Stallbyte

För många år sedan hade vi en inackordering på ridskolan som då jag pratade med denne uppgav sig ha stått i ”hur många stall som helst”.

Och i alla stallen var folket knäppa…

Det komiska var att jag (och säkert många med mig) tyckte att inackorderingen var knäpp på olika vis med det verkade liksom inte föresväva personen att det kunde vara något fel på henom utan det var som sagt ”alla andra” som felade.

Hur som helst, detta fick mig att fundera på hur många olika stall ni har stått i sedan ni köpte häst?

”Brukar” ni byta stall och vad har anledningarna varit?

Tycker ni att det har varit lätt eller svårt att hitta nytt stall?

Själv är jag även på denna fronten (precis som i yrkeslivet tex) förändringsobenägen så jag har faktiskt bara stått i 2 olika stall på snart 30 år!

Jag har varit/ är väldigt nöjd med båda ställena annars hade jag givetvis flyttat eftersom jag samtidigt själv tycker att jag är ganska kräsen men dessa ställen har i mångt uppfyllt mina krav och därför har jag också stannat.

Det var först då hagtiden på ridskolan verkligen snävades in så pass att jag inte längre kunde försvara det (hästarna skulle då vara ute 2-3 timmar/ dag) samtidigt som mina tidigare möjligheter att rida tidigt på morgonen försvann som jag flyttade annars hade jag nog stått kvar än idag även om jag med facit i hand fann ett ännu bättre stall.

Men en del människor är mer ombytliga, både vad gäller partners, bostad, jobb osv och jag vet inte om detta även påverkar hur ofta man byter stall?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag har bytt stall när jag har flyttat – och det har jag ju gjort rätt många gånger. Jag skaffade häst när jag bodde i Linköping, sen flyttade jag inom Östergötland flera gånger och då flyttade förstås hästen med. Under tiden i Stockholm bytte jag dessutom stall från ett där vi var tre som delade allt jobb till ett med fullservice – det blev helt ohållbart för mig med heltidsjobb, stockholmspendling och stall både morgon och kväll. Sedan år 2000 har jag haft gård med eget stall, först på Strömsholm, sen i Västergötland och nu i Skåne. Med de erfarenheter jag skaffat har jag kunnat göra förbättringar på varje ställe, och är nu väldigt nöjd med hur nuvarande stall fungerar.

    Svara
  2. Dressyrtant

    Jag gillar inte att flytta runt, vill ha lugn och ro. Jag har dock flyttat efter hästens och mitt behov. När jag bytte stad flyttade vi, när hästen behövde mer utevistelse eller när jag behövde fullservice. Behöver flytta igen när lilleman ska börja ridas då jag behöver ha båda på samma ställe och nuvarande ställe blir för dyrt med två.

    Svara
  3. Katrin

    Har bytt stall när det krävts och då pga omständigheter som flytt, ändrade förutsättningar i stallet, skaffat unghäst som behöver mer utevistelse etc. När jag väljer stall så gör jag det utifrån vad som erbjuds och kostnaden för detta (står alltid med helinackordering). När jag sedan flyttat till stallet så förutsätter jag att det fortsatt levereras det som vi överenskommit i kontraktet. Så länge stallet sköts som det ska och stallägarna beter sig på ett affärsmässigt sätt så är jag nöjd. Om/när jag inte tycker tjänsten levereras enligt överenskommelse så påtalar jag detta, blir det ingen förbättring så flyttar jag. Men ärligt talat har jag de senaste åren varit väldigt nöjd med mina stall och flytt har enbart berott pga ändrade omständigheter i mitt liv (bytt bostadsort etc).

    Lever mycket efter ”man vet vad man har men inte vad man får” och skulle därför aldrig flytta ”för skojs skull”. Men som sagt, tjänsten jag köper ska levereras enligt överenskommelse.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer till fullo.

      Verkar inte helt ovanligt att guld och gröna skogar utlovas innan flytt- löften som sedan snabbt glöms bort.

      Sedan tror jag att man alltid får ge avkall på något, tom med eget stall.

      Man får bara bestämma sig för vad man kan leva med eller utan och inte.

