Nytt ska det va´

Jag har tidigare skrivit om hur jag har noterat att det säljs hästsaker på begagnatmarknaden så fort en söm har släppt eller det fodras någon annan mycket enkel lagning.

Min teori är att folk idag dels inte VET hur man lagar saker och dels inte ids. Dessutom verkar många vilja byta ut det gamla mot nytt i rekordfart, man tröttnar och vill förnya sig.

Ett liknande fenomen har jag sett vad gäller begagnade möbler- de är många gånger näst intill omöjliga att sälja!

Ska man bli av med något måste det i princip skänkas bort.

Både jag och en god vän har nyligen försökt att sälja olika begagnade möbler i utmärkt skick men det har varit tvärstopp och jag kan inte annat än tro att detta är tidens anda: man vill ha nya saker.

Eller så är det så att de många sidorna på tex Facebook där folk faktiskt ger bort saker har gjort att de som kan tänka sig att överta andras ting är vana att få det gratis?

Jag har också noterat att invandrare har en helt annat prutkultur är den mesiga svensken- tex bjöd en person av utländsk härkomst 2000 kronor för en soffa jag annonserat ut för 4000 och då var den ny (!) och hade kostat 7000.

Så ”fräcka” tror jag få svenskar hade varit men går det så går det….

Och jag vet att när jag tidigare har frågat mina svenska vänner och bekanta om de brukar pruta så är svaret oftast nej; man tycker att det är pinsamt och obehagligt.

Eller vad tycks om detta:

Person prutar på en möbel och när den får svaret att ok; priset kan sänkas svarar: ”Fast jag vet inte om den får plats i min bil” och sedan hörs den inte av mer?!?!?

Vad är era erfarenheter kring att köpa och sälja begagnat? Ska man vara helt inställd på att komma i kontakt med knäppgökar och ändå troligen inte få sina saker sålda utan få köra dom till tippen eller släpa ner eländet i källaren/ något förråd?

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hille

    Tänker mig för både en och två gånger att köpa begagnade tygmöbler då vägglöss har blivit så otroligt mycket vanligare i Sverige. Känner flera som drabbats och det är förfärligt att råka ut för.

    Svara
      • CeciliaL

        Då är det väl inte konstigt att du har svårt att sälja en soffa! Gissar att många resonerar så, speciellt om möblerna kommer från en djurägare.

        Svara
        • Birgitta

          Just soffan såldes på en dag och för begärt pris?!?!? Inser att jag hade världens flyt!

          Samtidigt så VAR den i absolut nyskick men det hjälper ju inte alltid.

          Svara
          • CeciliaL

            Jaha, trodde du menade att du hade haft problem att salja den soffan, eftersom du sa att du fick ett sa lagt bud. Nya grejor ar ju alltid mkt lattare att salja, givetvis.

            Sjalv prutar jag numera ofta, vanligen i formatet ’Is that negotiable?’ nar jag hor priset, och oftast ar det ju det, annat an i varuhus och liknande, dar personen man pratar med inte far ta sadana beslut. Ar det av foretagsagaren man koper, sa far man ofta ett battre pris om man bara ber om det.

            Skambud har jag en gang lagt pa en hast som var GALET hogt prissatt – de ville ha £6000 plus VAT (moms, som ar 20%) dvs £7200 for en (helt) oinriden nervos 6 arig arabvallack som stuteriet (som tillhorde en gammal filmstjarna sa hon tyckte val att hon var nagot? jattetrevlig nar jag traffade henne men guud vad hon holl pa, lyckades klamma fram nagra tarar nar hon beskrev hastens tragiska bakgrund osv) salt och fatt tillbaka for att koparen inte pallade med den. Jag slog pa stort och bjod £3000 inkl moms, hon blev skitsur. Men alltsa, hasten VAR inte vard det hon ville ha, och jag skulle varit tvungen att lagga sakert £3000 till pa inridning och annan hjalp innan den blivit normal och redo att ridas ut osv. Sa jag haller med, det var ett skambud, men man kan fa inridna trevliga valstammade hastar av liknande typ for £2000-£3000…

