Täcke av eller på

Sedan någon vecka tillbaka har jag läst många frågor om när man ska börja täcka hästarna och en hel del svar,  både sådana som är sprungna ur enbart personligt tyckande och påstått vetenskapliga belägg.

Jag tycker att bloggaren Silverbjälke slår huvudet på spiken när hen anser att:

Nu är det höst 🙁 täcken på………. Hästar lär trivas bäst i från minus 4 till plus 14 grader men eftersom jag tycker det är svinkallt så åker täckerna på.

Ska vi ens ge oss in i en debatt om täcken 🙂 ?????

Unghästarna – inga täcken
avelsston & föl – inga täcken
klippta högpresterande tävlingshästar – täcken
99% av allt däremellan – inga täcken än på jävligt länge.

Vad forskning & studier säger i ämnet skiter jag i eftersom det till 90% är studier baserade på frigående djur, skumma raser & inte sedan generationer presterande tävlingsdjur av halvblodstyp. Men framförallt för att allt skrivet material är influerat av skribentens egna åsikter, så även studier. Hatar jag täcken så kommer min forskning stödja att vi inte ska täcka och älskar jag täcken kommer jag hitta vetenskapliga belägg för att täcka. Dessutom bor vi i ett skitlångt land där det kan vara +12 och sol i ena änden och – 9 med snö i andra… så när det isf är dags kan ingen annan än jag som känner mina hästar avgöra.

Förutom Märtha då som antingen har täcke året om eller aldrig sett ett.

Även om jag själv har ganska starka åsikter i täckesfrågan och till och med har myntat uttrycket täckesnarkomani (överdriven användning av täcke) så vill jag inte gå så långt som att ge några tvärsäkra råd- därtill finns det ”tusen” parametrar som spelar in, precis som Silverbjälke är inne på.

Enligt min erfarenhet är tex hästar olika ”kinkiga” och fryser olika lätt- bara en sådan sak!

Tillgång på MAT i hagen påverkar massor, hagens storlek, antalet hästar i hagen, antalet timmar utomhus, ev vind och nederbörd osv osv.

Huruvuda en häst ska ha täcke ute eller inte är därför enligt min åsikt nästan omöjligt att svara på så länge det inte handlar om ytterligheter- ”så klart” behöver ingen häst täcke vid + 20 grader men halverar vi temperaturen så blir det enligt mig som sagt omöjligt att tvärsäkert säga varken bu eller bä utan att känna hästen och ha sett hagen.

Däremot är jag mer tvärsäker när det gäller de jäkla länd/skritt-täckena och framför allt deras användning inomhus, dvs i ridhus.

Där vill jag med en dåres envishet hävda att i princip ingen fullt frisk häst som ska ridas ett normalt ridpass i ridhuset behöver täcke där och inte heller om den ska ledas 100 meter till sitt stall därifrån.

Möjligen om det är minusgrader och hästen är helklippt men då kan man ta av täcket så fort man kommer innanför dörrarna- tro mig; hästarna skrittar sig varma.

Bara för att man från alla tv-sändningar från världscuper och dylikt ser hur hästskötaren kastar en filt över hästen innan ryttaren hinner landa efter sista hindret så betyder inte detta att beklädnaden behövs- det är bara överdrivet daltande och kanske ett sponsornamn som vill synas om ni frågar mig.

Och oavsett vilket så rider varken ni eller jag i världscupen….

img_3994

EN sak som täcke kan vara bra till 🙂 !

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Håller med dig. Dock rider jag fram med mitt back on trackländtäcke nu när pållen är klippt. Han har en lång ländrygg och känns stel om han inte hålls varm. Sedan tycker jag ju att jag ser proffsig ut också med det på :).

    Svara
    • Birgitta

      Du….jag glömde ju att skriva det i inlägget; att jag tror att en STOOOOR anledning till övertäckningen med ländtäcken är just att ”man” tycker att det ser proffsigt ut och att många ländtäcken är väldigt snygga. På fullt allvar alltså…..

