Mer gräs- mindre mat?

image

Sommaren 2015

Idag undrar jag hur ni resonerar kring utfodring när det tex är vinter och nerbetat i hagarna kontra när gräset frodas och hästarna verkligen kan tugga i sig x antal kilo gräs/ dag?

Påverkar detta er ordinarie utfodring dvs drar ni tex ner på något fodermedel när det finns mycket att äta i hagen?

Våra hagar är ju rasthagar där det aldrig blir något direkt ”bete”- viss kan hästarna gå och ”pilla” i gräset men det blir inga större mängder de sätter i sig, därtill blir det för nerbetat för snabbt.

Men jag brukar ändå trappa ut soja-mjölet som jag ger 3 dl av den delen av året som Vicke inte går i gräshage så att han inte får något alls av detta fodermedel sommartid. Övrigt foder ändrar jag inte i och skulle jag mot förmodan göra det så skulle det inte vara stråfodret i alla fall.

Men hur gör och resonerar ni?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Vi har ju stora beteshagar med mkt gräs redan nu på våren så vi måste anpassa fodret annars exploderar hästarna haha. Drar i första hand ned på grovfoder eftersom det ju är det som de får mer av i och med gräset, t ex så skippar vi lunchen ute i hagen. Men det brukar bli lite mindre mängd kraft också efter hand men de får redan så lite.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Våra hästar har ju beteshagar och inte bara rasthagar, så hos oss är bete definitivt mat. Jag skrev lite om detta i foderbloggen igår, och gav även lite exempel på vad bete innehåller näringsmässigt:
    http://foderstatonline.se/2016/04/11/den-betestid-nu-kommer/
    Som du ser innehåller bete mycket protein. Nu skulle ju aldrig jag ge soja ändå, av etiska och miljömässiga skäl, det finns många bra svenskodlade alternativ där folk inte blir förgiftade av att hantera dem – men att ta bort proteinkoncentrat när hästarna äter gräs är förstås klokt.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är just av den anledningen jag tar bort sojan; proteinet.

      Vet att många ratar detta fodermedel av de skäl du anger.

      Jag tycker det är för bra hanterings och kostnadsmässigt för att avstå.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Sojaodling sker i huvudsak i Sydamerika. I Brasilien blir tusentals människor förgiftade av bekämpningsmedel som används vid sojaodling varje år. Antalet cancerfall ökar dramatiskt och förgiftningsskador och nervskador är vanliga. Dessutom innebär importen långa transporter och sojaodlingen hotar regnskogen. Jag tycker du ska lyssna på Sveriges Radios granskning av sojaodlingen och sen avgöra om du tycker att det är värt en hundralapp i månaden i besparing. : http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3437

        Svara
        • CeciliaL

          Hade jag ingen aning om Anna-Kajsa, tack for den informationen. Jag ater ratt mycket edamame (soja) bonor sjalv, borde jag alltsa sluta med det? Hm…

          Svara
  3. Lee

    Lite längre fram vid fina dagar så får hästarna gå ute till ca 20, skippar middagsmålet så de får kvällsmålet vid intag. Vi har bara sandjord, så magert ”bete”. Har ganska dåligt proteinvärde i höet, så får nog fortsätta med Krafft Muskel…hoppas på bättre skörd i år!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>