Fråga från en bloggläsare om tävlingsoutfit

vitt

Vitt ska de va´- tycker jag 🙂 !

Fick några frågor från en bloggläsare, se nedan:

Jag har lite planer på att börja tävla lite i dressyr. Då jag inventerade min gamla tävlingsgarderob insåg jag att en del var från min tid på Irland (90-tal), dvs beige och tweed ala rävjakt och showing. Inte så aktuellt i 2016, eller? En annan del från tidigt 00-tal, vita oformliga ridbyxor och brun kavaj i obekvämt syntetmaterial. Inte helt smickrande att ha på sig längre helt enkelt.

Så vad gör jag nu?

Rider helst i Pikeur utrustning då deras ridbyxor och kavaj finns i lång modell och i bra material. Men en helt ny outfit blir ju ganska dyrt att köpa, och tänk om jag inte har lust att tävla mer efter första gången. Men ok, en fin och bra kavaj känns värt att investera i. Jag verkar ju uppdatera med 15-års intervall , så det är dags 🙂

Men ridbyxor!?!? Har ingen lust att köpa ett par vita för ca 1500 kr eller mer. Tänk om jag fläckar ner dem på första tävlingen? Alla märken som inte har lång modell hamnar på halva smalbenet och det står jag inte ut med. Så jag lusläste i TR och ser att det inte står något om vita eller ljusa ridbyxor. Betyder det att jag kan tävla i tex svarta ridbyxor? Känns ju som jag skulle vara den enda på tävlingen i det?

Du som är ute och tävlar mycket. Har du sett nåt annat än vit och beige på ridbyxorna? Vågar jag sticka ut och rida i svart?
Eller, ska jag ändå sticka ut kan jag ju ta min tweedoutfit och låtsas att jag är i tillbaka show-ringen…Tally-ho!! :):)

Jag måste säga att jag blev lite osäker och var tvungen att gå in och kolla TR men jag kan inte hitta någonstans att man måste ha vita/ ljusa ridbyxor och ändå har ALLA, absolut tveklöst ALLA som tävlar dressyr detta.

Jag skulle personligen INTE sticka ut och välja någon annan färg men det är jag det.

Vad säger ni läsare om ovan?

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Min gissning är att du kommer att ”stå ut” ganska mkt om du inte har vita ridbyxor på en dressyrtävling.
  Jag rider också helst i Pikeur då deras ridbyxor passar mig vilket många andra inte gör, men eftersom jag inte tävlar så frekvent (ett par ggr/år) så har jag istället köpt ”de vita” på Hööks. Skulle jag börja tävla var och varannan helg så känns det mer ok att investera i lite dyrare utrustning. Kolla även in begagnatmarknaden, kan tänka mig att man kan göra fina fynd där vad det gäller tävlingsutrusning.

  Svara
  • Johanna

   Tack för tips . Har 3 par vita hemma från Hööks, Mountain Horse och nåt annat märke. Men de är obekväma och inte speciellt klädsamm och hööks slutar på halva vaden. Tänkte sälja dem, eller ge bort dem,. Någon som är intresserad? 🙂

   Begagnat Pikeur i 88 är jättesvårt att hitta. Men har ni nåt säg till 🙂

   Och eftersom man inte måste ha vita så slog mig tanken på att tävla i svart hellre…..

   Mina stövlar är också bruna så jag vill inte köpa nya svarta för att tävla…och hopp-stövlarna är för sladdriga även om de är svarta….haha:)

   Stora i-lands problem jag har 🙂

   Svara
   • Lee

    Jag har ett par äldre vita helskodda Pikeur… lång modell. Är osäker på strl…Det står D88, USA32L, CAN32L, F42L, I48L, GB30L hojta om det är intressant, så kan jag skicka bild. På en klubbtävling var det en tjej som hade svart kavaj o svarta ridbyxor=mkt snyggt!!

    Svara
 2. SofiaM

  I hoppning har jag sett ett fåtal som ridit i färgade ridbyxor men aldrig i dressyr.

  Svara
  • Birgitta

   Egentligen himla konstigt att INGEN rider i annat än vita/ beiga ridbyxor på tävling (dressyr) …..även om jag tycker att vitt är snyggast.

   Svara
   • SofiaM

    Som jag har förstått det så vill man klä upp sig när man tävlar. Är ju väldigt snyggt med vita ridbyxor och inte något man har på sig till vardags.

    Svara
 3. Anna-Kajsa

  Jag tycker vita ridbyxor är rätt fult faktiskt! Men jag är mesig och rider i det på tävling ändå. I WE har jag däremot börjat använda andra färger, där är det vanligt. Internationellt rider svenskarna i blå byxor där.
  Jag hade plockat fram tweedoutfiten för första tävlingen! Jag tyckte det lät snyggt. Om du vill fortsätta tävla sen kan du ju fundera på vad du vill ha.

  Svara
  • Johanna

   🙂 jag tycker nog att stilmässigt vore mörka ridbyxor att föredra. Det finns ju vissa som klär i vitt men jag är inte en av dem 🙂
   Stil eller tradition?

   Svara
   • Anna-Kajsa

    Ja, hur ofta tänker du att du ska klä dig riktigt snyggt och plockar fram ett par vita byxor (och kombinerar den sen med en mörk kavaj… ). Det är tradition och ”alla” har vita ridbyxor – men jag tycker nog inte det är särskilt snyggt på någon 🙂

    Svara
    • Birgitta

     Förtydligande: jag tycker vitt är snyggare än beige men rent estetiskt är vita ridbyxor mycket sällan snyggare än någon annan färg.

     Vitt framhäver- mörkt döljer så för många hade det varit tacksammare att ha svarta ridbyxor så vida man inte har långa smala ben.

     Svara
 4. Ann

  Hööks vita ridbyxor (iaf de jag har) har både bra passform och är schyssta på alla vis. Spelar det nån som helst roll om de sitter en bit upp på benet? Man kan ju ha höga strumpor, och sen täcks ju allt av ridstövlarna.

  Svara
 5. Frida

  Tycker att man ofta ser Pikeur kavajer på t ex tradera så värt att hålla utkik där. Vita Pikeur byxor tycker jag att det ofta är rea på så det borde gå att hitta till lite bättre pris. Annars har Horze.se en hel del ridbyxor som jag tycker påminner om Pikeur men lite billigare.
  Angående tvånget med vita ridbyxor så måste man inte ha det men man lär vara rätt ensam om att inte ha det. Har sett det ngn enstaka gång bara. Det är ju upp till var och en hur mkt man vill/vågar sticka ut.

  Svara
  • Johanna

   Har funderat på dem, men hade ett par tidigare som blev pösiga runt knä och noppriga i skoningen. Men kanske har de förbättrats sen dess

   Svara
 6. JohannaB

  Pösiga runt knäna tycker jag fortfarande de är, överlag lite stora i storleken så jag har en storlek mindre än på Pikeur. Men inga problem alls med nopprighet. Gillar den fleecefodrade vintervarianten med, bor i dem vintertid 🙂

  Svara
 7. Johanna

  Tack för alla kommentarer. Får se vad det blir och delar med mig med bild om jag vågar avvika från standard

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>