Vetcheck- check?

Ett av flera sätt att lära sig och också kontrollera hästens rörelsemönster är att släppa den lös i ridhuset utan inspänningar. Man ser då hur hästen rör sig utan påverkan från varken ryttare eller utrustning. 

Tänkte börja inlägget med några rader från en bloggläsare som skriver så här:

”Efter att  x ggr varit närvarade vid besiktning av olika hästar så har jag börjat fundera på en sak…

Vi har ju besiktigat ”friska” unga hästar dvs det har inte varit hältutredning utan vi har åkt dit med vad vi trott var en fräsch häst.

När jag deppat lite över resultatet då hästarna inte ”gått igenom” så har veterinärerna sagt att det är väldigt vanligt att hästar faktiskt är halta/inte fräscha. Att många rider runt och tror att hästen ska kännas så (speciellt om man bara rider en häst), accepterar ojämnheter och hästar som ”värmer ur” och behöver lååång framridning. Därför går det runt många hästar som inte blir behandlade och där skadorna till slut blir kroniska eller får andra följdskador pga felbelastningar.

Efter detta kan jag inte annat än grunna på om det inte varit bra om vi ibland checkade den ”friska” hästen i stallet?

Bland tävlingsryttare på högre nivå är det ju vanligt med en regelbunden vetcheck,  men hur är det med hästägare i allmänhet?”

Utan att alls ha några vetenskapliga belägg eller statistik för detta vill jag nog påstå att det är ganska ovanligt att ”gemene hobbyryttare” gör en vetcheck av sin häst ”bara för att”- tex vid tävlingssäsongens slut.

Jag kan också bara gissa att anledningen till detta främst är kostnaden då man tror eller vet att det är dyrt att göra en vetcheck.

Annars är en vetcheck 1 gång per år/ halvår i sak ingen dum idé som jag ser det även om inte heller jag gör dom.

I mitt fall får jag förutom kostnaden ”skylla på” flera faktorer.

Vicke har inga stora gångarter men traven är väldigt ”distinkt” och känns aldrig stel, ojämn osv vilket gör att det blir väldigt lätt att känna eventuella orenheter inbillar jag mig.

Jag ser honom dessutom lös/ på töm flera gånger i månaden och framför allt rids han av en mycket skicklig och erfaren ryttare en gång i veckan så om nu jag skulle missa en hälta tror jag säkert att både Olof och de dressyrdomare som dömer oss hade reagerat.

Men jag håller absolut med läsaren/ veterinärer som påstår att det går runt en del ”ofräscha” hästar som aldrig hade klarat ett böjprov om de togs rakt ut ur boxen för detta- jag har sett det mer än en gång.

Sedan kan ju detta bero på olika saker och det kan ibland vara ”icke- behandlingsbart” och något som veterinär anser inte stör hästen men då ska man ha kollat upp det i alla fall tycker jag.

För många år sedan vet jag tex att en hästägare hade en häst som tävlade på hög nivå i dressyr där hästen ALLTID hade en liten böjprovsreaktion på ett ben efter en gammal skada och så var det i många år, lika många år som hästen tävlade framgångsrikt.

Men att hästar bara sådär behöver lång tid på sig innan de känns helt rengående att rida hade jag inte accepterat för egen del utan att ha en veterinärs åsikt; dels hade det stressat mig oerhört att fundera över om jag inbillade mig, om hästen har ont och hur mycket, om det skulle påverka mitt tävlade osv och dels hade jag varit rädd att, precis som läsaren är inne på, hästen skulle få permanenta skador av att gå obehandlad.

Jag inbillar mig också, men jag kan så klart ha fel, att det är vanligare att ”promenadhästar” går runt med småhältor än att hästar som regelbundet hopp/ dressyrtränas gör det eftersom det finns en del hältor (dubbelsidiga tex) som märks först då man börjar rida på böjda spår och rider man då alltid ut så…tja..då lär man ju inte märka något.

