11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Vi har två system i vårt stall, ett för sommaren och ett för vintern. På sommaren har vi alla fönster och dörrar öppna. Det är ett fönster i varje box + två extra och tre dörrar, två dubbla och en enkel. Stallet är 150 kvm, har fyra boxar och 3.20 i takhöjd.
    När det blir minusgrader stänger vi fönster och dörrar och startar den mekaniska ventilationen. Den är väl dimensionerad för god luftväxling. Skälet till att allt stängs då är förstås att luftflödena ska hamna rätt. Det finns ett friskluftsintag per box och ett utsug mitt i stallet. På utsuget finns en ljuddämpande låda, så fläkten hörs knappt alls i stallet.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Dörrstängarmani i mitt stall (men de kanske fryyyyser). Jag öppnar, alla andra stänger. Kan lukta riktigt risigt på morgonen ibland.

    Svara
  3. Manda Stillnert

    Alltid öppet om de inte är typ 20 minus ute för då måste man dra igen så inte vattnet fryser i boxarna. Tycker de luktar skunk om man stänger speciellt iför som stallet är så litet.

    Svara
  4. Prick

    Har kopplat bort vattenkopparna och har hink istället. Öppet året om. Stänger endast för hovslagare och veterinär.

    Svara
  5. Minstral

    Vid blåst och regn stängda dörrar, dock öppna fönster i nästan alla boxar. Vid minus stängda dörrar när hästarna inte är inne och värmer upp. Vid många minusgrader har vi stängt pga vattnet, det händer ju som tur är inte så ofta här. På sommaren öppet överallt inkl logportar. De gånger vi har haft besök av djurskyddsinspektörer är det just luften i stallet vi fått toppbetyg på. Vi har högt i tak i alla stall, vilket jag tror påverkar en del. Har inte mätt med något speciellt hur luften är, men alla hästar mår prima och aldrig några luftvägsproblem så är övertygad om att det är bra.

    Svara
  6. Frida

    Vi har dörrarna stängda höst och vinter och vid regn men har å andra sidan ett litet stall men med öppna fönster i varje box. Tycker att det är ungefär samma luft inne som ute och det är aldrig varmt och fuktigt på morgonen. Stänger bara fönstrena när det är storm eller väldigt många minusgrader. Hatar när det blir instängt och dålig luft, har varit i stall där det är i princip dimma på morgonen, det bara ångar och stinker ammoniak. Får sån ångest av att andas i sån luft i 5 minuter, hur mår då hästarna som måste stå i den luften hela natten?

    Svara
  7. Caroline och unghästen Stina

    Skrev ett inlägg för dryga månaden sedan på ämnet (då började kampen: jag öppnade och folk vars hästar ”frös” stängde):

    http://nouw.com/carolinesh%C3%A4stdr%C3%B6m/vem-ar-stallet-till-for-27232208

    Stallet är inte till för människorna. Det är väl superbra med ett välvädrat kallt stall och ”bekvämlighetsutymmen” (sadelkammare, fika, omklädning o.s.v) som är uppvärmt? Även skötplatser med värmelampor, gott för såväl frusna borstfingrar + hovslagare. Men om man får välja på allt kallt med bra luft, eller allt varmt med dålig luft: helt klart kallt! Folk får väl för tusan klä sig ordentligt! Ull och gore-tex!

    Svara
    • Birgitta

      Håller absolut med dig trots att jag är väldigt frusen av mig.

      Men det är ju inte jag som bor i stallet och hästar har andra behov än människor.

      Vi stänger bara vid storm eller om rören riskerar att frysa.

      Svara
  8. Mia

    Har eget med 4 boxar och 3 m takhöjd, alltid öppet. Helt på höst och vinter, vid minusgrader med lång hake på 2 dörrrar nattetid. Har ”dålig-luft-ångest” och ogillar att komma in i fuktiga stallar och jag har tur som kan göra som jag vill.

    MEN det är väldigt omysigt att pyssla med häst och vara i stallet på vintern, förutom när man har mockat eller ridit och blir varm ändå.
    Tänk att få ha ett utrymme stort som en box som var uppvärmt som hästpysselrum!!

    Svara
    • Birgitta

      Håller med att det är omysigt på vintern- jag är så himla frusen av mig. Men luften i ”mitt” stall är jättebra och det är prio 1.

      Minns hur varmt det var på ridskolan när man öppnade upp på morgonen.

      Där var det ofta väldigt instängt vilket jag delvis förstår pga läget- i utkanten av en storstad.

      Men min första sambo, som var van vid Jägersros stallars ventilation tyckte jag STANK när jag kom från ridskolan- han kunde direkt känna om jag varit där på mina kläders lukt minns jag.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>