      Svara
  2. M

    Jag har cirka 800 m skrittväg ner till ridhus och när vädret är som det varit de senaste dagarna (ruggigt, regnat, blåst kallt etc.) slänger jag på ett ylletäcke över länden precis som ryttarna i världscupen haha. Mina hästar är givetvis helklippta, så när de rids varma och svettiga och vi ska ut i höst-vädret för lugn avskrittning tycker jag täcke över länden är en bra idé. Däremot skulle jag aldrig skritta dit med ländtäcke/ylletäcke på om det är sol/uppehåll under hösten.
    Enda gången jag använder ländtäcke inomhus är när det är minusgrader, ridhuset jag rider i har en remsa på en vägg som inte är helt beklädd i plåt och det blir kallt!

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Tur att jag har en häst som är snygg i sig själv då 😀
    Jag tränar utomhus, och använder ländtäcke om det är kallt, blåsigt, regnigt eller en kombination av det.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har också en mycket bildskön häst men även han får skrittäcke över sin helklippta, välmusklade rumpa vintertid OCH utomhus.

      Svara
  4. Manda

    Vi har en salig blandning av hästar hemma. Varmblodstravarna fryser pga av lite päls och tävlar de klipps de för att torka snabbare. Islänningarna aldrig täcke klipps heller aldrig. Min gamla ponny haflingern har täcke på sig för atr orka hålla värmen annars tappar hon i hull. Har ländtäcke vid regn,blåst eller snö. Ofta får hon ha sitt reflexländtäcke på vintern då vi rider ute året om i skog och mark. Jag tycker att om de klarar att gå utan täcke så why not? Men man får individanpassa ..

    Svara
  5. LenaB

    Tycker det är stor skillnad på hästarna, om de ”fryser” eller inte – har haft hästar som sett helt oberörda ut i åtskilliga minus och andra fryslortar som varit obekväma redan vid +10. Sedan har det mycket med vind att göra, där jag bor är det helt öppet och blåser jämt (eller det känns så iaf;-). Jag täckar mina hästar när jag själv tycker att det behövs, inte när ngn annan gör det eller inte. Ländtäcke på i ridhuset KAN jag ha, om jag har en känslig och frusen häst.
    En annan aspekt av täckandet är ju att man har en torr och ren häst från hagen, jag är inte bekväm med att lägga sadel på en blöt och lerig pålle, så även om det inte är kallt kan jag mkt väl tänka mig att ha ett tunt regntäcke sådana dagar.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt ang blöt och skitig häst och tror i de fall det regnar att det ska mycket till för att ett ofodrat regntäcke ska kännas för varmt om det är under säg…10 grader kanske.

      Svara
  6. CeciliaL

    Se även mitt inlägg på fiket nyligen, om den konstiga kommentaren vi fick på tävlingen.

    Svara
  7. Caroline och unghästen Stina

    Alltså, det finns så mycket konstigt som folk gör med sina hästar, så att uppröras över harmlösa ländtäcken när folk stoppar i sina hästar konstiga tillskott, rider på ett icke hållbart sätt eller har utrustning som inte passar, känns väl lite som en fis i rymden? Ett ländtäcke lär ju ingen häst ta skada av.

    Å andra sidan, en annan har väl också blivit trött på saker som folk gör som mest smeker den egna självbilden som god hästägare, utan att man faktiskt har kunskap om vad som är det bästa för hästen.

    …men att ”skita i forskning”… ja, det är väl ett bra sätt att dra på sig skygglapparna för att slippa rannsaka sig själv och de metoder som ”alltid har funkat”. Nu var det inte du som skrev det, men den synnerligen o-ödmjuka inställningen tänker jag avfärda som ren provokation.