Men vad säger ni läsare?

Gör ni vetchecks bara för att kolla läget?

Om någon klinik erbjöd detta för säg 1000 kronor- hade ni gjort det om ni nu inte gör det?

42 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Ozén

    Min ridklubb ordnade en vetcheck i höstas. För 850:- fick man sin häst palperad och genomkänd, böjd och rörelsekontrollerad i form av longerad. Alla fick en tid och det hela sköttes enligt löpande band principen. Vid eventuella fynd fick man en tid bokad (denna veterinär är ambulerande hästspecialist med mobil röntgen)
    Det var jättebra och alla (även de som hade friska hästar som jag) var nöjda.

    Svara
    • Birgitta

      Låter som ett bra initiativ! Hur många anmälde sig?
      Vet du om man hittade någon halt häst (som ägaren trodde var ohalt)?

      Svara
      • Anna Ozén

        Tror det var full dag. Minst 10 st. Flera var inte helt kuranta fast ägarna trodde det. Jag den ultimata hippokondrikern var väldigt förvånad eftersom min häst dansade runt. Denna veterinär har tidigare tittat på henne och tyckte att det var en klar förbättring. Det viktiga tror jag är att checken utförs av hästens ”husveterinär” som kan jämföra med tidigare för att få hela bilden om vart det ”är på väg”.

        Svara
        • Birgitta

          Jag hade också helst gått till ordinarie veterinär så att vi kunde ha en plan om något hittades och som dessutom vet hur hästen brukar röra sig (såvida det inte är flera år sedan hästen kollades).

          Svara
  2. M

    Jag gör detta en gång i halvåret eller en gång per år beroende på häst. Det kostar en del men helt klart värt det.

    Svara
      • CeciliaL

        Ar mera intresserad av detaljerna – vad det kostar ar val inte speciellt intressant (later ju som din gissning pa 1000 SEK ar ratt – alla har ju pratat om 850-1300, sa du har helt klart ratt koll pa prislaget).

        M, jag vill garna veta mera om vad som kollas och hur du bedomer huruvida en hast behover kollas en gang per ar eller en gang per halvar?

        Sjalv samarbetar jag nu mycket narmare med veterinar och legitimerad sjukgymnast (pa remiss fran veterinaren) och min sadelmakare (som ocksa samarbetar med veterinaren och sjkgymnasten), och sjukgymnasten kollar fn min overkansliga unghast ca en gang varannan manad. Litar fullt pa dessa personer. I framtiden planerar jag definitivt att ha vetcheck varje halvar, och sa ar det ju manga veterinarbesiktningar pa tavling av distanshastar.

        Svara
        • CeciliaL

          Fast nu ser jag att nagon skriver att det kostar 5000 SEK nedan – det maste val vara en mera ingaende check isafall? Ar en vetcheck nagot standardiserat, eller hur bestammer man/veterinaren vad som ska inga? Och vad det ska/kan/far kosta?

          Svara
          • Birgitta

            Om en vetcheck kostar 5000 hos ens veterinär förstår jag om man avstår.

            För dessa pengar kan många träna varje vecka i 2-3 månader och förhoppningsvis ser deras tränare om hästen inte verkar ok.

        • M

          Gör ett gemensamt svar;
          Det kostar (beroende på vad man gör) minst 1250 kr + moms för enbart en klinikundersökning. Om det krävs behandling eller dylikt så kostar det givetvis mer.

          Vid klinikundersökningen palperas hästarna från topp till och ordentligt (inte bara känna över lite snabbt), skrittar och springer på gången, longeras på hårt underlag och sedan mjukt och till sist böjs alla benen ”högt och lågt”. Så det tar sin lilla tid, men har haft samma veterinär de senaste 7 åren så det finns en bra dialog mellan oss och ett sunt tänk.
          De hästar som kollas oftare av veterinär är de som är mest” känsliga” i benen (exempelvis exteriört skörare) för att hålla koll på hälsostatus och hitta något innan det tar lång tid att läka ut.
          Alla hästar som tävlas kollas cirka var 8-10e vecka under tävlingssäsong av fysioterapeut som även samarbetar med min klinikveterinär. Det kostar mycket pengar och om jag inte hade haft finanserna till det hade jag kollat hästarna mer sällan av en fysio.

