Torsdag- varför

I morse begav jag och Vicke oss till Olof och tack och lov fanns inte skymten av varken stormar, snö eller ens regn på vägen.

Under träningen konstaterade jag att ”nu får vi nog säga att piaffen sitter” (observera ordvitsen)- Olof hade då visat ganska många exempel på detta varav några fantastisk fina och absolut tävlingsmässiga.

”Givetvis” inte när jag filmade så de som hamnade på film var inte de bästa (en finns på Instagram) -varför är det alltid så 🙂 ?

Det är ungefär som att det aldrig är en jäkel i ridhuset när hästen går som bäst 🙂 !

”Jag måste börja filma hela tiden du rider” sa jag till Olof men tyvärr lägger min I-phone av i kyla så det är inget alternativ.

Någon kanske undrar varför vi lagt så pass mycket (allting är förvisso relativt) träning på en rörelse som jag troligen aldrig kommer att visa på tävling men skälen är flera:

1. Det är bra för Vicke att få känna sig duktig i något som är avancerat men som han ändå har talang för.

2. Att kunna utföra en bra piaff ökar hästens värde oerhört om jag någon gång (Gud förbjude) skulle vara tvungen att sälja honom.

3. Det är en av de mest effektiva styrketräningsmetoderna för att få Vicke att bära (ännu) mer vikt på bakbenen vilket han (och säkert 90% av alla dressyrhästar) alltid behöver mer av.

4. Det är ROLIGT helt enkelt 🙂 !

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Vad är det som säger att ni aldrig kommer visa det på tävling? Dessutom kan man ju utbilda en häst högre än vad man tävlar helt enkelt för att det är roligt att utvecklas. Det är ju utvecklingen som gör ridningen så rolig, det finns alltid ngt att utveckla…..

    Svara
    • Birgitta

      Tja…egentligen är det inget som säger att vi aldrig kommer att viss piaff på tävling mer än min måhända lite pessimistiska inställning och rädsla att något ska hända på vägen.

      Annars har du rätt 🙂 !

      Svara
  2. Minstral

    Jag kommer definitivt aldrig använda mig av piaff och passage i tävling men vi tränar ändå på det. Diego har lätt för det, tycker det är roligt så han blir peppad samtidigt som det är superbra träning att kunna samla så pass. Vi leker ju bara dock och absolut inte tävlingsmässiga rörelser

    Svara
  3. Rackemarie

    All träning är väl till för att stärka hästen. Att visa det på tävling är sekundärt. Piffa och puffa på 😉

    Svara
  4. Ann

    Det är ju alldeles utmärkt styrketräning som därtill inte varken »går fort« eller är små böjda spår, dvs inte sliter så mycket på andra kroppsdelar än möjligen bakbenen. Och de måste ju hur som helst orka. Man behöver ju inte piaffera 30 minuter om dagen varje dag … 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Så resonerar jag också.

      Finns inte många bättre sätt att träna bakbenen med de klena backar vi har och gymnastikhoppar gör jag redan.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>