Vi måste vakna!

Som ett lustigt sammanträffande efter något jag läst i dagarna och tänkte skriva ett inlägg om läser jag detta!

My words exactly!

För några år sedan reflekterade jag aldrig över vad veterinärvård kostade- jag bara betalade min del.

Jag valde definitivt inte klinik eller veterinär efter kostnad utan enbart skicklighet.

Men efter att ha haft en sjuk hund i några år har jag insett att kostnaderna för veterinärvård har skenat iväg hejdlöst och som jag ser det är det enda vi djurägare kan göra är att klaga, protestera och om inget annat hjälper byta veterinär till någon billigare.

Så länge vi är tysta och betalar kan vi fortsätta att bli skinnade.

Samtidigt så har utbudet av veterinärer och kliniker i i alla fall Skåne ökat så det GÅR att hitta alternativ.

Själv anlitar jag Bollerup sedan många år tillbaka- initialt inte alls pga kostnaden utan för att jag alltid har fått fantastiskt bra hjälp där men nu påverkar absolut prissättningen också.

Så ska något hända är det upp till oss själva- annars lär premierna snart inte gå att lösa och var hamnar vi då?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie

    Dyrt var ordet!! Våra katter som vi köpt från ett katthem har varit otroligt dyra i veterinär-drift. Ett besök hos Albano i norra Stockholm med Maja- med undersökning och ett enkelt ultraljud av magen går på 6-8000:-!!! Sen när vi endast ville förnya recept på kortison (hon står på lågdos kortison och får en ”rejälare” kur då och då) så ville de att vi skulle komma in och göra nytt ultraljud för att få ett recept. Vi gick då till en veterinär hemma i Sumpan istället och har så gjort de senaste tre åren. Maja mår bra 98% av tiden och det vore ju kanske bra att göra ett ultraljud men ska man behöva känna sig som en dålig djurägare för att man inte gör ALLA undersökningar…?

    Tycker framförallt att veterinärerna borde kunna säga stopp till djurägare som håller på och tragglar med sina stackars sjuka djur alldeles för länge (framförallt hundar?) och så borde de upplysa om kostnader i samband med att de föreslår undersökningar och behandlingar. Jag fick en chock när vi var inne med Maja en gång och fick en faktura på 12.000:- för undersökning, ultraljud och lite blodprover.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Där vi bodde förut hade vi jätteduktiga kattveterinärer (på distriktet) och jag blev alltid förvånad över hur billig kattveterinärvården var! Ena katten hade ett navelbråck. De opererade det samtidigt med att hon kastrerades (hona). Det kostade 800 kr! (2005). När jag fick räkningen sa jag: Ni måste skoja med mig! Då började de förklara att det var ett ganska rejält ingrepp… Jag förklarade att jag menade att det var tokbilligt. ”Du har häst va?” var kommentaren på det.

      Svara
      • Birgitta

        Undrar vad samma operation skulle kosta idag. Tvivlar på att du hade fått samma positiva överraskning- mycket har tyvärr hänt på 10 år….

        Svara
    • Birgitta

      Man skulle kanske tycka/tro att smådjurs veterinärvård är billigare än en hästs men icke- nästan tvärtom.

      Samma vad gäller ”logi” (inläggning).

      Det gäller att ha ett rejält tak på sin försäkring (jag har 50.000 på Molly) för det springer snabbt upp i hiskeliga summor.

      Svara
  2. Trasselkvast

    Premien för T har gått från 8 000 om året till 14 000 om året på FEM år. Var inne med hunden för några månader sen för blodprov och genomgång – 4 500 kr. Tömning av analsäckar 6 800 kr. ALLT kostar, det går knappt att tyda fakturan. ”Liten bit bomull 750 kr. Veterinären existerar = 950 kr”, det är heeelt galet.

    Svara
    • Birgitta

      Just förbandsmaterialskostnaden har jag hört sjuka historier om.

      Nästan så man borde ta med egen bomull och vetrap men det hade man säkert förbjudits att använda på plats.

      Verkar som att man numera måste vara övertydlig med att man kräver att få godkänna ALLT innan åtgärder utförs på ens djur annars kan man få en chock när räkningen kommer.

      Svara
  3. Karin

    Jodå!! det där känns igen…..tre stygn på häst. Givetvis på jourtid. 650 för bandagering……jag höll på att svimma när jag såg fakturan. Ringde och frågade hur det kunde kosta så mkt. Svaret var att man alltid bandagerade så. Så JA! bomull och vetrap kan man själv stå för!
    Definitivt inte låta kliniken direktreglera, då vet man inte vad man betalar för.

    Svara
  4. Sandra

    Min hund låg inne två nätter för diarré, 7000 kr. Behandlingarna var ju det billigaste, sitta i en bur däremot… (jag fattar att det kostar med personal för tillsyn mm. ) . Och direkt efter detta (enda) veterinärbesök höjdes min premie hos FB…

    Svara
  5. Marie

    Har en superbra veterinär som alltid rådgör ang kostnader. Han frågar tom vilken tråd jag vill att han syr med (katt-kastrering), den dyrare försvinner själv, den billigare får man ta bort. Jätteskönt att själv få vara med och påverka!

    Svara
  6. Madeleine

    Min supervet är anställd av Evidensia, och då blir valet enkelt.
    Jag betalar och sväljer.

    Svara
  7. Petra

    Vi har haft ena katten hos veterinär i sommar (halt och svullen i ett bakben) men tyckte inte det var SÅ dyrt. Började på en klinik där de röntgade och gav smärtstillande men sen skickade oss vidare pga att de inte kunde utesluta ormbett. Vidare till nästa klinik där de direkt upptäckte en böld i bakbenet med en rejäl infektion. Katten sövdes och såret/bölden rensades och han fick ett dränage i såret. Första kliniken med röntgen kostade 1315:- andra besöket med läkemedel, sedering, narkos, operation mm kostade 3836:- sen kostade medicin 266:- (smärtstillande och antibiotika). Då vi har katten försäkrad så betalade vi bara självrisk (2000:-) och sen ytterligare 20% ( ca 700:- ) inte så farligt dyrt när man är van vid 3500:- bara för att ”sätta hoven på” klinik för hästen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>