Vilda vilor?

Idag funderar jag över vad, om något, som gör att vissa hästar blir väldigt pigga vid vila medan andra inte påverkas alls.

Att dra ner på kraftfodret eller inte påverkar säkert men är det annat också?

Jag skulle tycka att ju bättre kondition hästen har desto större risk för att få en massa överskottsenergi men i alla fall Vicke är definitivt inte ett exempel på detta.

Jag skulle tveklöst säga att han är minst en av 3 med bäst kondis på anläggningen men när han tex bara hade gått i hagen i en vecka när vi var på Gran Canaria var han snarare väldigt lugn första dagen han motionerades än något annat.

Sedan har jag sett hästar som regelmässigt rids långt mindre som blir helt galna vid vila och knappt går att hantera….

De springer mycket i hagen, taktar och är allmänt ”vilda” vid intag osv.

Kan det vara så att den vältränade hästen tycker det är skönt att ta det lite lugnt när möjlighet ges eller är det ett förmänskligande tänk?

Är det rena slumpen som avgör?

Handlar det om hur väluppfostrad/ välhanterad hästen vanligtvis är?

Vad tror ni och hur är era egna hästar?

Kan de vila några dagar utan att ni märker någon skillnad eller blir de rejält på tårna?

Är det påverkat av årstiderna dvs värre vid kyla?

Drar ni ner mycket på kraftfodret eller vidtar ni andra åtgärder? Berätta!

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Dressyrtant

  Om man bortser från mat, storlek på hage, utevistelse och kondition tror jag att alla hästar är unika. De med hög grad av energi och lätt till spänning är de som klarar en vila sämre och bli mer på tårna.
  Vi har en femåring i stallet med massor med energi men inte så lätt till att bli spänd och hon klarar vila bra. Sedan har vi min som har massor med energi och lätt till spänning och han kan vila max en dag utan att bli tossig.
  Jag tror att kombinationen energi och mental förmåga att slappna av avgör.

  Svara
 2. Ingela

  Jag har inte upptäckt något ”mönster” hos mitt femåriga halvblod. Hon kan variera sig från dag till dag i ridning också, ena tillfället lättriden och fullt fokus, nästa dag spänd och letar spöken överallt. Jag har inte direkt gett henne långvila sedan hon blev ”arbetande ridhäst”, utan det har fått bli någon dag här och där då min tid inte funnits, eller några dagar i rad med bara promenadridning. Igår var en sån där dag ”bara gå i hagen” efter tre dagars enbart slapperidning. (Dessa dagar minskas kraftfoder) Då for hon runt och hoppade och blåste upp sig i hagen och jag tänkte faktiskt att märkligt med hästar… när de slappat några dagar blir de spralliga och fulla med energi… Med mig är det precis tvärtom… om jag slappar och inte fysiskt rastar mig blir jag bara tröttare och tröttare. Synd att man inte funkar som hästen, jag äter ju inte ens mindre

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Jag tror inte alls på din teori. Den viktigaste faktorn tror jag är hästens temperament i stort. I den mån konditionen spelar in tror jag det är precis tvärt om. Jag har ju t ex hanterat en del travhästkonvalescenter. Där är det oftast de som är starthästar när de skadas och alltså är högst i kondition som har svårast att varva ner i vilan. Jag tror inte alls att den vältränade hästen tycker det är skönt att varva ner och slappa i soffan – snarare tycker den vältränade hästen om att just träna.

  Det handlar inte heller om hästen är väluppfostrad eller inte om den blir laddad av att stå. Däremot kan det ju spela in på hur hästen klarar av att sköta sig. När Am har stått kan jag t ex leda henne till hagen på slappt grimskaft och hon går perfekt bredvid mig – men i passage (jag vet att jag inte får gå fortare, men jag måste få gå ambitiösare!).

  Det där med korrelation mellan kraftfoder och hästens energinivå uppfattar jag som att många överdriver. Sen ska man förstås dra ner fodernivån på en vilande häst eftersom den behöver mindre, men energi näringsmässigt är inte samma sak som energi i arbete.
  Min unga häst har ju extremt hög energinivå i sig själv – jämt. Det spelar inte någon större roll om han har stått eller arbetat stenhårt. Det är ju ett val jag har gjort, jag trivs helt enkelt med den sortens häst.

  Svara
  • Birgitta

   Vet inte riktigt vad du menar med ”min teori” för jag har ingen 🙂 utan lägger mer fram olika tankar som jag undrar om de stämmer eller inte.

   Svara
 4. Prick

  Håller i stort med AnnaKajsa. Kan ibland märka lite större arbetsvilja efter vila, något som också kan vara syftet med vilan. Det totala energiintaget blir ofta samma även under vilan. Jag brukar dra ned på kraftfoder men försöka se till de äter mer grovfoder. Ffa om det är boxvila av ngn anledning då är det bra att kunna sysselsätta dem.

  Svara
 5. Manda Stillnert

  Drar ned kraftfodret vid vila till hälften men sällan de hjälper på min knasiga ponny. Hon är het av naturen, märker nu också på vårt travar sto som bara gått i hagen i snart 4 veckor efter behandling att hon börjar varva upp. Hon var ju dessutom i full tävlingskondition när hon ställdes av. Så nja har nog mer med deras personligheter att göra!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>