Gräs-däst?

Då och då hör jag om ryttare som inte vill att deras häst ska gå i gräshage samma dag som den tävlar.

Det heter att hästen blir slö av gräsätandet och idag undrar jag över era erfarenheter kring detta?

Tycker ni att hästen blir slö av att äta gräs?

Undviker ni hagvistelse på gräs inför tävlingar?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Nej det tycker jag inte, om hästen går på gräs i vanliga fall så är det inga problem. Möjligtvis om hästen går i grushage så är det dumt och den kanske känns slö om man släpper ut den i en gräshage, men varför skulle man göra det dagen innan tävling? Jag vill ändra på så lite som möjligt. De jag tror gör att många tänker att hästen blir däst av att gå på gräs är kanske att de oftast gör det på sommaren, de blir lite tjocka (=orkar mindre) och det är varmare vilket kan göra att de känns lite slöa.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Våra hästar går ju på bete hela sommaren – dvs de äter gräs som enda föda. De rids och tävlas normalt. Ibland väljer jag att låta dem sova inne natten före tävling, men det är mer av praktiska skäl. Jag upplever dem inte på något sätt slöare under den här perioden än någon annan tid på året.

    Svara
  3. Frida

    Min gamling var aldrig slö på sommaren men var mer avslappnad och mer lättriden så för henne var det bara positivt. Våra pållar går ju ute på dagen, på gräs, och är inne på nätterna. Om de går ute dygnet runt kanske de blir lite slöare men som sagt så tror jag mer på att de blir slöa för att de blir tjockare och pga vädret. Men har svårt att överlag förstå denna ”rädsla för gräs” som många verkar ha, det är ju det mest naturliga för hästen att äta. Brukar vara samma människor som ger stora mängder kraftfoder 😉

    Svara
    • Birgitta

      Jag har också upplevt denna överdrivna gräsrädsla som kanske härrör sig från det ökade antalet fånghästar över tid?

      Det jag har upplevt som konstigt och överdrivet har handlat om när man knappt vågar släppa hästar på geäsmattekorta beten i några timmar om dagen.

      Svara
  4. Prick

    Nej inte att de blir slöa av att äta gräs men en del kan bli det av att gå ute. Tycker det kan vara bra ta in en natt innan om tävling om de går ute dygnet runt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>