Får man vara anonym?

Som jag nämnde i en kommentar nyligen har en tidigare flitig bloggläsare (med egen blogg) ”Silverbjälke” blivit Ridsports husbloggare och det har inte passerat obemärkt.

Mer eller mindre direkt har negativa röster kring Ridsports val hörts och en hel del handlar om att Bjälkis för de flesta är fullständigt anonym. Han är näst intill omöjlig att spåra och det går inte att ta reda på om han verkligen rider, tränar elever, tävlar för egen del och annat som han utger sig för att göra.

För allt vad vi vet kan han i stället vara en 18-årig flicka som inte ens bor i Sverige och som aldrig har suttit på en häst…typ…

Och detta leder mig in på dagens fundering:

Hur viktigt är det för er att ni vet exakt vem som döljer sig bakom en blogg?

Litar ni mindre på någon som är helt anonym och varför i så fall?

När jag tänker efter vet jag INGEN på rak arm som faktiskt är så anonym som just Bjälkis men det finns säkert.

Men som sagt; hur känner ni inför anonyma skribenter?

Själv tillhör jag den skara som vill ha ett ansikte på den jag följer och jag har avsevärt lättare för att ta emot råd och tips om jag ”vet” att den som lämnar dom vet vad den snackar om, typ.

Men kanske spelar det ingen roll, eller?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag bryr mig inte mer än att jag är nyfiken och den nyfikenheten har jag fått stillad Var absolut inte så svårt att spåra, dock inte jag som gjorde det. Blev lite besviken på att det var någon jag aldrig hört talas om, hade hoppats på en kändis.

    Svara
  2. G

    Tyckte det var uppfriskande att så många reagerade konstruktivt negativt på hans inlägg på Ridsport då många av hans följare applåderar o hurrar åt allt han lägger upp utan att verka reflektera över vad mkt skit det är. Han har vissa poänger absolut och var lite kul i början men rätt snabbt började det gå överstyr med raljerande åsikter som bara just åsikter. Avföljde då det blev too much att se alla rasistiska skitlänkar han gillade.

    Svara
  3. CeciliaL

    Klart man far vara anonym om man vill, men man blir ju valdigt mycket mindre trovardig. Och annu mindre trovardig om man uttrycker sig som Silverbjalke som jag tycker ar en riktig tont.

    Svara
  4. Prick

    Jag tycker också att man får vara anonym om man vill det. Men jag tycker inte att tidningen Ridsport ska anlita anonyma bloggare.

    Svara
  5. Karin

    Gillar en del han skriver men inte i ridsport, bli märkligt eftersom tidningen inte tar ställning i vanliga fall(är väldigt passiva ibland) och sedan tar in en kontroversiell bloggare.
    Däremot gillar jag Silverbjälke mer än tex, Linn Olssons blogg. Gillar inte de tankegångar som finns på dylika bloggar, där man censurerar friskt. Men antar att det handlar om pengar och att det väger tynger än att hålla sig till sanningen.

    Svara
  6. Mymind

    Helt ok att vara anonym som vanlig bloggare, och att framföra sina åsikter. Men det är klart, har man väldigt skarpa åsikter som väcker debatt, och publiceras i stora sammanhang, så är det ju helt klart mera juste att folk vet vem de debatterar med. Det är väl lite god journalistik det också, att inte slänga ur sig vad som helst under täckmantel. Då får man stå för det helt öppet. Men vanliga funderingar ”om” och ”hur” och ”kanske” och ”eventuellt” får vara hur anonymt som helst och kan ändå väcka en konstruktiv diskussion eller tankeserie som är bra.

    Svara
  7. Linda

    Efter att ha fått reda på vem personen bakom SB är, så är jag ganska förvånad över vissa inlägg. Trodde nog att den personen var mer ödmjuk och mogen än så.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>