Stillastående longering

IMG_3772

Syns klart och tydligt var en staty har stått….

En sak som har retat mig i massor av år, oproportionerligt mycket måhända eftersom jag älskar fina underlag, är när någon ställer sig och longerar som en staty.

Jag kan inte för mitt liv begripa varför; det enda man åstadkommer är ett upptrampat voltspår.

Inte tusan skulle man RIDA runt , runt, runt på en volt i 30 minuter så varför tycker man att det är ok att låta hästen springa runt en i ett snöre på detta vis?

Är det något som lärs ut på dagens ridgymnasium månne?

Själv rör jag mig ständigt både när jag longerar och tömkör och även om jag skulle göra det på ett helt nyharvat underlag så skulle ingen som kom efter mig kunna avgöra om jag har ridit eller inte.

Minns att vi hade en tjej på ridskolan för tusen år sedan som hade dille på staty-longering och HELST när underlaget var nyharvat.

Ja, det såg ju verkligen allt annat än nyharvat ut när hon lämnade arenan utan det syntes tvärtom ett rejält upptrampat voltspår mitt på banan så skulle man tex träna på travökningar på diagonalerna så gick det inte att göra efter att hon hade varit i farten.

Idag behöver jag inte bry mig om sådant- jag har ju gudbevars en egen harv till och med och kan harva utebanan så mycket jag ids men ni som ägnar er åt staty-longering: snälla förklara VARFÖR????

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Petra

    I boken Hästhållning i praktiken som används på våra ridgymnasium så står det ”Målet är att man ska kunna stå kvar på samma plats och vända runt sin inre fot”.
    Jag tycker dessutom att man blir snurrig om man står på för liten yta 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Håller med om att man blir snurrig.

      Och bara för att man ska KUNNA vända runt sin inner fot innebär det inte att det är BRA att göra det i 30 minuter….

      Svara
  2. jannike

    Jag har svårt att longera med andra på ridbana/ridhus då jag rör mig på hela banan. Tränar längningar, öka/minska volten-stor volt and so on. Svårt med fler ekipage på plats 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ja om flera är på banan samtidigt måste man nog longera liiite mer statyaktigt för att inte störa för mycket men jag ser oftast dessa statyer helt ensamma….

      Svara
  3. Frida

    Ja det lärs ut på utbildningar både gymnasienivå och högre. Trampar du rut på en examen blir du kuggade. Det är av säkerhets skäl. Jag gillar inte när man longerar över hela ridhuset i alla fall när ngn rider samtidigt. Ogillar ännu mer när folk envisas med att rida utanför den som longerar, ett ryck från hästen som longeras och olyckan med sparkar och ihoptrasslad lina är ett faktum. Nej stå still och håll dig på din plats i alla fall om där är andra där. Är man själv kan man ju göra som man vill. Upptrampat blir det mest om hästen far som en tok.
    Är egentligen inget större fan av longering alls mer än ibland då det är få som kan göra det säkert och olyckorna kan bli riktigt hemska med lina att trasslad till. De flesta är för dåliga på det helt enkelt. Dessutom sliter det mkt på hästen. Har själv fått longera mkt både i gymnasiet och på ridlärarutbildning. Det är inte för inte som det är longering de flesta kuggar på på hästskötarexamen, det är svårt att göra det bra.

    Svara
  4. Minstral

    Det beror ju helt på vad man ska träna. Jag tränar ibland med kapson, sakta, sakta trav där jag böjer halsen inåt hela tiden, detta är för att hästen ska hitta sin balans, kommer inte ihåg vad han heter som har skrivit boken om metoden, men min veterinär förespråkar den och har även haft denna tyske man hos sig för att hålla clinic. Då står jag staty.

    Ibland vill jag bara träna övergångar, då kan jag också stå staty och göra 1000 övergångar.

    Så som sagt – beror helt på syftet med longeringen. Ska jag röra mig över hela ridbanan och träna tempo, tramp, ökningar m.m. tömkör jag hellre.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, precis – longering är ju arbete på volt. Det skulle vara jättekonstigt att försöka göra hörn när man longerar. Att tömköra är ju en helt annan sak, en annan teknik och ett annat syfte. Däremot kan jag förstås flytta volten över banan och öka och minska den när jag longerar.

      Svara
      • Birgitta

        Oavsett vad man tränar när man longerar menar jag att det inte kan vara nyttigt att stå på en och samma fläck i 30 minuter och låta hästen springa runt en. Det skulle man aldrig göra uppsuttet. Att rida volter är en sak- att rida på en och SAMMA volt hur länge som helst tror jag inte alls på- ffa volter mindre än säg 15 meter.

        Svara
  5. Madeleine

    När jag longerar försöker jag använda hela ridbanan om möjligt, för att undvika djupa spår för dom som vill rida.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>