          Sen vet jag att många hästar kan se helt rena ut på rakt och böjt spår, tävla med placering på helgen och när de har en vetcheck har de reaktioner på böjprov. För egen del bryr jag mig mindre och mindre vad ett böjprov visar och mer den generella statusen på hästen (röntgen inräknat)

          Svara
  3. Klara

    Bra att du ser det nu. Men jag såg på din förra att han var halt bak långt innan du tog honom till veterinär och ni hittade skadan.. Så en vetcheck är alltid bra oavsett vad man själv tror och tycker. En bra veterinär ser/känner en begynnande skada långt innan vi amatörer.
    Hos min veterinär kostar en check runt 1300kr.

    Svara
    • Birgitta

      Det var ju skickligt av dig att se detta och synd att du inte påtalade det.

      Nu är ju Kreon död och begraven sedan snart 4 år tillbaka men jag tycker ändå att det hade varit intressant att veta när du såg detta och i vilka sammanhang?

      Själv var jag ”skum” på honom ibland då han enligt mig kunde ta enstaka ”hakiga” steg men endast i höger varv och endast i tävlingsform- annars kände jag inget.

      Jag rådfrågade också dåvarande tränare som inte såg något och Olof red och tävlade hästen regelbundet utan att känna någon hälta.

      Så det var synd att du inte gjorde din stämma hörd så hade hästen kanske sluppit ha ont i onödan…..

      Svara
      • Klara

        Det var på en tävling för flera år sen jag såg hästen Det var inte du som red utan Olof och jag har ingen aning om vem du är, men kunde långt efteråt koppla ihop bloggen och hästen. Alltså svårt att säga till…
        Du har ibland en rätt besserwisser ton om att du kan och vet allt. Men just skador och hältor ska man vara försiktig att uttala sig om som amatör anser jag. Det är väääldigt ofta hästar som är ofräscha som inte träffar veterinär i tid.

        Svara
        • Birgitta

          Jag kan bara tycka att det är konstigt att varken dressyrdomare eller Olof såg/ kände något som du uppenbarligen såg.

          Svara
  4. Sofie

    Vetcheckar min häst en gång/år på klinik, oftast på senhösten efter avslutad tävlingssäsong. Hästen tränas och tävlas på LA/MsvC-nivå i dagsläget. Sist vi var iväg (Evidensia) betalade jag 2400:- för böjprov, longering och palpering av ben/rygg. Hästen helt fräsch!

    Svara
  5. Linda

    Jag har aldrig gjort en vet-check på min häst. Han är idag 14 år och tävlar på Int IB – Int II nivå. Jag har haft honom sedan han var 2 år och har utbildat honom själv med hjälp av en skicklig tränare. Jag känner min häst utan och innan och vill nog påstå att jag känner minsta lilla förändring hos min häst. Han är heller aldrig (peppar, peppar..) behandlad i någon led. Däremot är han opererad i ryggen för kissing spines för snart 6 år sedan men det är inget han har bekymmer av idag.
    Jag har ibland tänkt att jag ska göra vet-check på honom bara för att det är något man ”ska” göra med hästar på den nivån. Men nej, jag väljer att inte göra det. Hade ute en välrenommerad massör/kiropraktor för ett par veckor sedan. Jag har inte haft någon som känt igenom min häst sedan innan ryggoperationen. Denna personen var imponerad över hur fin min häst är i muskulaturen, hur liksidig han är och för övrigt fin i ben och leder. Jag tycker det kändes som ett bra kvitto på att min häst mår bra. Självklart tar jag honom till veterinär vid minsta misstanke om att något inte står rätt till.

