Rimlig kostnad

Härom dagen ställde en kvinna en fråga om betalning för mockning och fodersättning på ett hästforum- hon beräknade att hon behövde hjälp med detta 45 minuter per dag i 6 veckor.

Frågan gällde alltså vad som var rimligt att betala för detta åtagande och svaren hon fick varierade en hel del.

Själv ansåg jag att en hundring om dagen var en rimlig ersättning- jag hade i alla fall inte bundit upp mig dagligen under så lång tid för mindre pengar.

Frågeställaren påpekade helt riktigt att detta ju skulle bli 4500 kronor-för dyrt enligt henne.

Och ur BETALARENS perspektiv förstår jag henne, 4500 kronor för att någon ”bara” ska mocka och tex inte rida LÅTER mycket men som jag ser det handlar det för UTFÖRAREN om att man binder upp sig dagligen under väldigt lång tid.

Sedan handlar det till syvende och sist om tillgång och efterfrågan dvs vad någon är villig att utföra en viss tjänst för och det kan så klart variera oerhört.

För egen del värderar jag tex min fritid ganska mycket och står inte heller och faller med eventuella extrainkomster.

Ska jag då tex tömköra någons häst måste det vara värt mer än en symbolisk summa för mig- annars får det vara.

Hade jag desperat behövt pengar hade jag kanske gjort det för så små pengar att många hade tyckt att det var värt att få tjänsten utförd men så är det inte i just mitt fall.

Och vill man inte betala mitt pris (200:-) då kan man välja någon annan som är dyrare eller billigare eller helt enkelt avstå, it’s as simple as that enligt mig!

Man kan ju också byta tjänster mot gentjänster men då handlar det åter för min del om enstaka tillfällen – inte om något som ska utföras 45 minuter varje dag i 6 veckor.

Hur hade ni resonerat?

Hade ni tex hjälp en stallkamrat gratis i exemplet ovan och hoppats på att få samma hjälp vid behov?

22 kommentarer Skriv kommentar

 1. Trasselkvast

  Jag hade hjälpt en (nära) stallkompis i en, max två veckor. Aldrig gratis i sex (knappt ens för pengar). En eller två veckor är lätt för henne att återgälda vid behov, och är även tid som jag kan ge en vän gratis utan tanke på att få tillbaka det utan problem. Sex veckor är däremot lite mycket begärt. 4500 kr för denna tid tycker jag definitivt inte är för mycket, snarare för lite.

  Svara
 2. Anonym

  Tycker mest det är konstigt att hästägaren tycker det är dyrt. Likadant m stallhyror, allt ska ingå men det får inte kosta… Vad tror folk? Det är DYRT att ha häst, så är det bara. Hade inte helservat en häst i sex veckor för den pengen. Men gärna hjälpt ngn då och då…

  Svara
 3. CeciliaL

  Jag skulle hjalpa en kompis i 2 veckor utan betalning, speciellt om de stod i samma stall. SEx veckor – ja, da skulle det isafall fa vara nagon viktig anledning, men jag skulle val gora det for en hundring… kanske… om de stod i samma stall och det inte tog sa lang tid… fast 45 in ar lang tid for mig, har nog inte sa mycket tid att avsatta NU, men nar jag var yngre skulle jag haft det och aven tyckt summan var vard att ha.

  Min situation ar att jag ar ensam pa mitt eget stall hemma, sa jag har inga stallkompisar att fraga, darfor gar det inte att fa hjalp gratis mer an om det krisar sig. Daremot kan jag rapportera att min nya hastvakt, som kommer hem till mig 2ggr om dagen och tar hand om mina hastar (ta in/slappa ut, fixa med tacken om det behovs, fodra kraftfoder och ho, mocka/vatten/honat i stallet, ho och vatten i hagen etc, plus da tva resor om dagen fran nasta samhalle som ar ca 2.5 km bort) tar… wait for it….. £10 om DAGEN for att gora detta arbete! :O Borde jag truga pa henne mer? En skalig lon vore det dubbla, men hon sa vad hon ville ha och jag betalar, typ. Ar det ratt? Hon vet helt klart inte vad the going rate ar (de flesta andra skulle ta £15-£20 per timme och om de bodde langre bort aven reseersattning) och om hon bad om loneforhojning skulle jag naturligtvis ge henne det. Hittade henne genom att annonsera pa lokala FBsidor, sa hon ar inte en bekant eller sa (bor som sagt i det narliggande samhallet och har egen hast pa nagot stall nanstans, verkar kunnig och trevlig men i ovrigt vet jag inte sa mycket om henne, gick pa magkanslan).

  Svara
  • CeciliaL

   Tillagg – hon tar alltsa hand om 3 araber och en ponny for denna summa (ca 109 SEK om dagen)…

   Svara
   • Birgitta

    Fantastiskt!

    Antingen tycker hon att det är lite roligt- också, eller så har hon fler kunder eller så tycker hon helt enkelt att det är värt det.

    Tycker inte du behöver forska i vilket utan betala begärt pris och när hon höjer det vara glad för den tid som varit och betala höjningen utan diskussion.

