Velar ni?

Jag är våg och om man tror på horoskop så sägs det ibland att ”vågen är velig” alternativt ”vågen väger” (dvs väger olika alternativ för och emot och fattar ett beslut därefter).

Jag tycker själv att jag är allt annat än velig; jag fattar mina beslut oerhört snabbt och ångrar dom i princip aldrig och under denna snabba tid har jag också hunnit att väga olika alternativ för och emot.

Eftersom jag är som jag är kan jag tycka att det är jobbigt med veliga personer som antingen aldrig tycks bestämma sig eller som bestämmer sig och sedan ändrar beslutet ”hundra gånger” om.

Jag har en sådan person i min bekantskapskrets och ska jag vara ärlig så tar jag numera allt personen säger med en nypa salt och lyssnar ibland knappt för erfarenheten har lärt mig att det som gäller idag kan vara fullständigt förändrat inom några dagar och så kan det hålla på i en aldrig sinande ström.

Jag har också slutat att engagera mig och ge personen råd annat än om det verkligen efterfrågas för mitt råd kan tas emot med tvärsäkerhet och entusiasm (”gud vilket bra råd…ja, så ska jag verkligen göra”) och så vet man att inom kort är det något helt annat som gäller…

Annars finns det absolut värre saker än att vara velig men enda gången jag faktiskt medvetet avslutat en vänskap så berodde det på personens velighet; det sög helt enkelt för mycket energi från mig att ständigt behöva revidera MINA planer utifrån personens ”klyddande” eftersom jag oftast var inblandad när det skulle ändras hit och dit. Det passade helt enkelt inte mig och där är man ju olika.

Hur är ni som personer?

Upplever ni själva att ni velar och stör det er (eller andra?)?

Fattar ni snabba beslut eller funderar ni länge?

Ångrar ni ofta beslut, stora som små?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Snabba beslut, ångrar mig sällan, har hyfsat lätt att lägga saker bakom mig och gå vidare. Väldigt praktiskt 😀

    Svara
  2. Trasselkvast

    Dyker något upp i huvudet så vill jag utföra det NU. Tanke = handling, och jag ångrar sällan eller aldrig beslut. Litar tillräckligt på min magkänsla, instinkt och erfarenhet för att veta att mina beslut är godkända. Något jag heller aldrig tänker på är ”hur kunde det blivit om jag gjorde annorlunda.” Tänka bakåt är i min värld förspilld tid.

    Svara
  3. Caroline och unghästen Stina

    Lite lagom velig sådär… Eller, jag kan revidera ett beslut, men försöker verkligen att tänka mig för innan jag gör det: vem påverkas av att jag ändrar ett beslut och blir det till de flestas nackdel eller fördel om jag gör det? Faktum är nog att jag kan hålla fast så mycket i att jag ”lovat” någon något att jag knyter knut på mig själv istället för att ta ett nytt beslut som underlättar livet för mig. Det försöker jag sluta med. (exempel: att man åker och tränar för en tränare 10 mil bort, bara för att man sagt till tränaren att man trivs och vill träna för den, trots att man hittat en lika bra tränare 1 mil bort. då kan jag sitta och kuska 10 mil i typ ett halvår innan jag lyckas besluta mig för att jag inte är skyldig 10-mils-tränaren någonting och byter till den tränaren som finns närmare).

    Men du, det där med folk som ber om ens råd och sedan skiter i dem. Klart man inte kan förvänta sig att bli bokstavslydd när man kommer med råd, men jag tycker att man snabbt lär känna igen den där typen som bara ska ha råd från allt och alla och sedan gör något helt annat ändå. Uff, nä, de personerna bryr jag mig inte om att lägga energi och tankeverksamhet på särskilt många gånger. Man kan vara bekanta eller vänner ändå, men lite smidigt glida undan med meningar: ”jag vet inte riktigt.. Vad tänker du själv kring frågan?” och så svarar personen mer eller mindre själv på sina funderingar och då kan man ju svara något i stil med: ”ja, men det låter väl klokt. Gör så!” fastman bara lyssnat med halva örat… 😉

    Svara
    • Birgitta

      Exakt!
      Sedan tror jag att det är viktigt att de beslut man fattar verkligen är förankrade hos en själv och inget man gör bara för att andra tycker si eller så; det är ju ändå man själv som ska leva med dom.

      Men jag kan absolut ge råd och tycker nog att jag är bra på det eftersom jag ser saker ur många synvinklar och det är också viktigt.

      Svara
  4. Anna

    Jag kan vara väldigt velig när det gäller stora beslut i mitt eget liv… eller kanske inte velig men tveksam. Jag fattar inte massa olika beslut utan jag tvekar ibland ganska länge innan jag beslutar något alls. När jag väl fattat ett beslut så kör jag däremot på det.

    Kring små saker (när skall vi åka, var skall vi fika, när skall vi träffas) blir jag också helt matt om någon ändrar sig hela tiden. Det spelar ju faktiskt ingen roll. Jag håller med om att det är tröttsamt att umgås i vardagen med någon som ställer in eller ändrar planer hela tiden till exempel eftersom dessa personer stjäl av ens tid. Till exempel om man reser med någon och denna person inte kan bestämma sig för när eller var den vill äta och släpar omkring en i flera timmar på jakt efter den där magiska restaurangen som både är billig och genuin… Då får jag nästan mord i sinnet haha.

    Jag är också våg och vågar skall ju vara diplomatiska sägs det och det kan jag inte påstå att jag är heller…

    Svara
    • Birgitta

      Var i en relation där partnern var ohyggligt velig vilket absolut kunde få till följd att vi (läs han) i jakten på den perfekta restaurangen till slut hamnade på Mc Donalds av ren döds-hunger 🙁 .

      Personen var även extremt ombytlig vad som än planerades vilket dessutom innebar att 90 % av det planerade ställdes in= jag slutade helt att räkna med ATT vi öht skulle göra vad det nu än var eftersom det som sagt nästan aldrig blev av.

      Tråkigt men att jag resonerade som jag gjorde besparade mig mycket irritation då jag själv nästan aldrig ändrar uppgjorda planer.

      Tack och lov är min sambo som jag och det gör livet både lättare och roligare!

      Diplomatisk är jag definitivt inte även om jag har blivit bättre med åren. Brutalt ärlig är nog närmare sanningen vilket givetvis inte alltid är bra eller önskvärt.

      Svara
  5. LenaB

    Jag kan absolut vara velig och obeslutsam, vissa beslut är inte så lätta att ta, och man kanske ibland behöver stöta&blöta frågan och lägga fram plus och minus för sig själv, iaf känns det så för mig. Det hade varit härligt att veta precis hur man ska agera i alla frågor och dessutom aldrig ångra sig, låter fantastiskt men tyvärr fungerar jag inte så – bara att acceptera, alla är vi olika.
    Men i vardagliga frågor som dessutom innefattar andra människor krånglar jag inte, och har jag lovat att göra en sak så gör jag bannemej det. Har själv en god vän som är extremt ombytlig och det har verkligen satt vänskapen på prov några ggr.

    Svara
  6. LenaLu

    Jag är nog både och, inte speciellt uttalat åt något håll. Men jag är absolut inte en person som ska ha råd av allt o alla, utan jag går o funderar o resonerar för mig själv (eller undersöker genom webben, böcker mm). Visst kan jag rådfråga andra också, men då är jag verkligen intresserad av deras åsikt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>