Fråga från en läsare om nya kläder

En läsare har ställt en fråga som gäller ridkläder.

Frågan är helt enkelt om ni, förutom ridbyxor och stövlar (samt eventuella tävlingskläder) brukar köpa nya kläder som är avsedda för stallet/ ridning eller om ni för det mesta använder er av era ”avlagda civila” kläder till stallet?

Om jag ska svara på läsarens fråga så är det nog 50/50 för min del.

Jag köper en del tröjor enkom till stallet och dessa handlas till 90 % på Gekås.

Annars blir det någon ”jobb-tröja” som till slut degraderas till stallplagg men då ska plagget ändå vara helt och absolut inte nopprigt- då blir det soporna direkt.

En del jackor har gått samma öde till mötes och resten har köpts på Gekås.

Faktiskt har jag varit med om MOTSATSEN också; fick en fin Schokemöhle dunkappa av fd maken i present och tanken var att den skulle användas i stallet men än har den inte kommit dit 🙂 , den är helt enkelt för fin och lite ömtålig så de 3 senaste vintrarna har den fått följa med till jobbet i stället 🙂 .

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Jag har mer och mer gått över till funktionskläder när jag rider, och det gör att det mesta faktiskt köps direkt till stallet/ridning. Fast köper jag snygga ariatskor eller en fin jacka kan jag köpa det med tanke på stallet, men först ha det ”civilt” i en eller ett par säsonger. Och en gång köpte jag en jacka som jag tänkte ha i stallet, men sen upptäckte jag att den bara kunde kemtvättas… Den har jag haft som vardagsjacka i fem vintrar nu, och får fortfarande då och då komplimanger för den 🙂 Till stallet köpte jag en annan.
  Det är rätt stor skillnad mot när jag började rida, då var det självklart att det var gamla, urblekta och slitna kläder som var stallkläder, lite som de jag nu har när jag t ex målar eller jobbar i trädgården. Fast till och med där har jag skaffat en del funktionella arbetskläder.

  Svara
 2. Sara P

  Barbours oljerockar är suveräna. Dyra att köpa men när jag haft dem några år som vanlig jacka och börjar bli less så tar jag den till stallet. Där får jackan hänga med länge, länge och blir bara skönare och snyggare med åren 🙂

  Svara
 3. Hille

  Hos mig är det ofta åt andra hållet, köper ”ridkläder” som får vara vardagskläder först. Är själv i stallet och behöver inte vara prydlig där, har sällan stallkläder på mig utan mer ”hemmakläder” typ en gammal t-shirt och mina fritidsbyxor (såna jag har vid hundträningen) eller gamla jeans sen drar jag på mig ridbyxor o stövlar just när jag ska rida. Är
  ju in och ut i stallet ganska många gånger under en dag.

  Svara
  • Hille

   Kan tillägga att jag varken tränar eller tävlar med hästarna. Så det är på jobbet jag behöver se anständig ut (bör inte vara ”fint” klädd där heller) och där hamnar nya tröjor och jackor även från ridsportsaffärer innan de blir hemmakläder.

   Svara
 4. Trasselkvast

  Ridbyxor är ju givetvis köpta som ridkläder. Tröjor är nästan alltid civila, och oftast sånt jag inte länge vill ha civilt, eller som passar med ett par ridbyxor. Jackor alltid ridjackor, och de är alltid för snygga för att ha i stallet första säsongen. Har också köpt en supersnygg jacka, från Spooks, som jag bara har privat, den får jag massor av komplimanger för och kommer inte låta T köra mulen i än på länge. Jag har ett gäng tröjor som är ”slittröjor”, men på träning/tävling osv ska det vara helt och rent och snyggt.