            Eh, nu skulle det handla om mobler och begagnade prylar, forlat! Jag koper sallan begagnade hastgrejor just for att de som finns att kopa sallan finns i ratt storlek eller av marken jag vill ha (inte intresserad av illasittande billiga marken, oavsett hur billiga de ar) sa om jag vill ha en specifik grej maste jag nastan alltid kopa den ny. Daremot koper jag garna hinder, leksaker, bocker, utkladningsklader, skoluniform etc begagnat. Letade nyligen efter en fatolj till L’s rum, och fick faktiskt en jattefin en gratis pa en blocket-typ-sida. Fran rok- och djur-fri agare! 🙂

          • Birgitta

            Just soffan hade jag som sagt en enorm tur med vilket var väldigt glädjande eftersom det hade känts trist att mer eller mindre skänka bort en ny grej för 7000.

            Jag träffade Henrik samtidigt som jag fick soffan och eftersom vi nästan bara har varit hos honom så….och han har en större soffa som passar bättre i hans lägenhet.

            Jag har framför allt prutat på bilar och ser ingen skam i att på detta sätt ha sparat minst 5000:-/ bil- det är inga småsummor för mig.

            På tal om svårsålt verkar BÖCKER jättesvåra att sälja eller så har jag använt fel kanaler.

            Har mängder med inbundna böcker som bara är lästa en gång men ingen är intresserad, oavsett pris?

  2. anonym

    Just möbler kanske inte vi har köpt på begagnatmarknaden men väl annat har ju hänt att man införskaffat via blocket. Jag är nog inte den mesigaste svensken för jag kan absolut tänka mig att pruta, eller förhandla om priset kanske låter bättre? Däremot är jag noga med att aldrig komma med några skambud: lika lite som jag själv uppskattar sådana, lika lite vill jag komma med den typen av bud själv. Många som utannonserar begagnat har dessutom lagt till en prutmån på priset så de flesta blir absolut inte chockade på något vis om man frågar om de kan tänka sig att slå av lite på priset. Nu menar jag verkligen inte sista-priset-kompis-grejen utan självklart ska det skötas med finess.

    Har själv genom årens lopp emellanåt utannonserat grejor som blivit överflödiga, och om folk prutar är det också helt OK så länge det sköts snyggt. När det ringer någon som kommer med rena skambud har det hänt både en och flera gånger att jag tryckt på den röda luren men annars är det väl helt okej att försöka få varan lite billigare, alla vill vi väl spara våra slantar så mycket det går! Sen ska tilläggas att fy sjutton vilket jobb man har om man lägger ut en annons: det rings, mailas och sms:as i parti och minut, så emellanåt känns det nästan enklare att köra till tippen på en gång…

    Svara
    • Birgitta

      Fast om man inte anstränger sig för att ganska lätt eventuellt kunna få en vara billigare (spara sina pengar) då är man snällt sagt mesig medan jag egentligen skulle vilja säga DUM.

      Vadå artig 🙂 ?

      Man bör väl stå sig själv närmast vilket inte behöver innebära att man är otrevlig eller utnyttjande.

      Men man gör så klart som man vill.

      Jag prutar nästan alltid och för det mesta med gott resultat.

      Har inte pengar i överflöd så kan jag spara gör jag gärna det.

      Svara
      • CeciliaL

        Tycker inte heller svensken ar ’mesig’ eller ’dum’, men det ar ju en kulturgrej – i Sverige betalar man vad det star pa prislappen, det ar sa vi ar uppvuxna och har lart oss att bete oss. Att pruta ar ju inte riktigt ’fint’ i Sverige, tycker jag. Pruta och vara litet mera sjalvsaker lar man sig ofta utomlands, kanske nar man aker pa semester till ett land dar prislappen inte betyder nagot annat an ett forslag till oppningsbud!

        Svara
        • Birgitta

          Jag kan bli lite trött på att vissa utmålar ”prutaren” som snål/ ogin etc.

