Ny bil!

image

Jaha…efter 8 år och 1 månad tillsammans var det så dags för mig och min trogne transportör, den 16 år gamla Volvon att skiljas åt.

Det har varit på gång länge, inte egentligen för att det varit något fel på bilen, tvärtom- den har gått som ett spjut men för att 16 år ändå bär respekt och att det kan ”smälla till” när som helst.

Och jag är verkligen superberoende av min bil, är definitivt ingen bussåkare av både bekvämlighet och logistiska skäl så OM bilen skulle paja hade jag behövt ersätta den typ samma dag- inget bra scenario när man vill göra ett genomtänkt bilköp.

När Volvon för några veckor sedan dessutom aviserade att den skulle komma att behöva en reparation för minst 3-4000 kronor ”någon gång”- om en vecka eller några månader (ETS-lampan började lysa om det säger er någonting…) så insåg jag att det var dags att börja agera och det gjorde jag med besked.

image

Hann knappt börja leta bil förrän detta fordon dök upp; en Subaru Forester av 2008 års modell och en ägare (en 53-årig kvinna…perfekt om ni frågar fördomsfulla mig 🙂 ).

Anledningen till att jag övergett Volvo som märke beror enbart på att de dels är dyrare och dels på helt galna viktregler om ni frågar mig; min x-mans splitternya V-70 får tex inte dra mitt 1500-släp vilket alltså min 16 år gamla bil av samma modell får.

Subarun får dra släpet och jag slipper joxa med att skaffa det utökade B-körkortet och om ni vill veta vad JAG tror så kommer reglerna att ändras om X antal år så att man inte behöver ta detta för körning av ”vanliga” hästsläp.

Vara hur det vill med den saken för den delen men jag blev sugen på att prova Subaru som många insatta talat mycket gott om så vi får väl se vad min erfarenhet kommer att bli.

Det ÄR ju alltid ett vågspel att köpa en begagnad bil men Subaru har i alla fall rykte om sig att vara en slitvarg- precis det jag vill ha.

image

Jag är inte det minsta intresserad av en massa finesser som många av de nyaste bilarna har utrustats med utan för mig räcker det gott att jag kan komma från punkt A till B på ett bekvämt sätt, att värme och AC fungerar, att det finns en radio, drag så klart och så att bilen är automatväxlad.

Det sistnämnda har vi ju diskuterat på bloggen tidigare och jag, som många andra med denna typ av bil, vill aldrig mer sitta och dra i en spak helt i onödan 🙂 .

Jag tittade faktiskt även på privatleasing men med kostnader på runt 4000 i månaden kändes det i dagsläget inte aktuellt- jag har inte alls det intresset av en NY bil så att det liksom skulle kännas värt denna summa varje månad.

Nu får vi som sagt se vad jag tycker om Subarun; vid den första provkörningen kändes den mer ”plåtig” (inte så ”isolerad” som min Volvo och med lite mer ”ljud” när man körde) men det är en vanesak har jag redan märkt.

Den känns annars jättebra att köra och man sitter lite högre än i Volvon- ett plus tycker jag som aldrig kunde förlika mig med en Audi jag hade innan Volvon där det kändes som att man satt på golvet.

Priset för bilen, om någon undrar, blev 73.000 + min bil i inbyte  – då hade jag ändå lyckats visa att jag inte är min fars dotter för inget (begärt pris var 90.000)- han hade kunnat ställa upp i vilket världsmästerskap i prutning som helst.

Har ni usla erfarenheter av Subaru vill jag förresten INTE läsa om dom 🙂 , nu vill jag njuta av nyhetens behag 🙂 !

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Bara bra erfarenheter av Subaru! Grattis till kopet. Later ju utmarkt, och jag funderade sjalv litet pa Subaru ett tag, plus att min mamma har en. Min man tycker att jag ska kopa en hastbuss (inte mig emot!!) och ha en BMW sportbil att kora till vardags – forutom att en dylik skulle vara for dyr, sa ar jag inte ett smack intresserad av en bil dar jag inte kan ha hund i bagageutrymmet och dar det inte finns plats for barn (plus kompisar), sparkcyklar och storhandling! 😀 Nu drommer jag om en buss (en san dar liten som dressyrprinsessan har!).

    Svara
    • Birgitta

      Hästlastbil skulle jag bara vilja ha om jag blev otroligt rik; annars är det liksom inte försvarbart att lägga många hundratusen på en sådan grej i min situation.

      Vicke är så lättlastad som en häst kan bli och jag kör ju oftast bara 25-60 minuter enkel resa vare sig jag ska till träning eller tävling så det är inga längre sträckor det handlar om.

      Sportbil går väl bort av ungefär samma skäl som dina exklusive barnbiten och något jag heller aldrig hade velat ha vare sig jag hade häst eller ej är en ”småbil”- då pga att dessa inte alls känns lika säkra som en större dito även om de är billigare i drift och lättare att parkera.

      Svara
  2. Trasselkvast

    Har haft en exakt likadan, näst efter Mercan den absolut bästa bil jag haft! Drar transport som en dröm.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    ”Subarun får dra släpet och jag slipper joxa med att skaffa det utökade B-körkortet och om ni vill veta vad JAG tror så kommer reglerna att ändras om X antal år så att man inte behöver ta detta för körning av ”vanliga” hästsläp.”
    Tror du? Vad grundar du det på? Jag kan inte komma på en enda behörighet som har tagits bort under min livstid, däremot har ju många kommit till och jag ser inget som tyder på att de kommer tas bort?

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…visste att jag skulle få fart på dig med den kommentaren 🙂 !

      Varför jag tror att det skulle tas bort är för att det är fullständigt ologiskt att tex gamla skruttiga bilar får dra 1500-släp medan splitternya inte får det.

      Vad gäller just släp har utökat körkort INGET att göra med huruvida man på ett bra sätt drar ett säg 1200 eller ett 1500-släp enligt mig.

      Å andra sidan lever vi i ett utvecklat samhälle som vill utbilda sina medborgare vilket talar EMOT att kravet tas bort, absolut.

      Några år innan jag tog körkort togs det tex bort att man fick mc-kort automatiskt och DET är väl en jäkla tur- där anser jag verkligen inte att utbildningen är meningslös.

      Man fick väl även behörighet för C-kort då som också togs bort och även det kan jag absolut förstå bättre än denna galenskap med släpvikter.

      Kanske blir det framöver KRAV på att man måste ha utökat till ALLA släp när jag tänker efter…..ja, DET skulle banne mig inte förvåna mig (och hade också varit mer logiskt än hur det är idag).

      Svara
  4. Madeleine

    Grattis, den bilen var jag intresserad av innan. Men det blev en Toyota Rav 4 som jag är otroligt nöjd med. Trots det ibland lite korkade sättet att öppna bakluckan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>