En och man

Har noterat att det blir allt vanligare att ordet ”man” ersätts av ”en”.

En läser allt oftare en än man alltså 🙂 !

Är detta något som ni också märkt och är det rent av så att ni hellre använder en i stället för man?

Själv känner jag mig lite mossig men skulle aldrig skriva en medvetetet, tycker det låter ännu märkligare än hen som jag i enstaka fall kan tycka är användbart.

Men kanske ändrar jag mig över tid…vi får väl se 🙂 !

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Corre

    Jag har också lagt märke till det och tycker det ser hemskt ut och skulle aldrig använda det själv. Men man får göra som man själv vill

    Svara
  2. M

    Jag varierar vad jag skriver. Tycker att en (hehe) ska få skriva vad en vill och jag kan förstår tanken bakom att inte alltid skriva man.

    Svara
  3. Anneli

    Ska du skriva en text så ska ”man” inte använda sig utav ordet man. Fick hårda riktlinjer om detta i skolan. Så fort det stod man i examensarbetet så var det- gör om gör rätt.

    Svara
    • Minstral

      Nä det är väl allmänt känt att man inte ska använda sig av ordet man, men inte av ordet en heller. Båda går fetbort när en/man ska skriva arbeten.

      Svara
    • Anna

      Att man inte bör (över)använda ordet ”man” i akademisk text beror inte på att ”man” har blivit utbytt mot ”en” dock utan på att ”man” anses alltför vagt, liksom ”vi” eller ”jag” anses alltför personligt. I en skönlitterär text går det utmärkt att använda ordet ”man”.

      Det vore mycket märkligt att kräva att studenter använder ”en” i stället för ”man”. Jag har inget emot att använda ”en” i stället för ”man” (även om det för mig låter som gammal bohuslänsk dialekt) men det vore verkligen inte särskilt akademiskt att tvinga människor att använda vissa nya språkformer för att det är en del människors åsikt att dessa är moraliskt mer korrekta.

      Svara
      • M

        Fast det tror jag ingen här i kommentarsfältet heller uttryckt heller att ”man” ersätter ”en” i akademisk text” – precis som Minstral skriver. All akademisk text är avkodad utan personliga pronomen, subjektiva uttryck och vardagligt språkbruk. Om vi vill skriva en subjektiv åsikt i våra texter så används aldrig ordet ”vi” utan exemplevis rapportskribenterna, uppsatsförfattarna och liknande.
        Jag är på min sista termin innan kandidatexamen och hade väldigt svårt att avkoda mitt språk den första tiden på universitet.

        Svara
  4. DRESSYRLIV

    Haha! Jag tycker att en låter grymt 🙂 Tycker det låter lite gammaldags nästan! Är dålig på att använda det själv dock, men det kommer nog 🙂

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Det är yngre akademiker som har spridit detta och jag är i grunden positiv. Men då jag skriver professionellt lägger jag inte så mycket värderingar i vad jag gillar eller inte – om en formulering står vägen för texten använder jag den inte. Än så länge är användandet av ”en” på det stadiet. Det är inte så vanligt att det blivit inkorporerat i språket utan det finns risk att vissa läsare hänger upp sig på formuleringen och ser den istället för det texten vill förmedla.
    Det är ju dessutom ett könsneutralt statement – vilket tyvärr gör en del upprörda. Det har jag inga problem med i vissa sammanhang, men i andra riskerar även det att hamna i vägen för det texten vill förmedla.
    Dessutom försöker jag så långt det bara går att undvika att använda konstruktioner med ”man” eller då ”en” rent principiellt.

    Svara
    • Birgitta

      Ja när jag tänker efter har jag hitills aldrig sett någon av mina manliga vänner/ bekanta använda en men däremot kvinnor med ganska starka feministiska åsikter.

      Svara
  6. CeciliaL

    Tycker bade ’en’ och ’hen’ funkar bra. Fast jag har inte anvant mig av det sa mycket for jag ar 1. gammalmodig och ser inget problem i ’man’, och 2. utlandssvensk dvs har inte lika bra koll pa radande sprakkonventioner och utvecklingar. Men sakta och sakert har jag vant mig och finner mig nu anvanda dem.

    Daremot har jag litet svart med ’alarm’ – heter det inte vackarklocka langre i Sverige? Eller ar det bara for att det ar pa en mobil?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>