Dagliga stallbesök?

image

Få saker skulle hindra mig från ett stallbesök….

Denna tråd på buke fick mig att fundera:

Ni som inte har eget stall; är ni GENERELLT i stallet varje dag eller är ni ”hästfria” någon/ några dagar i veckan och varför i så fall?

Vem tar hand om er häst då?

Ni som har läst bloggen ett tag vet ju att jag är i stallet inte bara en gång utan minst 2 varje dag, 365 dagar om året- undantaget skulle vara om jag reser bort.

Jag bor ju väldigt nära stallet (ett mycket medvetet val att ha hästen inte allt för långt från bostaden) och har dessutom ett ganska stort kontrollbehov plus att jag ju GILLAR att rida/ motionera min häst.

Skulle jag av någon anledning inte kunna/ vilja åka till stallet finns det stallkamrater som jag hade kunnat be om hjälp liksom stallägarna.

Men hur gör ni andra?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag är i stallet varje dag, året om. Vi har dock inga göromål som in, utsläpp och fodringar. Det har jag valt för att hinna rida varje dag. Jag får krupp om jag inte kan kolla om prinsen mår bra varje dag. Måste jag iväg har jag några, läs två, personer som tar hand om pållen. Då skickar de alltid bilder på honom så att jag kan se att är okej. Inte helt friskt kanske 🙂

    Svara
  2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Är alltid hästfri på måndagar men beror på att jag då jobbar mellan 7.30-21.30 i gengäld är jag i stallet 2ggr på tisdagar. Rider tidigt på morgonen för att sen släppa ut alla. Maddegullet tar min o i istället tar jag båda våra varannan fredag när jag är helledig…fast Madde brukar ” bara komma förbi” ändå☺️så jo nog är vi i stallet alltid. Undantag är när vi turas om att åka t Nordirland. Tyvärr kan vi inte pka tillsammans då min iallafall inte är lätt att lämna bort

    Svara
  3. Trasselkvast

    Jag har ju T stallad med fullservice vilket innebär att jag vet att hon blir kollad och omhändertagen när jag inte är där. Vilket händer någon gång i veckan, oftast med flit för att jag ska hinna med annat och då får hon vila rakt upp och ner, och också väldigt ofta för att jobb och andra saker kommer i vägen.

    Tidigare hade jag ju eget stall mitt ute i ingenstans och då var jag i stallet alla dagar oavsett vad. Fanns verkligen inga ursäkter eller någon att fråga. Var i Sthlm på jobb en dag i veckan, och då var det bara att gå upp ännu tidigare och släppa ut innan jag åkte och förbereda allt för insläpp. Sen fick de stå ute tills jag kom hem igen. Hade dock smidiga lösningar som fri tillgång i hagen, thermobar osv, och om det verkligen körde ihop sig kunde bonden motvilligt plocka in dem.

    Svara
  4. Anonym

    Är i stallet varje dag, året om, för det mesta två gånger – ibland tre. Har inte några in- eller uttag eller fodringar, utan bara min häst att ta hand om. Bor väldigt nära stallet, annars hade det förstås inte varit möjligt. De få gångerna jag är bortrest hyr jag in någon av stalltjejerna, att ta hand om hästen – ridningen får dock ligga nere de få gångerna/år detta sker.

    Svara
  5. CeciliaL

    Jag fattar att man kan tycka det är jobbigt att åka 30 min enkel resa ”bara för att mocka” men fattar nog inte att man ser ett besök hos hästen som att ”bara” mocka. Jag skulle inte åka 30 min och mocka och sen åka hem, då gör man väl något mera när man ändå är där? Sen undrar jag dels varför man ska ha hästen 30 min bort om man tycker det är jobbigt och dels varför man nödvändigtvis ska ha EGEN häst om man tycker det känns litet (eller mycket) jobbigt – då kan man väl söka sig alternativ, som medryttare, ridskola, hjälpa någon som behöver hjälp med sina hästar eller vad det nu finns att tillgå i området. Jag kollade bara som hastigast på buke, men vill minnas att personen sa att det inte fanns något annat stall som låg närmare. I sådant fall skulle jag flytta eller undersöka andra alternativ.
    Själv har jag nu hästarna hemma sedan nästan 10 år, men jag var nog lika mycket på stallet förr i tiden då jag var inhyrd. Åkte alltid före och efter jobbet samt hela helgerna. Fast då hade jag inte familj och barn osv, så var mycket friare att göra hur jag ville. Skulle nog kännas helt annorlunda att stå inhyrd numera och jag skulle definitivt välja att köpa till mockning och annat, snarare än besöka stallet 2 ggr om dagen nu när jag har barn osv.

