Fråga från en läsare om munsår

Fick denna fråga som jag själv inte har något bra svar på men ni kanske har:

Hej,vet ej om du har något bra tips på vad man gør vid munsår,har provat olika bett,rider nu på hackamore,inte så enkelt,speciellt inte med en storgalopperad dam. Några bra tips…lite frustrerande, såret sitter på insidan hø.sida,har lækt men går upp igen med bett.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. SofiaM

  Smörj varje dag med idomin eller helosan. Rid så mycket som möjligt bettlöst tills såret är läkt. Undvik att rida på tredelat bett. Om hästen går bra på ett stångbett så är det bästa alternativet.
  Att rida på bettlöst vid tex utbrott eller lättare ridpass är att rekommendera även när såret är läkt sedan länge för att förhindra att det återkommer.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Fast stångbett är väl ingen bra rekommendation? Om hästen har sår på läpparna (som jag antar att det handlar om) är det ju jättedumt att klämma dit en kedja också. Jag låter sår läka ifred. Sen tar jag reda på orsaken till ”munsår” (sprickor? skav? slagit sig på något? ) och vidtar åtgärder utifrån det.

   Svara
   • SofiaM

    Det fins ju sådana bett utan kedja också. Tänker mig ett rakt bett, inte delat.

    Svara
    • Anna-Kajsa

     Stångbett har ju alltid kedja, annars har du inte någon funktion i det. Men det låter som om du menar ett oledat vanligt bett? Det är dock inget stångbett.

     Svara
 2. Angelica

  Min förra häst fick lätt sår i mungiporna men det löstes med ett rakt oledat bett, och lite helosan

  Svara
 3. S

  Smörja med fet salva, tex vaselin el idomin, före o efter ridning. Inte rida på gummibett som ger mkt friktion. Rekommenderar Sprengers sensoganmetall som är bra för känsliga hästar. Hade det på min häst som lätt fick skav.

  Svara
 4. Lee

  Är det sår i mungiporna , så är det Vaselin el hellre ”mjölkfettssalva” innan bettanvändning, VARJE gång! Inte syntetbett! Självklart bettlöst så mkt som möjligt. Googla på Proteinsalva (nåt litet företag i Norrland som gör den)den är kanonbra! Smörj 2 ggr per dag!

  Svara
 5. Frida

  Kolla om det är nickel i de bett som används. Det är väldigt få bett som är nickelfria, känner bara till Sprenger. Det händer att hästar reagerar på det och bettet sitter ju i närkontakt med slemhinnan i munnen vilket inte t ex spännena på tränset gör. Min gammling hade en period sår i munnen och ibland blödde det under ridning och det återkom hela tiden. Lät det läka ut så klart. Fick tips på nickelfritt bett och sen dess har problemet varit löst. Men det är väldigt viktigt att sår får en chans att läka ordentligt så först och främst är det lång vila från bett som gäller innan det är lönt att prova med andra bett. Att byta mellan olika sorters bett kan också funka, t ex skifta mellan tredelat, rakt och ngt annat för skifta tryckpunkt.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>