Fråga från en läsare om sporrar

En läsare undrar vad jag och ni använder för sporrar och varför?

Om jag ska svara för egen del så har jag dessa när jag tränar:

Tycker de ger bra effekt samtidigt som de är skonsamma dvs risken för skav/sår minimeras.

Eftersom man inte får ha dom på tävling har jag dessa då i stället och tycker att skillnaden är obefintlig även om jag inbillar mig att risken för skav är större:

Och vad svarar ni?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rackemarie

    Jag använder för närvarande inga sporrar alls, men på min förra häst hade jag vanliga raka mest. Gillar annars de med hjul, som på nedre bilden. Har sådana också.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Kulsporren blir tillåten på tävling 2017 🙂 Jag gillar också den varianten. Främsta skälet till att jag har sporrar är att jag upplever att jag får större precision i t ex byteshjälperna om jag duttar med en sporre istället för hela hälen. Tidigare har det ju också varit ett krav på sporrar på tävling, så då har det varit nödvändigt att lära sig rida med dem.
    Jag upplever även att sporrarna kan ha en utbildande/disciplinerande funktion för ryttare som sitter och mal med skänkeln, det kan vara så att de bli mer observanta på det med en sporre. Men där bör ju t ex tränaren vara med och se att det inte blir omvänd effekt, dvs ryttaren sitter och nöter hela tiden med sporren istället.
    På nuvarande häst använder jag aldrig sporrar, och inte spö heller. Han måste tränas i att skänkeln ligger mot, han är så extremt känslig och het. En sporre där hade bara ställt till det.

    Svara
  3. Petra

    Jag har ett par från Sprenger som ser ut som dina översta men kulan rullar istället diagonalt, som på dina tävlingssporrar. Som en mix av båda dina kan man säga 🙂

    Svara
  4. Minstral

    Ibland helt utan, ibland ponnylängd och ibland riktigt långa. Diego är ju inte så reaktiv så för oss är det viktigt med snabb hjälp där jag ofta lägger till spöet. Sporren gör att han svarar på mindre hjälp och jag slipper ”be” flera gånger.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>