Märklig självriskrabatt

Läser i senaste Ridsport att Folksam kommer att ge 300 kronor i rabatt på självrisken om man anlitar distriktsveterinär till hästen.

Beslutet motiveras med att just distriktsveterinärerna ”har skäliga kostnadsbilder och en prislista på sin hemsida”, dvs det går att i förväg veta kostnaden för ett besök vilket inte alltid är fallet hos andra veterinärer/ kliniker.

I sak låter det väl klokt men själv är jag ytterst tveksam till att anlita distriktarna oavsett anledning.

Ska jag vaccinera och/ eller raspa tänder kör jag till en veterinär som bor nästgårds och som är billigare och skulle jag behöva göra en hältutredning skulle jag definitivt åka till klinik med alla faciliteter som finns där framför att stå på vår gårdsplan.

I just mitt fall har jag mycket dålig erfarenhet av distriktarna vad gäller kostnaden- inte för att de skulle vara dyrare än vad en klinik är utan för att det oftast ändå slutar med ett klinikbesök OCKSÅ- i alla fall när det gäller kolik.

Jag har flera gånger varit med om att hästägare på vår anläggning först ringt ut distriktare vid kolik, denne har gett behandling men timmar senare ändå rekommenderat att man kör till djursjukhuset i Helsingborg.

Ovan betyder att man först betalar några tusenlappar till distriktaren och sedan ytterligare några till i Helsingborg.

Enligt mig kunde man lika gärna besparat sig ”omvägen” med distriktaren och kört upp hästen direkt och sparat både tid, pengar och ORO.

Så nej, jag ser inte lönsamheten med att anlita distriktare alls, inte i Skåne där det finns bra kliniker ”överallt”.

Visst: har man ingen bil/släp eller har en svårlastad häst men den typen hästhållning kommer jag aldrig att ägna mig åt- mina hästar måste gå att lasta hur lätt som helst.

Vad är era erfarenheter av att ta ut veterinär kontra åka till klinik?

Vilket gör ni och varför?

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel

    Jag har nära till DV, så jag åker dit om jag kan. De är helt fantastiska tycker jag! Vänliga, kunniga och ödmjuka.
    Jag åker dit med alla djuren faktiskt.
    Det är också lyxigt att kunna ringa ut dem när det krisar.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    På förra stället där vi bodde hade vi flera duktiga veterinärer hos distriktarna, men det är ju som du säger rätt begränsat vad man kan använda dem till. När det gällde katterna var distriktarna där helt suveräna! Jätteduktiga veterinärer, bra service och bra priser.
    Här har vi faktiskt fått ringa ut distriktare akut på jourtid två gånger. Första gången var det efterbörden som inte släppte vid fölning, andra gången hade unghästen fått örat sönderbitet så det behövde sys. I det första fallet hade det ju varit omöjligt att åka till klinik. I det andra fallet hade jag kanske gjort det om det inte hade varit annandagskvällen. Fast å andra sidan måste ju ett sår sys så fort som möjligt och det är ju ändå två timmar till Helsingborg. Jag vet faktiskt inte om någon av klinikerna på närmre håll tar in akutfall på det sättet?
    Agria har självriskrabatt om man använder deras betalkort. Man slipper dessutom direktregleringsavgiften då. Jag har tänkt skaffa det, men det har inte blivit av än.

    Svara
    • Birgitta

      Helt klart spelar ju var man bor stor roll.

      Jag har 15 minuter till djursjukhuset i Malmö och lika långt till ATG-kliniken.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag har ett par kliniker inom en halvtimme – men jag vet inte om de tar emot ett obokat akutfall? Har tack och lov aldrig behövt fundera på det, men det är förstås smart att kolla upp i förväg

        Svara
  3. Sandra

    Min hästägare tog ut DV i somras för hältundersökning. Detta till min häst som är mycket svårundersökt och har starka åsikter om det mesta som veterinärerna vill göra. Böjprov får jag göra oavsett då hon vägrar om vet. gör det, men det kändes ju mindre kul att springa på en ojämn gårdsplan och sen dessutom spruta i en led i stallmiljön… Min känsla inför besöket var att det lika gärna kunde gått åt skogen, veterinären inte kunnat komma nära hästen och då står vi där med en halt häst som vi ändå hade behövt åka till klinik med för att har lite bättre faciliteter (tvångsspilta etc.) för att kunna genomföra en undersökning.

    Prismässigt blev det verkligen inte billigare, ca 5000 kr för 15 min (böjprov och injicering) medan min klinik gör en ordentlig undersökning med böjprov, longering, eventuellt ridprov, mjukt/hårt underlag och kiropraktik samt då tillgång till röntgen och ultraljud.

    Svara
    • Birgitta

      Nej det lät verkligen inte billigt och jag hade aldrig gjort en hältutredning på vår anläggning.

      De fall jag känner till där DV anlitats (för kolik, vaccination och hälta) har inte varit billigare än att åka till klinik där jag dessutom tror att det ofta finns en annan spetskompetens.

      Svara
      • Sandra

        Det slutade med att ägaren till slut gick med på att ta hästen till kliniken. Blev en dyr historia för hästägaren med DV, desto billigare blev det på kliniken.

        Svara
  4. Sarah

    Eftersom närmaste dygnetrunt-öppna akut-kliniker är Ultuna resp Strömsholm, båda ca 15 mil härifrån så ringer man DV för akuta saker som tex kolik. Slipper man åka med sjuk häst så långt är det en fördel.

    Svara
  5. Trasselkvast

    Inte särskilt bra erfarenhet av distriktarna, visst för enklare saker kan de duga, men har turen att stå stallad nästgårds med en av SIHS-veterinärerna och hon kan ofta även hon akut. Allt annat till klinik. Som ligger 15 minuter härifrån.

    Svara
  6. Linda

    Eftersom vi bara har en klinik 1 timma bort som bara har öppet 8-17 måndag till fredag så måste vi ta ut distriktet för allt som är akut.
    Distriket är både dyrare och tar tid då dom har et enormt område, man kan få vänta många många timmar med brutna ben eller kolik häst.
    Min upplevelse är att det är billigare att åka till kliniken direkt.

    Dessutom kan man diskutera hästkompetensen hos många veterinärer här, både klinik och distrikt, men det är en annan fråga…
    Den veterinära situationen här uppe är vidrig.

    Svara
  7. Cristel

    Jag inser att jag har tur med bra veterinärer på DV.
    Efter den mirakulösa räddningen när Light höll på att dö i korsförlamning har jag bara gott att säga om dem. De vet dessutom om när de behöver konsultera andra.

    Svara
  8. Minstral

    Har aldrig använt mig av distriktare utom när vi sålt häst utomlands då man måste ha distriktare. Har 1,5 timme till Hbg så distriktare har aldrig varit aktuellt då de sällan ens går att få tag på snabbare.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Fast där måste jag säga emot – vi borde ju höra till samma distrikt, och vid båda våra akuta händelser har vi haft veterinär på plats inom en timme.

      Svara
      • Minstral

        Var ju ett par år sedan, men inom en timme har jag inte ens fått tag på dem. Har försökt mer än en gång och en av gångerna ringde de inte ens tillbaka, så det har jag lagt ner.

        Svara
  9. Linda

    Och igår kväll hände det, 2 timmar fick vi vänta på distriktaren, en duktig sådan iaf, sen tog det 4 timmar till att tråckla ihop hästen i det allt annat än optimala förhållandena.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>