Förbjuda hjälptyglar?

Har ni läst detta?

Jag gissar att det ”bara” är ett sätt att väcka uppmärksamhet kring ett fenomen som absolut bör belysas för i ärlighetens namn ser jag ett förbud mot hjälptyglar som något mycket orealistiskt.

Tycker att ”kaptenen” har sina points  och ser inte att ett förbud är något att sträva efter.

Vad tycker ni?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Håller med om att ett förbud vore orimligt och att utbildning och diskussion är rätt väg att gå.

    Däremot tycker jag att det är tråkigt att hjälptyglar inte bara blivit mycket mindre kontroversiellt och ibland närmast modernt… det är ju ytterst osannolikt att samtliga ponnyer på en lokal hopptävling egentligen behöver gå med martingal till exempel.

    Jag är ”uppfostrad” med att det är lite pinsamt att behöva hjälptyglar och jag tycker nog att många som använder dem inte riktigt borde. Vad gäller ridskolehästar till exempel så säger man att hjälptyglarna är för att skona hästen tills ryttaren blir skickligare men jag upplever snarare att samma typ av hästar går med gummisnodd med nästan alla ryttare år ut och år in… framtunga, starka eller stela hästar som inte är lämpade eller rätt förberedda för sitt arbete som ridskolehäst. Gummisnodden är mest ett sätt att dölja att hästen blir för svår för eleverna att rida korrekt. Jag vet att ridskolorna har svårt att hitta lämpliga hästar och då blir det lätt att olämpliga eller oförberedda hästar ”justeras” med olika hjälptyglar. Tveksamt om det ökar vare sig bekvämlighet eller hållbarhet för hästarna, tror mest det blir bekvämare för ryttarna. Så jag tror inte på ett förbud men jag tror heller inte att argumenten för hjälptyglar alltid är riktiga eller ärliga. Och i ett samhälle där vi blir mer och mer oroliga för att säga till någon ”du behöver bli skickligare” är det lätt att hästarna får lida med att bli korrigerade för att underlätta för ryttarens tillkortakommanden.

    Så summa summarum nej till förbud men ja till en betydligt tuffare debatt kring användandet…

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer.

      Vad gäller ridskolehästar bör man enligt mig bara köpa sådana som är vad jag kallar ”tillbockade”, dvs sådana som hellre biter sig i bringan än kör upp skallen och sänker ryggen och blir så mycket jobbigare att rida/ sitta på än den tillbockade.

      Det blir ju en ond cirkel; kör upp skallen- svår att sitta på- hästen blir ännu mer störd osv.

      Svara
  2. Anonym

    Jag tycker inte det är nån tvekan om att mer orutinerade ridskoleryttare som sitter på en på något sätt inspänd häst får mer stilla hand och bättre balans det aktuella tillfället. Det skonar den hästen där och då. Om det sen främjar ryttarens inverkan och ridning i längden är svårt att säga. Både bu och bä.
    Tyvärr har många ridskolor så pass mkt orutinerade ryttare att även den häat som är lösgjord och kött vid inköp kan bli svårriden x månader senare. Ekononisk är det också lite moment 22 då hästarna behöver gå sina pass de drar in pengar samtidigt som de skulle behövas ridas av duktig personal hyfsat frekvent. Glad jag inte är ridskolechef…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>