Bits, sparkas och är obekväma på mitten

Tja…jag antar att ni alla har hört uttrycket att ”hästar bits fram, sparkas bak och är obekväma på mitten”.

Och när min särbo frågade mig om Vicke någonsin har bitit mig började jag fundera på ovanstående.

För nej, Vicke har aldrig bitit mig och inte heller sparkat mig- däremot var han i början av vår gemensamma dressyrkarriär EXTREMT ”obekväm på mitten” men det är en annan historia 🙂 !

Sist jag blev biten som jag kan minnas var nog då en ponny nöp mig i armen under en lastträning för kanske 6-7 år sedan- det var väl hans sätt att få utlopp för sin frustration över att han inte längre fick göra som han ville ha ha…

Sparkad blev jag för ungefär 2 år sedan av en egensinnig unghäst i hagen och där borde jag med facit i hand ha vetat bättre.

Men för egen del tycker jag att det är väldigt ovanligt att hästar sparkas/ bits eller vad tycker ni?

När blev ni senast sparkade och bitna, av vilken häst (den egna?) och i vilken situation?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Min stora bet mig i magen när han var fyra år. Han lyckades även bita mig när jag drog sadelgjorden för några månader sedan. Han blev livrädd när han förstod vad han gjort. När han var tre, fyra år sparkade han mug ett par gånger men idag som tolvåring är han gudasnäll.
    Den lilla, fölet, som är nio veckor bets till för några veckor sedan. Nu biter han folk han inte känner, som mamma 72… Man får vara tydlig även med de små:)

    Svara
  2. Trasselkvast

    T råkade bita mig för ungefär ett halvår sen. Var verkligen inte meningen, hon surade i luften efter att jag dragit åt gjorden, och så gick jag ”i vägen”. Hon blev fullständigt livrädd efter, satte sig nästan. Mattehjärtat gjorde ont direkt, jag hade inte ens hunnit säga något argt =(

    Svara
    • Birgitta

      Hände mig för massor av år sedan med Heron.

      Jag skulle knäppa täcket framtill och han nafsade nästan reflexmässigt (verkade det som) till mig.

      Jag hann tänka ”det skulle du aldrig ha gjort…” men hann aldrig göra något för han verkade själv bli så rädd av vad han gjort att han slängde sig i uppbindningarna helt förskräckt.

      Svara
  3. SofiaM

    Jag blev nästan biten i fredags av vår ena unghäst. Han har aldrig tidigare gjort något liknande och jag förstod inte alls varför han försökte just denna dagen. Eventuellt har han på lekhumör. Han fick en påminnelse om att människor inte uppskattar bitlekar.
    Kommer inte ihåg när jag blev biten eller sparkad senast. Har hänt att hästar har försökt men jag är snabb i reaktionerna och hinner flytta på mig.
    Vi har ju allt från föl till småtjuriga hästar på vår anläggning så det gäller att vara lyhörd och läsa av hästarna 🙂

    Svara
  4. CeciliaL

    Har aldrig haft nagon som vare sig sparkas eller bits, men min mamma har ett sto som ar en APA – vanta ska jag maila dig bilden hon JUST idag skickade mig….. (det sabla kreaturet har alltsa idag bitit mamma i overarmen nar hon drog at gjorden och tusan vad det ser ut! ajajajajajaj, en enorm svullnad, stackars mamma!). Lussans ponny kan nypas litet ibland, men inte bitas ordentligt s.a.s. Har bara blivit sparkad en gang, av nagon annans hast, och den hasten var allmant galen och ohyfsad, sparkade mig i hagen. Daremot har jag blivit trampad pa ganska manga ganger… owwww…

    Svara
  5. Angelica

    Kan inte minnas att någon häst bitit mig med flit. Däremot har nåt finger hamnat i kläm när hästen trott att det var något godare, och senast för nån dag sedan blev jag lite väl hårdhänt kliad av min välmenande springare… Sparkad blev jag nog senast för ett par år sedan när min skulle lära sig att få hovarna kratsade, och där får jag nog skylla mig själv. Kunde garanterat varit smidigare

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha….mitt finger hamnade i kläm en gång när jag satte lite blötfoder på det (i vilket jag hade lagt avmaskningsmedel) och min ena katt kastade sig över maten OCH fingret. AJ!!!!!

      Svara
  6. Linda

    Min ena bet mig så det blev ett blåmärke för 2 veckor sedan, det var dock inte meningen, han skulle bara busa lite och råkade få hud mellan tänderna.
    Sparkad måste vara 10 år sen när en av hästarna skulle vifta bort en insekt och jag stod i vägen.
    Dom skulle aldrig bitas eller sparka med vett och vilje och skulle dom göra det då skulle jag skämmas ihjäl för att inte lyssnat på dom tidigare så dom blivit tvungna att tala så högt åt mig.

    Svara
  7. JEGU

    Blev sparkad på låret av mitt sto för 14 år sedan, sommaren jag var gravid med ena dottern. Enda gången hon sparkat, men det var nog egentligen inte menat åt mig utan någon broms eller möjligen unghästen

    Svara
  8. Ida Krig

    Hej, jag är med min kompis idag i hennes stall och träffade på en mamma och hennes föl och en till mamma med hennes föl. Jag var och klappade mamman och sen så blev hon galen och försökte bita mig i ansiktet och så sparkade hon mig på benet. Och nu så är jag rädd att gå nära hästarna litegrann vad ska jag göra för att komma över rädslan/ mvh 14 åring. För vill inte vara så här rädd för vill fortfarande kunna rida och vara med hästarna

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill påstå att de allra flesta ridhästar är snälla.

      Du kanske råkade göra något mot fölmamman så att hon kände sig hotad (dvs vaktade fölet) och så gick det som det gick.

      Jag förstår absolut att du blev rädd.

      Mitt råd är att du frågar någon/ några hästägare om de har snälla hästar som du kan få klappa på och kanske ungås lite med (borsta tex).

      Eller om du rider på ridskola pratar med personalen i stallet och förklarar vad som hände dig och frågar om du kan få borsta lite på någon snäll häst.

      Jag tror att du kommer att komma över din rädsla när du märker att det som hände var mycket ovanligt och inte så som hästar vanligtvis beter sig.

      Lycka till och berätta gärna hur det går!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>