppna dörrar är det bästa sättet, eller ens att det hjälper särskilt mycket. Har stallet en dörr blir det ju knappast någon ventilation för att den är öppen, finns det två blir det troligtvis bara drag mellan de två punkterna. Vi har tre dörrar + öppna fönster i alla boxar när vi använder oss av självdrag. Men på vintern använder vi fläktsystemet, och då måste dörrarna vara stängda. Annars går inte luftströmmarna som planerat.

    Svara
  2. Minstral

    Vi har inget ventilationssystem i vårt stall, men väldigt bra luft, även med dörrar stängda. Har även fått mycket beröm för det av djurskyddsinspektörer. Jag tror att det är mycket som spelar in och då även byggnaden i sig.

    Häromveckan var jag och Laban och skötte stallet på Möllerup, gammalt stenstall, högt i tak, rejäla djupströbäddar, ingen mockning alls bara ströning med halm ovanpå, för smutsigt för min smak när vi kom på morgonen. Hästar i stallet dygnet runt då de får skifta om att komma ut i rasthagarna. Jag har aldrig upplevt bättre luft, var helt otroligt, som att vara utomhus. Inte ett fönster eller en dörr öppen.

    Däremot har jag aldrig täcke på mina hästar inomhus, det har jag aldrig förstått, även en helklippt häst tål att det är kallt så länge det inte blåser och regnar på dem, och jag har aldrig varit med om att det blir så kallt i ett stall i Skåne så man måste täcka inomhus.

    Svara
  3. Cristel

    Vi har öppna fönster och dörrar hela året. Förutom när det var 20 minus, då frös vattnet trots värmeslinga. Aldrig att det är dålig luft eller fukt i vårt stall. Om människorna fryser klär vi på oss 🙂

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Det är ju svårt att mäta luftkvalitet på ett bra sätt, varken CO2 och partiklar finns enkla mätmetoder för. Och människans egen subjektiva uppfattning är tyvärr inte heller mycket att gå efter, eftersom luften kan vara dålig för hästar långt innan vi uppfattar det. Men det finns ett sätt som ändå funkar hyfsat: Med hjälp av en termometer och en hygrometer håller man koll på temperatur och luftfuktighet. Summan av dessa ska inte överstiga 90 någon gång på dygnet. Dvs om luftfuktigheten är 80% får temperaturen inte vara över +10 grader.

    Svara
    • Minstral

      Fast om luften är dålig för hästar borde man ju rimligtvis märka det på någon häst? Vi har en häst i stallet nu som alltid har haft luftvägsproblem, men det har i stort sett helt försvunnit nu när hon stått här ett tag. Enda gången man märker av något är när hon varit ute en hel dag i väder med tung luft.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>