Remmen upp eller ner?

Läste på Facebook hur någon ondgjorde sig över en bild där remmen runt nosen (den JAG kallar nederrem men som många andra verkar kalla något annat som jag har glömt) var knäppt på fel håll.

Personen menade att detta är rätt sätt att knäppa remmen; så att ”flärpen” pekar neråt…..

träns

….medan jag och flera med mig menar att det är så här man sätter på remmen:

image

Så klart en smaksak egentligen men hur gör DU?

41 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag vill inte ha remmen alls, och tar bort den direkt. Den är däremot bra till mycket annat! Helst vill jag ha träns som inte heller har den där fula öglan, dvs som har en ren engelsk nosgrimma (eller en löstagbar flärp till aachenremmen, som jag hävdar att den heter – det är ju den som gör nosgrimman till en aachengrimma)

    Svara
    • Emma

      Jag tar också bort den. Fick leta länge för att hitta ett fint träns med löstagbar flärp.

      Svara
  2. CeciliaL

    Nedåt! Annars blir det ju dubbelt och fult mitt uppe i ansiktet på hästen. Trodde det var helt vedertaget att det ska vara nedåt, och att jag aldrig sett nåt annat. 🙂 Fast jag använder inte aachen-grimma på mina hästar och som Anna-Kajsa gillar jag inte att ha den tomma öglan.

    Svara
  3. Frida

    Spänner den som du med änden uppåt. Dels blir det ofta en lite ”flärp” över som hänger fult om man spänner nedåt, den kan man stoppa in i den lilla ”ringen” på framsidan på nosgrimman så blir man av med den. Men framförallt så hamnar spännet fel om man har änden nedåt, den hamnar lätt för långt ned på sidan, mot munnen och det kan ge skav. Spänner man den uppåt så hamnar spännet närmre nosryggen vilket är bättre för hästen. Så har jag lärt mig och trott var vedertaget….

    Svara
    • Birgitta

      Vi får inse att vi är i minoritet Frida men jag säger exakt som du.

      Tycker remmen (änden) blir grisigare när den hänger mot hästens mun.

      Svara
      • Frida

        Haha ja här på bloggen i alla fall. I ”mina kretsar” är det ingen som har den nedåt, min tränare blir galen och ändrar på alla elever som har den nedåt så för mig var det så det skulle vara bara. Fast jag tror inte att det spelar så jättestor roll så länge den inte sitter för hårt eller alldeles för löst så den flyttar runt. Och ur estetisk synpunkt tycker jag det är snyggare på vårt sätt, om man stoppar in änden ordentligt….

        Svara
    • CeciliaL

      Men det ar ju en los ’keeper’ iaf, sa den dar flarpen stoppar man ju bara in i den, som kan vara under hakan om man vill. Spannet kan ju sitta pa samma sida oavsett? (beror iofs pa hur lang remmen ar).

      Svara
  4. Lee

    Absolut som övre bilden! Det andra sättet ser helkonstigt ut (sorry), tror jag aldrig sett någon som har så…. Kallar det också snokrem 🙂

    Svara
  5. Trasselkvast

    Neråt såklart. Dels estetiskt, dels går den lättare att stoppa undan (sätter du den dubbelt i flärpen mitt på nosryggen blir det trångt och möjligen obekvämt för hästen. Dels slipper den ramla loss och vippa i hästens synfält.

    Svara
  6. Birgitta

    Ändå ganska komiskt att totalt motsatt håll är så självklart för oss alla, dvs att vårt sätt känns så självklart.

    Det var precis samma i de svar jag läste på Facebook.

    Svara
    • CeciliaL

      Visst ar det lustigt! Hur man kan vara SAA himla sjalvsaker (jag menar, jag ar TOTALT bergsaker! hade inte forespeglat mig att nagot annat alternativ existerade!) pa att ens eget satt ar det enda ratta. 😀 😀

      Svara
  7. CeciliaL

    Forresten undrar jag varfor ’alla’ dressyrhastar har aachengrimma? Ar det tillatet pa dressyrtavling? Gissningsvis har ingen det med kandar?

    Svara
    • Birgitta

      På kandar är det förbjudet och på träns mycket vanligt.

      Remmen används ibland för att dra ihop hästens mun så pass att det blir svårt för den att gapa och tex sticka ut tungan.

      Been there- done that, inget jag är stolt över men min enda chans att kunna tävla med godkända resultat på Decima.

      Svara
      • CeciliaL

        Haller Vicke munnen oppen/tungan ute? Om inte, varfor behover han en snokrem (haha) da?

        Svara
        • Birgitta

          Han har…tack gode Gud…aldrig tagit ut tungan en sekund!

          Hans rem är knappt åtdragen men jag tycker ändå att den stabiliserar bettet och liksom uppmuntrar att INTE gapa.

          Men han hade säkert gått lika bra utan men mig stör den inte.

          Svara
          • CeciliaL

            Na, da gor det val ingen skada, fast jag tycker det ar snyggare utan.

            Vad jag daremot avskyr ar nar folk inte har nagon nosgrimma alls! Tycker det ser saa himla fult ut att bara ha pannrem/sidostycken/kakrem. Tycker ocksa att det ser nastan konstigt ut nar man inte har nagon forbygel/martingal, kanns naket! (typ ALLA distansryttare har forbygel). 🙂

    • Emma

      Jag undrar också varför detta blivit ”standardtränset”? Remmen fyller ingen funktion om man inte använder den för att hindra hästen att gapa. Och gapar hästen borde man kolla över mun, bett samt sin egen ridning.

      Svara
  8. Petra

    Jag använder den för att bettet ligger mer stilla. Och knäpper den nedåt såklart, så att alla spännen och remmar på tränset går åt samma håll. Snyggast så 🙂

    Svara
  9. Minstral

    Neråt, blir klumpigt och fult uppåt. Nu använder jag det bara ibland, har gått över till Micklem.

    Svara
  10. Minstral

    Men såklart finns rätt sätt, spännet ska ju sitta likadant som själva nosgrimmans spänne. Sen att man sätter den uppåt spelar ju ingen roll men det är ju självklart ”fel sätt”.

    Svara
  11. LenaB

    Uppåt. Tycker det är mer praktiskt. Om det är snyggt eller inte har jag inte funderat över alls.

    Svara
    • Birgitta

      Frågade faktiskt en som går högskoleutbildningen på Flyinge om de hade fått några ”direktiv” gällande remmen upp eller ner men det hade de inte. De gör också olika.

      Svara
  12. Madeleine

    Snyggast nedåt, men nog bekvämast för hästen uppåt.
    Har den själv uppåt.

    Svara
  13. Chessikatt

    Aachenremmen/snokremmen (för att den ser ut som en snok…) använder jag helst inte alls, utan jag tar bort den. Om jag ändå någon gång rider med en sådan, t.ex. om jag rider en annans häst vars ägare vill att den ska vara på, så knäpper jag den nedåt. Alla andra remmar knäpps ju nedåt, och det är inte alla aachengrimmor som har en bra flärp att få igenom änden på ifall man knäpper den uppåt.

    Men det är hur som helst verkligen en liten smaksak som jag inte reflekterar alls över när jag är ute på träningar och tävlingar, däremot reagerar jag positivt när jag ser de som rider utan den.

    Svara
    • CeciliaL

      Det kallas väl snok-rem för att den sitter på hästens näsa (dvs snok) , snarare än för att remmen ser ut som en snok!

      Svara
  14. Prick

    Jag har som på den undre bilden men har spännet på andra sidan bettet. Tycker det känns bättre att spänna åt det hållet och spännet syns knappt där.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>