    Svara
    • CeciliaL

     Jag tror hon tycker det ar kul faktiskt, hon ar valdigt ung (jag fick paminna mig sjalv att hon 1. korde bil dit sjalv och 2. hade vigselring pa fingret, sa hon maste vara minst 18!) och valdigt positiv. Tror inte hon har manga, om ens nagra, andra kunder, men det vet jag faktiskt inte. Jag betalar gladeligen begart pris och skulle betala det dubbla – vilket jag faktiskt gjorde till min forra hastvakt som jag hade i 3 ar och som jag sa till den nya att hon garna fick kontakta om hon hade fragor om mig eller mitt system, eller behovde fraga nagot medans jag var borta, sa hon kunde mycket val ha fragat vad jag betalade, men det har hon uppenbarligen inte gjort. Naval, jag tackar och tar emot! 🙂

     Svara
 4. Anna-Kajsa

  Jag svarade också i den tråden. 100 kr är definitivt inte för mycket, särskilt inte om stallet är så svårarbetat att det tar 45 min per dag att sköta hästen. Det är snarast ett vänskapspris skulle jag säga. Sen blir jag irriterad på argument som ”det här är pengar som jag inte har” eller ”min man tycker ju redan att hästarna kostar för mycket”. Men det är väl hennes problem och inte den som ska hjälpa henne? Vi har ibland betalat för hjälp, men ofta handlar det om tjänster och gentjänster – och dessutom max några dagar i rad. Är vi borta en vecka har vi flera som vi lägger på ”schema” för att det inte ska bli för jobbigt för var och en. I fallet det här handlar om hade ju en lösning varit att någon skötte hästen mot ridning – men det förutsätter förstås att hästen är ridbar och helst lite rolig att rida också.

  Svara
  • CeciliaL

   Na, det ar ju verkligen inte nagon annans problem om hon inte har rad eller hennes man tycker det ar for mycket!! Konstigt att ens uttrycka detta!

   Jag betalar nastan alltid for hastvakt, for jag reser (jatte)mycket mer an nagon annan jag kanner, sa det blir for ensidigt och ingen annan behover min hjalp sa ofta. Darfor har jag en hastvakt som jag kan betala, sa att jag utan daligt samvete kan be om hjalp nar jag behover det. Aker t.ex. till Sverige 3 ggr i sommar, i sammanlagt 21 dagar och det tycker jag ar for mycket.

   Daremot betalar jag valdigt sallan for hundvakt eller barnvakt, da jag har ordnat bade en barnpassningscirkel och en hundpassningscirkel med kompisar som har hundar och barn, men da ar det ju fragan om en kvall for barnpassning eller 2-4 dagar for hundpassning, vilket ju ar valdigt mycket mindre arbete an att aka till nagon annans stall och ta hand om hastar, speciellt som alla de i cirklarna har egna barn och hundar sa det blir ju bara litet extra av samma, s.a.s.

   Svara
   • Birgitta

    Smart med hund och barnpassningscirklar- jag tänkte senast igår att det borde gå att ”utnyttja” varandra mer till sådant- tex att man turas om att gå ut med varandras hundar.

    Jag reser sällan bort, max 2 ggr/ år och nu när vi var på Gran Canaria i december (1 vecka) bytte jag tjänster med 2 olika tjejer i stallet så att det inte skulle bli så betungande för någon av dom och då handlade det om mockning och att packa 3 höpåsar och fixa 3 foderhinkar/ dag vilket tar mig max 30 minuter- om ens det.

    Svara
    • CeciliaL

     Jag reser bort ca 10 helger om aret, plus 3 ggr till Sverige (4-10 dagar i taget) plus 10 dagar over pask plus 2 v pa sommarlovet. Finns liksom ingen som vill byta sa mycket tjanster, plus att det tar emot att ens be om sa mkt hjalp. Och sa det dar att jag ju ar ensam sa har ingen att byta med som redan ar dar. Sa nar vi planerar var arliga budget lagger vi helt enkelt pa alla hund- och hast-passningskostnader till resebudgeten.

     Hundpassningscirkeln ar toppen, alla 5 hundarna kanner varandra och ar vana vid alla husen, och vana vid barn. Hundpensionat kostar £15-25 per dygn, sa det ar inte billigt (mer an hastvakt!!). Barnpassningscirkeln ar lika bra den, men man kan inte rakna med att nodvandigtvis fa barnpassning just det datumet man vill, det beror ju pa om de andra kan komma ifran pa kvallstid, vilket ar svarare an att ta emot en till hund i sitt hem. Men dar sparar man ca £20 pa en kvall, sa aven det ar vart att gora, for relativt litet anstrangning – jag sitter barnvakt i utbyte, men det ar ju bara skont, sitta i nagon annans trevliga soffa med gulliga katter eller hundar, och barn som alltid ar sa snalla och spakt gar och lagger sig direkt nar man kommer! (de ar ju lydigare mot nagon annan an de ar mot sina egna foraldrar). Driver bada som hemliga FB grupper sa att ingen annan an medlemmar kan se dem. Rekommenderas.