  Svara
 5. Lina

  Eftersom jag jobbar med hästar köper jag i första hand hästkläder och kläder att ha i stallet och sen vanliga kläder. Går ju mer i hästkläder än andra kläder..,

  Svara
 6. CeciliaL

  Jag koper foljande specifikt for ridning: ridbyxor, vastar, handskar, jackor. Och trosor, haha! Jag menar, till vardags har man ju sma spetsprydda fina saker, till ridning har jag rejala bomullstrosor! Brukar alltid ha avlagda civila klader vad galler toppar, trojor fleecar och stall(mock)klader (gamla fula mjukisbrallor) men nu har jag litet brist pa sadant da jag liksom har annorlunda stil pa mina civila klader f.n. – jag har mycket blusar, kavajer, toppar som ar olampliga for ridning (for langa/korta/eleganta/tunna osv) och mina urgamla civila klader borjar nu behovas bytas ut. Sen kanns det aven som om stilen pa ridklader har andrats – jackor och toppar ar mycket mer figursydda nu och mina bulsiga gamla fleecar och losa sweatshirts far liksom inte plats under jackor och skyddsvast, utan jag behover nagot som ar mera figursytt. Sa skulle behova kopa nya grejor for att ha i stallet – men det tar emot att kopa snygga saker och sen lata hastarna dreggla pa dem, forutom att man ju tvattar stallklader sa ofta ocksa. Att lagga over 1000kr pa en paljettdekorerard Pikeur-sweatshirt eller fleece tar emot! Ska nog ga och kolla vad som finns pa sportaffarer, for just de undre lagren behover ju inte egentligen vara ridgrejor, aven om jag absolut vill ha jackor som ar designade for andamalet (med sprund och fickor pa ratt stalle). Nar jag mockar och inte ska rida har jag pa mig vilket skrap som helst – gamla fula jogginbrallor, arvda gamla fleectrojor osv – da ser ingen mig och passformen spelar inte nagon roll nar man inte ska sitta pa hasten. Till tavling har jag vanligen ridbyxor eller funktionsklader (distanstights, traningstoppar).

  Svara
  • Anna-Kajsa

   När det gäller överdelar – underställströjor och mellanlager framför allt – kommer det mesta jag har i stallet från just sportaffärer eller kanske framför allt friluftsaffärer. Det har gjort stor skillnad i komfort när man som jag tränar sig svettig utomhus året om. Kläder som andas rakt igenom, står emot vind och transporterar bort fukt från kroppen är värda mycket, och man behöver ju inte ha så många. Jag har även hittat några kortärmade funktionsridtröjor på rea i ridsportbutiker, det är jättestor skillnad på att rida i en sån och en bommulspiké en sommardag! Jackor och skor är oftast tvärt om – jag köper snygga i ridsportbutiken och har civilt ett ar år först.

   Svara
 7. Titti

  Får nog svara både och på den frågan. Fast mest nytt till stallet/ridning tror jag! Aptråkigt att köpa vanliga kläder!!

  Svara
 8. Frida

  Köper nästan alltid ridkläder till stallet och vanliga kläder till jobb/skola. Det händer att jag köper tröjor i sportaffärer eller fleecetröjor från vanliga klädaffärer för att använda i stallet. Har nog inga ridplagg som jag använder ”civilt”. Jag har ju jobbat med hästar tills för ett par år sedan och då la jag mkt av klädkontot på finare/bättre ridkläder för då använde jag dem så mkt. Ägde kanske ett par jeans däremot haha. Nu när jag jag pluggar och jobbar som en vanlig människa har jag fått fylla på den civila garderoben rejält, ett par jeans kommer man inte långt med. Däremot har jag några gamla tröjor som jag tycker är för slitna för att ha på jobb som får gå i pension och bli stallplagg men de har jag bara hemma där ingen ser mig. Jag vill se ok ut när jag visat mig offentligt till häst medans jag kan gå i fula mjukisbrallor till affären 🙂

  Svara
 9. LenaB

  Köper stallkläder till stallet och vanliga kläder till det vanliga livet … Mina jobbkläder passar knappast i stallet, men visst händer det att en tjocktröja så småningom hamnar i stallet för vinterbruk. Däremot inträffar det då och då att jag tycker att en jacka som är köpt till stallet är så fin att den får användas ngn säsong ”civilt” innan den slutligen landar i stallet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>