    Vilken tråkig kommentar från personen som påstår sig ha sett att Kreon var halt långt innan någon annan gjorde det.. Har också råkat ut för sådana ”experter”. Jag hade en häst för många år sedan som blev utdömd pga pålagringar i bakknäna. När hästen var död så fick jag höra från två självutnämnda experter att de sett att hästen var halt långt innan. Men varför sa de inget kan man ju undra??! Min tränare såg inget förrän på slutet och det var då jag åkte till veterinär.

    Svara
  6. Anna

    Jag har aldrig haft egen häst så vet inte hur ”hemmablind” man blir efter några år men däremot har jag ju ridit ganska många olika hästar med hyfsad regelbundenhet, allt från halvpensionerade skogsmullar till tävlingshästar och jag tycker att jag är ganska bra på att snabbt känna hästarnas svaga sidor/stelheter osv. Vissa saker är riktiga varningsklockor för mig – bristande bjudning (särskilt om det framför allt visar sig på böjda spår och mjuka underlag), hästar som har svårt med ena varvets galopp och såklart – hästar som protesterar genom att sparka/stanna och värst av allt -göra tendenser till att resa sig. Mycket av det här låter säkert självklart i de flestas öron men ändå har jag ofta fått höra ”rid på bara när den gör sådär”, ”den testar lite”, ”den försöker bara komma undan”. Jag skulle vilja påstå att minst nio gånger av tio så har hästen ont och behöver kollas upp.

    Jag har till exempel hittills aldrig stött på en vuxen häst som konsekvent har svårt att fatta galopp i ena varvet som inte har haft ont någonstans. Om hästen plötsligt blir sur i stallet så skulle jag inte först gissa ”den är nog kittlig för att den fäller” utan jag skulle gissa att den har fått ont i ryggen. Tänker på en del trådar i hästgrupper på Facebook där folk frågar ”min häst snubblar hela tiden i vänster varv” eller ”min häst har blivit så arg i stallet, vad skall jag göra” och allt jag tänker är (A) ring veterinären och (B) om hästen är frisk skaffa en bra instruktör.

    Nu lät jag upprörd haha men det är jag lite – det finns alldeles för många hästar som rids fastän de har ont!

    Svara
    • Klara

      Håller med dig till 100%, det där är varningsklockor som många borde tänka till om och ta hästen till veterinär och inte massör eller annat konstigt.

      Svara
  7. Mia

    Det är lätt att normalisera avvikelser, men jag tycker absolut att man ska påtala om man ser en förändring på någon annans häst. Man kan ju göra det på ett nyanserat sätt; inte ”din häst är halt”. Jag tror tyvärr att många någonstans gillar när det går dåligt för andra, det gör dem själv till mera lyckade personer.

    Jag anlitar en bra häst kiropraktor som kollar igenom, men skulle gärna vetkolla 2 går om året,

    Svara
    • Mia

      (Klickade iväg..)
      Men tycker att det är lite för dyrt när man inte upplever några problem och ägnar sig åt avancerad promenadridning.

      Svara
  8. Trasselkvast

    T har ju sin historik, så jag är ju alltid uppmärksam/rädd för att hon ska trilla dit igen (vilket jag ju vet kommer hända förr eller senare oavsett hur väl jag rider), känner alltid efter, säkert för mkt. Tar henne mao till vet så fort jag känner att hon inte är exakt rak, vilket alltid brukar vara början till inflammation i hennes fall. Och om hon känns fantastisk så vet jag ju att jag inte behöver åtgärda något. Men då har jag en häst som på ett tydligt sätt tidigt visar att nu börjar det brännas, och om hon INTE gjorde det skulle jag ta henne till vet en gång i halvåret för kontroll. Det kostar 5 000 ungefär – en struntsumma i sammanhanget som hästägare…

