Longering

Idag undrar jag lite kring hur ni ser på det här med longering.

Hur ofta longerar ni?

I vilket syfte använder ni longering? Som ren ”avrastning” eller har ni liksom någon plan med longeringen typ ”stärka galoppen”, ”träna på travökningar” eller vad som?

Jag tänker ibland på longering som den lates sätt att snabbmotionera en häst för det är tyvärr så jag oftast har sett det användas och ibland till och med missbrukas (då man longerar typ 3-4 gånger i veckan).

Man har inte tid/ orkar inte rida och så låter man hästen spinga runt i linan lite lagom planlöst i 20 minuter, gärna oinspänd och så är liksom dagens motion avklarad tycker man.

Jag får rejäla rysningar när jag ser personer som står som fastgjutna i marken och låter hästen stirra omkring på en liten volt samtidigt som det formas ett rejält voltspår med upptrampad mitt- personligen ser jag väldigt liten, om någon, nytta med detta medan jag däremot skulle vara ganska rädd för att hästen ska få någon form av skada då (okontrollerat) springande på små ytor inte alls är nyttigt i min värld.

Givetvis är det ovan beskrivna en ”avart” och man kan absolut få till vettigt jobb när man longerar även om jag personligen föredrar tömkörning som förhållandevis få verkar behärska ens grundläggande vilket jag också finner märkligt.

Att använda longering innan man sitter upp på en potentiellt ”överhettad” häst där man riskerar att ramla av kan också vara bra liksom för att kolla allmän rörelsestatus på sin häst vare sig man misstänker att den är halt eller inte.

Jag longerar väldigt sällan, inte ens en gång i månaden i snitt. Tömkörning ägnar jag mig åt lite oftare- kanske 1-2 gånger i månaden.

När mina hästar har varit halta har jag däremot använt longering som ett sätt att kontrollera status.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Brukar longera några gånger i månaden. Jag gör det för att hästen ska hitta sin egen balans och jag kollar hälsostatus på den. Hade jag kunnat tömköra hade jag gjort det i stället men då jag är dålig på det är det ett sämre alternativ. Under vintern när pållen går i grusruta longerar jag nästan inte alls då den är så otroligt pigg och det finns stor risk för skador så som han hoppar och far på lina.
    Har en vän vars häst hoppade runt när hon longerade och landade så illa att menisken gick åt pipan. Hua!

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag tänkte kopiera vad jag svarat på detta tidigare och googlade longera + birgittas hästsida (hittade ingen sökfunktion här). Jag fick 18 träffar. Jag orkade inte kolla alla men jag har nog svarat på ett antal av dem. Men sammanfattningsvis:.Jag använder longering som träning, longerar balanserat och disciplinerat, ibland över hinder – ibland utan. (ingen inspänning över hinder förstås!) Jag ser tömkörning och longering som två olika sorters träning som båda har sina fördelar och nackdelar beroende på vad jag vill träna. I vissa lägen kan jag t ex tycka att det är en fördel att kontakten i munnen är mjuk och konstant med inspänningstyglar och linföraren kan fokusera på andra delar. Jag har i princip aldrig linan fäst i bettet utan kombinerar träns och kapson (enda undantaget är när jag longerar innan uppsittning). Jag longerar unga hästar betydligt oftare än vuxna, men jag använder andra träningsformer mer.

    Svara
  3. CeciliaL

    Longerar i stort sett aldrig (har ingen ridbana), men har en tranare som kommer och tomkor Jacinto i skogen och over bommar/stockar 2ggr i veckan fn. Om jag nagon gang longerar ar det for att kolla av, typ. Tycker det gar daligt att longera pa gras, marken ar for ojamn.

    Svara
    • CeciliaL

      Forresten ar anledningen till att jag inte tomkor sjalv, att jag dels ar dalig pa det och han ar ratt hoppsig, och dels ska hon komma 2ggr i veckan iaf pa vintern, for jag har begransat med tid att trana under den morkare perioden, och just nu passar det att jag rider 3-4 ggr i veckan och hon tomkor (annars rider hon ocksa at mig).

      Svara
  4. Frida

    Longerar om hästen behöver springa av sig innan ridning, någon gång emellanåt som motion men då alltid inspänd och aldrig långa pass. Kan tycka att det är nyttigt att jobba utan ryttare ibland. Oftast är det när hästen måste gå men jag inte hinner/orkar/kan rida av någon anledning.

    Svara
  5. Manda Stillnert

    Händer kanske 5 gånger om året, oftast inspänd men nu när vädret vart som de vart har hon fått trava och galoppera lite på lina för att hålla igång magen ..

    Svara
  6. Minstral

    Jag tömkör ju oftast men Diva longerar jag (inspänd) innan ridning hos Camilla. Tömkörning är det bästa även där men av bekvämlighet så blir det longering.

    Använder även longering med kapson ibland för att få hästen att hitta sin balans, då är det lugn trav och så leder man inåt hela tiden. Här kan man absolut stå på samma fläck då det kvittar. Min veterinär har jobbat mycket utifrån boken, nånting med perfect movements, då hon ofta såg det som ett problem vid hältutredningar att många hästar gick dåligt på volten och därmed svåra att bedöma veterinärt.

    Svara
    • Minstral

      Ska tillägga att gamlingen rids max 3 ggr per vecka och tömkörs minst 3, dels för han har en svag rygg och dels för att jag tycker tömkörningen ger mer och gör ridpassen så mycket bättre. Jag började tömköra för tränare och då debuterade vi med placering i LA ist för långt från placering i LB, LC.

      Diva rids bara hos tränaren så då blir det endast tömkörning hemma.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>