Träningsupplägg

Idag hoppas jag att ni vill dela med er av hur många dagar i veckan ni motionerar er häst och hur?

Hur många dressyrpass blir det tex en normal vecka?

Hur ofta rider ni för tränare, rider ut, hoppar, tömkör osv?

Tycker ni att ert upplägg fungerar optimalt eller skulle ni egentligen vilja göra på något annat vis?

Själv försöker jag att variera träningen samtidigt som jag vill få in i alla fall minst 3 ”rena” dressyrpass i veckan.

Jag vill också rida ut några dagar, gärna tömköra och helst hinna hoppa och framför allt de veckor jag tävlar skulle veckan behöva ha fler dagar 🙂 .

Vilodagar utan annan motion än hagvistelse känner jag att jag inte behöver ge varje vecka utan då kanske jag skrittar ut, lösgalopperar Vicke i ridhuset eller går en längre promenad vid hand.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Rider tre dressyrpass i rad, därefter vila, sedan ett joggingpass och två dagars uteritt/longering eller tömkörning. Är det tävling lägger jag på en dags dressyr. Rider för tränare en gång i veckan men ofta blir det två gånger i veckan.

    Svara
      • Dressyrtant

        Tredje dagen går han som bäst. Jag har haft detta upplägget i nästan tio år på honom och det verkar funka på honom.
        Under vintern ökar jag ibland på en dressyrdag då han blir för pigg och stark annars.

        Svara
  2. M

    Jag anpassar mig efter individen – en häst rids efter ett varannat dag system som funkar super, Då markarbetar jag dag 1, rider ut dag 2 och så rullar det på. Hoppar inte varje vecka utan enbart inför tävlingar (1-2 träningar innan start), rider däremot gärna över bommar på marken ofta.
    En ” normal” vecka för häst som inte rids efter varannandag brukar bestå av: 3 markarbetespass (med eller utan bommar), rida ut 2 dagar, 1 dag hoppning alternativt longering/konditionsträning och en dag vila. Vilar alltid hästarna 1 gång i veckan med enbart hage, deras rasthagar är samma storlek som de flestas Sommarbeteshagar.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Vi anpassar träningen efter väder och arbetsbelastning. Tre dressyrpass i veckan är basen, ibland med WE-hinder. Det händer att det blir fyra eller fem dressyrpass en vecka också. Sen försöker vi rida ut en lång tur, typ två timmar, minst en gång i månaden, gärna fler. Jag rider galoppintervaller på stranden några gånger i månaden – oftast en gång i veckan. Även hoppning försöker vi få till några gånger i månaden. Vi tränar dressyr för O varannan vecka, jag tränar dressyr för C ca en gång i månaden. WE-träning brukar också bli ca en gång i månaden, så i snitt blir det ca en träning i veckan, men det är inte så jämnt fördelat. Vilar våra hästar så är det bara hagvistelse som gäller den dagen. Oftast beror det ju på hög arbetsbelastning eller dåligt väder den dagen. Våra hästar är aktiva i hagen och rör sig en hel del när de är ute.

    Svara
  4. Trasselkvast

    Jag önskar också att veckan innehöll flera dagar, främst för att hinna med rena konditionspass också. Visst kan dressyren innebära kondition, men det blir inte samma sak som ett flås-pass. Jag hoppar två dagar i veckan, rider dressyr tre och rider ut en. Tävlar jag så stryker jag ett hopp-pass.

    Svara
  5. JohannaB

    Fem dagar dressyr, olika intensitet och underlag (två rejäla pass på närmare timmen där vi rider igenom ”alla moment” och tre pass mellan 30 och 45 minuter som innehåller delar av jobb, dvs fokus på några saker) och ett lätt-pass, uteritt eller tömkörning eller något annat icke dressyrigt.
    Så brukar vi ha det, värmer ofta upp med en uteritt på 15-20 minuter innan de kortare dressyrpassen med.

    Svara
  6. Rackemarie

    Vanligtvis blir det fyra dressyrpass, ett pass med longering/tömkörning eller löshoppning samt en uteritt med dottern. Dock inte fyra dressyrpass på raken förstås. Tränar för tränare varje vecka. Brukar bli två pass för hemmatränaren och var tredje vecka ungefär har vi extern tränare som kommer till anläggningen. Tävlar gör vi inte (ännu).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>