    Svara
      • M

        Och en fråga till: använder du privat veterinärklinik eller en Evidensia-ägd? Givetvis behöver du inte svara om du inte vill, enbart nyfiken 🙂

        Svara
        • Trasselkvast

          Yes, jag borde såklart tillagt att i de 5000 ingår behandling eftersom veterinären alltid hittar NÅGOT. Vet ej vad enbart checken kostar, men hälften kanske. Yes leder, yes Evidensia (som jag väljer dels för att de är de enda som hittade grundfelet på min häst, och den veterinären vill jag inte byta ut, dels ligger tio minuter med transport från stallet).

          Svara
  9. Manda Stillnert

    Vi vet checkar travhästen flera gånger om året, vid minsta lilla knackighet har hon fått träffa veterinären 😉 Och på så sätt har vi lyckats stoppa saker i tid. Ridhästarna åker bara till veterinären när man känner att något är fel ..

    Svara
    • Mia

      Dina .. som avslut får mig lite full i skratt. Jag tolkar det lite som att vi ridhästfolk inte är lika bra som inte åker till vet innan något är fel.
      Får mig osökt att tänka på en av mina vänner som åker vid minsta misstanke, överanalyserar allt för att slippa rida. ”Han har nog ont i svansen”. Jag har sagt till henne att skit i att hitta på anledningar, man m å s t e inte rida, du är ju alla klinikers våta dröm och försäkringsbolaget mardröm.
      Så nej, jag åker inte för minsta lilla barautifallatt pga kostnaderna, men tvekar inte att göra det om det behövs röntgen/behandling/veterinärt kunnande.

      Svara
      • Birgitta

        Även om kanske just Klara ovan inte delar min åsikt så tycker jag själv att jag är väldigt snabb på att anlita veterinär om jag misstänker hälta.

        Då vill jag helst komma samma dag 🙂 och har också DELVIS därför valt en klinik som vet hur viktigt det är för mig med snabba tider.

        Svara
        • Birgitta

          Har genom åren för övrigt också känt en del hästägare som gjort allt för att slippa rida (hästen hostar en gång och ges några dagars vila…).

          Kommer aldrig att förstå detta beteende för jag vill själv inget hellre än rida….

          Svara
  10. Manda Stillnert

    En travhäst tex är ju en elitidrottare, vi kräver att hon ska prestera på topp och japp ofta får de problem med knän och leder runt omkring pga av förslitningar, men sen råkade madame ut för mögelsporer i lungorna och fick sköljas för att få bort dessa. Knän och hovleder är ofta ett stort problem skulle jag säga på många travhästar som tar ut sig för fullt, sen finns de latmaskar som typ aldrig är skadade för att de heller aldrig tar ut sig till 100 procent 😉 Min ridhäst åker till veterinären när hon haft problem, senast för luftrörsproblem, tvekade inte en sekund att ringa veterinären när inte hostan gav sig. Vi har fått tagit bort en häst förra året pga av allvarliga skador i ryggen där hon till slut inte kunde gå utan vingla. Så ja alla våra hästar åker nog till veterinären om vi känner att något är fel ja men just vår travhäst är ju som sagt en elitidrottare som ska prestera på topp och då måste hon få hjälp att kunna göra de! De är inte ovanligt när de står i proffsträning att tränaren vill kolla upp hästen om den inte känns ”fräsch” sen kanske man inte alltid måste behandla den men då har man iaf kollat så de inte vart något allvarligt 😉 Jag hoppas och tror att ridhästmänniskor också tar sina hästar till veterinären om de inte känns fräscha, annars blir jag mörkrädd. Men jag har visserligen sätt hästvärlden från båda hållen ..

    Svara
  11. Minstral

    Misty vetcheckade jag 1-2 ggr om året och i slutändan tror jag att det blev billigare då vi upptäckte saker i tid. Kollade då rygg och tänder samt böjprov.

