En (o)befogad skillnad?

Läste följande debattinlägg av Ponnymamman som ofta har kloka tankar att komma med och denna är inget undantag enligt mig.

Dock måste jag erkänna att det på den tiden jag själv deltog i organiserade hoppträningar inte förekom dessa stora skillnader som det talas om här, på den tiden var det kanske så att ”man” betalade runt 150:– till 200:– kronor för mycket skickliga hopptränare medan en dressyrtränare kanske tog 300:– till 400:– per elev.

Och jag vet att det fortfarande är så att dressyrtränare tar allt från 150 till 600 kronor för en lektion med EN elev så priserna variera minst sagt och tydligen finns det även hopptränare som alltså tar ganska många hundralappar per elev trots flera deltagare per grupp.

Så om en hopptränare tar 400:– för att träna 5 elever samtidigt får ju denne in 2000:– medan dressyrtränaren, även den räknas som ”dyr” får på sin höjd 600:–.

Visst kan man åberopa en del skillnader men jag får nog ändå säga att ovan inte är alls logiskt för mig men kanske är det helt enkelt bara så att det är marknaden som styr och att det så länge det finns folk som är villiga att betala X kronor för en viss tjänst tillhandahålls just detta och debiteras därefter?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Har dressyrtranarna alltid bara en elev da? Varfor kan inte dressyrtranaren ha typ 3 elever och fa in 3x600kr? Jag har alltid sett dressyrtraning som dyrare an hopptraning, just for att pa hopptraning brukar man vara flera och da delar man pa tranaren, darmed blir det billigare. Lussans nya hopptranare tar £40 per (privat)lektion hemma hos sig (30 min korning), och hennes vanliga tranare tar £24 plu £5 for ridbanan (5 min korning). Kommer anvanda samma tranare sjalv, behover bara ge Jacinto litet mera resvana. Jag tycker det ar sjalvklart att priset per ekipage blir LAGRE om det ar ryttare i grupp, oavsett vilken gren det ar. Varfor ar hoppning dyrare? Manga hopptranare har ju hindrena uppstallda iaf.

    Svara
    • Birgitta

      Det är väldigt svårt att ge instruktioner till mer än 1 max 2 dressyrelever samtidigt om det ska bli något av träningen.

      I hoppningen hoppar man ju en och en även om man är flera/ många på en träning och skrittar däremellan men i dressyr ska man ju rida hela tiden och få instruktioner fortlöpande.

      Jag har vid enstaka tillfällen tränat med ett annat ekipage även om det var många år sedan nu.

      Trots att våra hästar befann sig på ungefär samma utbildningsnivå kunde jag ibland känna att det andra ekipaget fick mycket mer fokus på sig eftersom den hästen var ”krångligare”.

      Så jag vill INTE rida med andra om jag slipper- då ska priset vara avsevärt billigare.

      Svara
      • CeciliaL

        Jo, det forstas, tankte inte sa (overhuvudtaget MYCKET svart att fa dressyrtraning att funka nar man ar dov, saaa himla frustrerande – sakert for tranaren ocksa!). I dressyr ar ju hastarna inte i behov av samma ovningar, medans i hoppning kan val alla hoppa samma hinder (eller bana) med bara hojningar och sankningar av en del hinder.

        Svara
  2. Prick

    Ja, hopptränaren tjänar oftast mer. Fast ofta pågår en hoppträning under längre tid än dressyrditon. Inte för att det blir någon jätteutjämning men kanske3x400 för dressyrtränaren på samma tid som hopptränaren får 5×400.

    Men det är marknaden som styr. Så länge folk är beredda att betala kommer priserna ligga därefter.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>