    Btw. Min häst är ett treårigt halvblod som rids. Hon får gå utan täcke tills det blir snöblandat regn och blåst, då åker det på ett ofodrat regntäcke. Ingen mat i hagarna och ute 7-8 timmar utan vindskydd. Hon är inte klippt, men jag vill inte heller att hon ska stå och spänna sig utan att kunna undvika vädret. Kruxet är bara att det inte ingår några täckesbyten, och jag vill verkligen inte att hon ska stå inne i det varma stallet med samma täcke som han har haft ute i minusgrader och snålblåst. Jaja, man får väl hurta ut innan jobbet och slänga på täcket. Eller nåt.

    Svara
    • Birgitta

      Ibland kan jag också tänka att vissa saker är harmlösa och inget som skadar hästen men sedan tänker jag å andra sidan att om man är så okunnig att man tror att hästen behöver ett ländtäcke i ridhus; vad MER och värre är man okunnig om?

      För övrigt har jag även sett folk rida med TVÅ täcken i ridhus….

      Svara
  8. Rackemarie

    Det spelar väl ingen roll om man rider världscup eller ej? Skämt åsido, det är väl lika givande att diskutera täcken hagen som under ridning. Alla tycker olika ändå. Jag tycker skrittäcke är krångligt av och på, men använder det ändå om hästen är klippt på rumpan och det är kallt.

    Svara
  9. LenaLu

    Använder täcke olika beroende hur hästen är. Mitt ena sto får lätt ont i ryggen när hon blir kall, så hon får täcke oftare. Men täcket är även till för att slippa borsta leriga hästar – vilket ännu inte är något problem. Nu har vi haft blåsigt o bara ett par plusgrader morgon o kväll o då har alla täcke, även fast de inte är klippta. Ländtäcke på även nu vid regn el blåst.

    Svara
  10. JohannaB

    Men spelar det roll om man rider inne eller ute med ett ländtäcke?
    Varför sånt fokus på att det ska vara skillnad? Kan ju vara precis lika kallt i ridhuset som ute?
    Jag har ofta ländtäcke vid -20 i ridhus och aldrig utomhus mitt i sommaren?

    Svara
    • Birgitta

      Fast det ÄR skillnad på temperaturer i Norrland och Skåne 🙂 !

      De minus 20 du talar om förekommer i princip aldrig här, vi har på sin höjd några enstaka minusgrader för det mesta.

      Sedan gör ju VINDEN att Skånsk kyla känns kallare enligt många men vind finns ju inte i ett ridhus.

      Svara
  11. Frida

    Det här med täcken är ett känsligt ämne haha. Det finns liksom alla versioner från att packa in hästen i hur mkt täcke som helst till att anse att ingen häst behöver täcke någonsin. Tror att sanningen ligger där emellan och att det inte finns ETT rätt svar. Hästar borde ju precis som vi ha individuella skillnader. Min gamling verkade alltid frysa. Hon kunde stå och skaka som en tok. La på dubbla ulltäcken och 15 min senare stod hon lugnt och avspänt. Vet att vetenskap hävdar att hästar inte fryser när de skakar utan att det är deras sätt att få upp värmen men jag hänger inte med på det resonemanget, varför skaka för att få upp värmen om man inte fryser från början? Min häst var i alla fall tydligt obekväm tills hon fick upp värmen och var då lugn och verkade nöjd. Ville dessutom duscha i kokhett vatten. Sen har jag haft ett fullblod som aldrig frös oavsett väder och alltid var varm under täcket.
    Jag tillhör dem som har ländtäcke även i ridhuset när hästen är klippt. Haft häst med ryggproblem som det blev väldigt tydligt när hon hade blivit kall över ryggen. Ländtäcke och rejäl uppvärmning var medicinen för hennes rygg. Tycker dessutom sällan att det är varmare i ridhuset än ute. Det är nederbörden och vinden som skiljer (vilket iofs gör skillnad). Men det är så klart viktigt att komma ihåg att hästar inte fryser som vi, människor börja frysa i sitt habitualtillstånd (stilla utan kläder) vid 20 + hästar vid 20-. Det är lite skillnad även om jag som sagt tror att det finns individuella skillnader….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>