      Svara
  4. Trasselkvast

    Jag har bytt stall när jag flyttat och är otroligt nöjd med nuvarande stall och kommer inte flytta därifrån om jag inte måste. Stått i tre andra – eget (bäst såklart, men vilket hästjobb, hihi). Stallet som tillhörde dem jag köpte min första häst från – fantastiskt såklart, de var mkt måna om hästen, samt jag hade fullservice med ridhus för 2500 i månaden… Sen ett kollektivstall som jag stod i när jag först flyttade tillbaka till Sthlm – där skulle jag idag inte stå om jag så fick betalt, men där och då var jag nöjd.

    Är inte mkt för att klaga på saker, engagerar mig aldrig i stallskvaller, går hellre därifrån. Finns fel så påtalar jag dem, eller fixar dem själv. Den här attityden har gjort att jag sluppit mkt drama.

    Svara
  5. LenaB

    Har bytt stall när jag själv flyttat eller om jag behövt annan service eller liknande. Flyttade till nuvarande anläggningen då jag insåg att i Skåne är det svårt att klara sig utan ridhus på vinterhalvåret;-). Skämt åsido, men det ÄR skillnad på vintern här och där jag bott tidigare. Jag har dessutom väldigt nära till denna anläggning så det högre priset går ungefär jämnt ut med vad jag lade på bensin innan.

    Är inte särskilt pigg på att flytta runt på hästen, är inte heller en person som gillar att flytta runt själv eller byta jobb ofta…

    Svara
  6. Beatrice

    Har haft häst i 8 år nu och är inne på mitt tredje stall (femte om man räknar med sommarbeten, men det gör jag inte ;)) Jag har ingen lust att byta stall sålänge allt fungerar och jag och hästen trivs. Första stallet flyttade jag från för att jag tillslut inte trivdes, jag stod där i 3 år och tyckte att det blev bara sämre och sämre så tillslut tog jag beslutet att flytta därifrån. Flyttade igen nu i höst och det var av den anledningen att jag själv var klar med min utbildning och flyttade 40 mil bort för ett jobb, och då fick hästen snällt komma med, annars hade jag inte bytt stall.

    Svara
  7. Minstral

    Nu har jag ju eget stall, men det jag förundras över är att det finns vissa människor som har ganska lätt för att flytta när det blir ”en fis på tvären” utan att faktiskt reflektera över hur traumatisk en flytt de facto är för ett flockdjur som hästen. Tyvärr tror jag många glömmer att måste man verkligen inte så ska man inte flytta runt en häst, det kan vara oerhört jobbigt för dem. Det värsta jag varit med om var när en inackordering flyttade sin dräktiga häst en månad innan fölning för sin egna bekvämlighet. Behöver jag nämna att hästen kastade sitt föl?

    Svara
  8. Mia

    Jag har hästarna hemma med en inackordering och bra ridbana, men längtar ibland efter att stå på stall med ridhus några vintermånader, träffa lite folk och få lite ombyte. Har dock blivit lite bekväm (lat) som 50 plussare och vet inte om jag pallar att köra 1,5 mil till stället jag vill stå på, när man vant sig vid att kunna sköta allt på nära håll.
    Kan sakna vissa delar av livet med en häst och ett och annat ragg, ego-livet, även om jag idag har familj och ett på många sätt bättre/lättare liv.
    Har svårt med känslan ”jag vet inte om jag pallar”.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår precis!

      Jag är jättebekväm av mig och såååå tacksam över ”mitt” underbara stall 3 kilometer hemifrån och med stallägare som jag betraktar som goda vänner.

      Svara
      • Mia

        Lyxigt med stall/ridhus så nära boende, utan att ha häst hemma och ha allt ansvar. Jag trivs i och för sig med att att ha hemma, hade flera inackorderingar tidigare vilket var kul då, men det tog för mycket tid från den egna hästtiden. Men som sagt, några vintermånaderna med ridhus vore lärorikt.

        Svara
        • Birgitta

          Jag drömde i många år om eget stall men har insett att detta är så mycket bättre.

          Jag slipper allt det tråkiga (laga hagar, skotta snö och en miljon andra nödvändiga göromål), det blir billigare och jag har ridhus vilket är ett krav för min hästhållning.

          Räknade på vad det skulle kosta med egen gård och allt som följer med det och då är en stallhyra på 2900:- klart billigare.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>