     Svara
     • CeciliaL

      Eftersom jag ar borta sa pass ofta, betalar jag ocksa en tranare for att trana Jacinto i min franvaro (£15/h tar hon, och ar villig att ta in/slappa ut/ge ho nar hon anda ar dar, plus att hon inte insisterar pa att sta och rykta i timtal for att fa upp sin inkomst eller nat, hon ar superreko och tar aldrig mer betalt an behovs for att gora ett bra jobb! Litar 10000% pa henne).

     • Birgitta

      Som sagt mycket smart.

      Vad gäller hundpensionat är det inte (den höga) kostnaden som är ett hinder för oss utan att Molly är så ”mjuk” och försiktig att man inte bara kan dumpa iväg henne på något sådant utan att hon hade mått dåligt gissar vi.

      Det är ju en hund som i princip kräver att få sova i sängen, är väldigt avvaktande och kan bli rädd för andra (burdusa) hundar etc så det känns inte alls lockande med pensionatskonceptet.

      Enda gången vi lämnat bort henne hittills var till en privatperson vi känner (mot betalning).

  • Birgitta

   Fast jag hade inte velat ha ridning som betalning- dels tycker jag att väldigt få hästar ger MIG så mycket att det är mer värt än pengar och dels har jag både en egen mycket fin häst och inte sååå gott om tid för att rida fler/ dag.

   Svara
 5. Birgitta

  15 pund/ timme är mycket billigt!

  Jag tar som sagt 200:- för ett tömkörningspass men då gör jag i ordning hästen före och efter passet (ryktar dock ej) vilket sammanlagt blir runt 1 timmes jobb.

  Men då gör jag det i anslutning till annat jag ändå skulle ha gjort i stallet- skulle inte köra till andra stall för detta pris.

  Som en jämförelse tar en C-tränare hos oss 400:- för tömkörning men då får man själv ta upp hästen till ridhuset och ta den därifrån.

  Svara
  • CeciliaL

   Det ar ett kompispris visserligen, hon tar egentligen £20 per timme (och hon tar betalt i 15 min intervaller sa det blir inte nodvandigtvis hela timmar heller) – hon ger mig ett kompispris for att jag har introducerat henne till massor med nya kunder. 🙂 Och sa bor hon valdigt nara, 5 min bort (precis utanfor var by), annars tar hon £0.45 per mile i reseersattning ocksa. Men jag tycker anda det ar billigt for nagon som ar sa duktig som hon. Hon hjalper mig att tomkora, rida, lasttrana, trana unghastar med hantering, klippningstrana samt klippa omojliga hastar, om jag har nagot problem sa rider hon hasten och sen diskuterar vi hur jag ska rida for att losa problemet. Ett bra komplement till rena ridlektioner (som hon inte haller pa med, hon ar en hasttranare, snarare an en ryttartranare!). Lussans instruktorer tar respektive £30 eller £40 per lektion (som inte alltid ar en hel timme, beror pa vad som passar henne och ponnyn).

   Svara
 6. Titti

  Hade det varit en vän till mig så hade jag gjort det utan att ta betalt. Jag brukar resonera som så att vad man gör för andra får man tillbaka själv. Sedan kanske det inte är den personen som man hjälpt själv som ger tillbaka. Av vänner tar man inte betalt för att göra tjänster. En annan gång kanske jag behöver hjälp.

  Jag har dessutom fått hjälp i sex veckor med min häst då jag bröt nyckelbenet. Dessa personer betalde inte jag men dom fick ha min bil med betald bensin och sedan mockade jag till dom när dom behövde hjälp vid senare tillfällen! En bekant hade kanske fått betala men då hade jag nog satt ett pris 2000 eller något! Sen har jag svårt att tänka att det tar 45 minuter att mocka och sätta mat?? 20 min max väl, jag hade ju inte mockat med pinsett precis!!

  Svara
 7. Anna

  I stallet där jag red förut kunde man köpa till mockning plus packning av hökassar för 100 kronor per box och dag. Tror inte personalen tog 45 minuter på sig för detta arbete dock…

  Svara
  • Birgitta

   45 minuter låter väldigt mycket men man vet ju inte hur grisig hästen är eller hur rutinerna i stallet ser ut.

   I ett stall jag hjälpte till lite fick man gå och ta löshalm i en pyttekärra tex = man fick gå 3 ggr för att strö en box!

   Svara
 8. Caroline och unghästen Stina

  Hade jag åkt bort 6 veckor hade jag aldrig lämpat över hästen på en kompis. Inte ens om den sade att den skulle tycka det hade varit kul. Hade skickat hästen till en yrkesperson (antingen lösdrift eller för tillridning) med avtal och försäkringar. För allas skull.

  Vi är några i stallet som hjälper varandra, men även när jag ska bort i en vecka och de andra då hjälper mig två dagar var, så känns det som att jag ber om för mycket. I dessa fall betalar jag dock inte, utan det är tjänster och gentjänster. Det är guld värt att ha ett par-tre kompisar som man litar på, kommer väl överens med och har liknande hästsyn som, i sin närhet <3

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>