          Bara för att man själv inte vill pruta eller tycker att det är pinsamt/ elakt/ korkat behöver man ju inte förlöjliga de som gör det.

          Jag tycker personligen att de som prutar är smarta och det är ju upp till den som säljer att acceptera deras bud eller inte.

          Det är ju helt frivilligt att sälja (även om man kanske ibland känner sig tvingad av andra omständigheter än köparen) så man ska inte ha dåligt samvete bara för att andra har ont av att man prutar.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Fast nu förstår jag inte riktigt hur du menar. Du tycker ju att mannen prutade för mycket på din soffa, men du tycker att man inte är smart om man inte prutar. Man ska alltså pruta lagom. Men lagom är ju inget absolut begrepp, och det känns lite smalt att då klassas in som smart men inte oförskämd hos dig?
            Jag sålde en del möbler på annons innan vår flytt till Skåne. Det gick på det hela taget snabbt och smärtfritt. Då var det i och för sig inga stoppade möbler, mycket som nog snarare klassas som ”antikt” istället för ”begagnat” och jag satte låga priser från början. I och med det sålde jag även det mesta helt utan prut.

          • Birgitta

            Man får pruta precis hur mycket eller lite man vill för min del- eller INTE ALLS men om man ”prutar för mycket” får man också ta risken att säljaren blir sur/ förnärmad och inte vill sälja.

            Där är man ju olika; jag tyckte mest ”nice try grabben” och skrattade för mig själv- andra blir liksom förolämpade och sura.

      • CeciliaL

        Men saljaren satter val ett sa hogt pris som hen HOPPAS kunna fa i den basta av varldar – och har litet prutman? Till skillnad fran ett varuhus som satter exakt det priset varhuset ska ha, annars far man inte kopa. Tycker inte det handlar om respekt, jag respekterar saljare men kan anda forhandla om priset (inte sa mkt dem dar skadespelerskan jag beskrev tidigare, hon kandes lurig, men nar jag kopte en unghast for nagra veckor sedan sa betalade jag utan att ens fraga, eftersom jag tyckte han var vard det (laga) priset de bad om).

        Svara
  3. CeciliaL

    Bocker – nej, jag saljer inte mina, ger dem till charity shops. Koper mycket bocker pa charity shops sjalv, dar de brukar kosta £1-£3. I Sverige tyckte jag det var jattesvart att hitta nagra begagnade bocker pa loppis som tex Stadsmissionen, det var bara skrapbocker dar. Ger bort de flesta av mina bocker som jag har last och inte vill lasa igen. Inbundna bocker vill jag inte speciellt ha, och koper ALDRIG, da de ar tyngre och bokigare att ha med sig. Det ar bara faktabocker och kokbocker jag vill ha inbundna. Tycker folk ar korkade som betalar mera for skonlitteratur i inbundet format! 😀

    Svara
    • CeciliaL

      PS och bocker i Sverige, t.o.m. pocketbocker och barnbocker ar sa himla nedrans dyra!! Dvs man skulle garna vilja kopa begagnat, men det ar svart nar man kommer pa semester och inte har tid att halla pa med blocket, utan garna vill hitta bra bocker pa loppis, vilket jag som sagt misslyckats med. Sa koper mest bocker pa flygplatsens pocket-shop.

      Svara
  4. Sandra

    Sålde min bil, var en anstormning av sista-priset-kompisar. Prutmån var inräknad i priset, men inte en halvering av priset som vissa försökte med. Den blev tillslut såld för 4000 kr under annonspris, ungefär vad jag hade räknat med. Och köparen blev nöjd över att de ”sparade” 4000kr och jag var nöjd med priset, win-win 🙂

    Svara
  5. Madeleine

    Jag prutar aldrig, tycker det är slöseri på tid och energi. Och det är pinsamt.
    Skulle någon säga ett pris som som jag tycker är för högt så säger jag bara Nej tack, och går.
    Och jag har absolut inte obegränsat med pengar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>