Fråga från en läsare om passagetänk

Fråga:

Kan inte du vara snäll och beskriva hur du jobbar med ponnyn för att få kadens eller passagetänk? Jag sliter med min hästs ”russtrav” och behöver lite inspiration. Pliiise!

/Sara aka Maria

Tack för din fråga som jag ska försöka besvara så konkret jag kan även om det mycket även handlar om känsla och tajming.

För att hästen ska KUNNA gå i något som ens liknar passage menar jag att den måste vara i alla fall grundmusklad i bakkärran då detta kräver en del styrka.

Den måste också kunna samla sig, dvs miska traven utan att börja skritta/ stanna.

Sedan handlar det ”bara” om att försöka samla traven tills man får något som ens liknar ett eller några mer kadensartade steg som man uppmuntrar med rösten och genom att låta hästen pausa en stund varefter man försöker igen.

Mycket är en känsla tycker jag; att hitta läget för hur mycket man kan samla samtidigt som man driver hästen till att börja svikta med bakbenen i stället för att springa framåt när man driver med röst och pisk.

Så vida inte hästen har extremt lätt för samling med kadens måste man använda en pisk anser jag så en annan grej är ju att hästen måste acceptera denna på rätt sätt.

Hästen måste ha respekt för pisken och kunna ta att denna används till lätta toucheringar på kors/ bakben eller i luften bakom den utan att sparka bakut men det måste ändå hända något när man piskar till; hästen måste ta detta som en liten elektrisk signal, en drivning, och inte bara lufsa vidare som om ingenting har hänt- då får man smälla till hårdare.

Viktigt dock att hästen ser pisken som en hjälp och inte ett straff- den får inte vara livrädd för pisken och försöka rusa eller som jag skrev innan; sparka bakut.

När man börjar denna träning får man vara beredd på lite drama; hästen kan bli upprörd, hetsig, försöka sticka, stå på stället och hoppa eller så inträffar motsatsen, typ ingenting dvs hästen travar bara omkring utan att samla sig på det sätt man önskar.

Det gäller att hitta ”dragläget” (driva och samla/ bromsa upp) och också nöja sig med minsta framsteg i början och tills poletten liksom ramlar ner på hästen och den förstår vad man vill vilket sällan inträffar under det första passet/ passen.

Sedan har ju hästar olika både fysiska och psykiska förutsättningar för passage, de ska både orka, vilja och fatta vad som förväntas av dom.

Ja, det här blev kanske flummigt och jag tror inte jag kan visa det genom att filma när jag tömkör för det blir för svårt med bara 2 händer men jag hoppas du förstod lite.

Mina läsare har kanske bättre sätt att förklara?

En kommentar

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>