    Svara
  6. Sofie

    Jag är i stallet två gånger om dagen, varenda dag. 🙂 Möjligtvis att mannen och jag åker bort några dagar på sommaren, då vilar hästen eller så rider hyresvärden(även min tränare).

    Svara
  7. Anja

    Jag är inte i stallet varje dag. Har 30 min till stallet, har prioriterat mkt ute vistelse i stora hagar med kompisar. Stallägaren tar stort ansvar och visiterar hästen de dagar jag inte är där.

    Svara
  8. Sandra

    Jag är i stallet minst en gång per dag, under vardagarna snittar jag på 2-3 går per dag, men så bor jag också ca 5 meter från stallet. 😉

    Svara
  9. Anna-Kajsa

    Jag har ju haft eget stall en överväldigande majoritet av tiden jag har ägt häst, men under de år jag stått inhyrd har jag aldrig reflekterat över att det skulle vara att ”bara mocka” när jag inte ridit. Till stallet ska man ju liksom! Jag stod faktiskt med fullservice i ungefär ett år för 15 år sedan. Jag hade då ett krävande jobb och rätt långa resor till och från jobbet + resa åt andra hållet till stallet. Då lät jag bli att åka till stallet någon dag i veckan för att ha en chans att t ex hinna tvätta, men det var rätt konstigt – och jag kände mig nästan tvingad att meddela stallägaren att jag inte skulle komma… Senast jag stod uppstallad var när vi byggde vårt stall. Då valde jag att ha hästarna på halvfart, eftersom jag samtidigt byggledde, målade, jobbade och körde flyttlass från den andra gården 40 mil bort. Att åka till stallet för att mocka till våra tre hästar var på intet sätt ”bara”. Det tog ca 2 timmar att mocka, ströa, fixa foder, fixa vatten och sopa. Stallet var helt enkelt inte särskilt lättjobbat. Här tar samma jobb ca 20-25 min. Jag åkte för det mesta till stallet 2 ggr/dag, tre om jag kvällsfodrade – men hade bara 12 min enkel resa.

    Svara
    • CeciliaL

      Precis Kajsa, man aker ju dit for att man vill, och for att traffa sin hast och en massa andra anledningar, inte for att ’bara mocka’.

      Svara
  10. Linnéa

    Jag har medryttare en gång i veckan o ibland mockar en annan tjej åt mig i stallet en dag (vi kvittar tjänster) men eftersom stallet ligger på vägen till jobb brukar jag köra in om o kolla läget. Normalt är jag i stallet ca 4-5 timmar per gång annars.

    Svara
  11. Linda

    Jag är hos mina hästar minst 2 gånger per dag, dom bor bara 1 kilometer bort och jag utfodrar dom för det mesta själv. Ofta blir det 3 gånger och det är aldrig jobbigt. Men om jag hade tyckt det så hade jag inte heller haft 5 hästar.
    Väljer att bo nära hästarna och har långt till jobbet istället.
    Jag saknar dom få fort jag har ett långt arbetspass, vissa helger måste jag jobba 13 timmars pass både lördag och söndag och så 2 timmars restid till och från jobbet, då får jag bara se mina hästar en snabbis på morgonen och en snabbis på kvällen och det ger mig hästabstinens.

    Jag har haft dom en bit ifrån mig också förr och inte heller då var det jobbigt att åka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>