    Diego är hos sin vet cirka 1 gång per år, så fort han börjar tassa fram är det dags att spruta bakknät, det tycker vet är helt ok tidsrymd att det klarar sig, hon tar betalt som ett återbesök varje gång.

    Svara
    • Minstral

      Sen har jag en kiro som är vet som kommer cirka en gång per år, hon är bäst men snordyr.

      Svara
  12. Frida

    Har som vana att försöka kolla hästen ca 1 gång per år (och om jag känner att det behövs utöver det så klart). Gör det av många anledningar: Jag anser inte att jag själv är så skicklig att jag ser, känner eller märker allt, man blir lätt lite hemmablind och de värsta skadorna/hältorna är de som kommer lite smygande enligt min erfarenhet, vill gärna förebygga och hellre behandla t ex en hälta innan det går så långt att jag faktiskt känner hältan, jag tycker att det är bra om min veterinär får se hur hästen ser ut och rör sig när den inte är skadad eller halt för framtiden. Vet att många tycker det är dyrt men jag tycker det är väl investerade pengar, betalar 1500:- om inget behöver göras. Många hävdar ju att de aldrig har haft en skadad häst och vill gärna få det till att det handlat om deras skickliga träning och känsla. I min värld är det extremt ovanligt med hästar som aldrig varit halta eller skadade. Framför allt hältor och ryggont. Jag skulle säga att om ens häst aldrig varit halt/skadad så har man antingen inte kollat upp den eller är inte själv skicklig nog att se det eller så har man inte ridit hästen så pass aktivt att den kunnat bli halt eller skadat sig (vet många som nästan aldrig rider sina hästar och de blir så klart sällan halta). De flesta är inte så skickliga att de kan avgöra exakt lagom mängd träning, rätt träning osv eller se en liten hälta innan den blir en ordentlig hälta. Tror många hobbyhästar (och i det begreppet räknas nog 90 % av alla ridhästar in) hade mått bra av lite mer ödmjuka ägare som vågade inse sina brister. Kanske ännu mer nu än förr då många rider året runt och tränar hela vintern, förr så blev det liksom automatiskt lugnare när det var fruset och de flesta hästar fick lite sommarlov med bete och kunde då ofta vila ut en skada medans numera så har de flesta tillgång till ridhus och rider gärna hela sommaren.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i ditt resonemang till 100 % och har själv tagit upp detta på bloggen flera gånger; folk som hävdar att de aldrig har haft en halt häst och hur osannolikt jag bedömer att detta är för det mesta.

      Alla hästar jag ägt har varit halta någon eller några gånger och det har berott på allt möjligt; ibland har jag vetat exakt varför (feltramp när jag red tex) och ibland har jag inte haft en aning (när Vicke blev halt första gången och hovledsvrickning blev diagnosen).

      Svara
      • Linda

        Ok, jag förstår att mitt tidigare inlägg sticker i ögonen på en del. Nej, men jag har säkert ridit min häst när den varit halt och jag har pressat den trots smärtor i något ben.. Varför skulle min häst klara sig utan ridrelaterade skador från inridning till svår dressyr?? Det är ju helt osannolikt! Eller har jag en förbannad tur? Eller beror det på att jag skyndar långsamt? Att min häst får utvecklas i en takt som passar honom? Att jag inte pressar min häst för att få bära en jacka som det står Lövsta Future Challenge på? Att min oerhört skickliga tränare har ett fantastiskt öga för vad man kan begära av hästen utan att pressa den för hårt? Att jag rider väldigt varierat på olika underlag? Min häst går dessutom i stor hage med fyra kompisar ca 15 timmar per dag, även vintertid. Vilken idioti att låta en svårklasshäst gå så. Eller kan hans sundhet kanske bero på att han får vara just häst?

        Svara
        • Birgitta

          Förtydligande:

          Jag skrev att jag FÖR DET MESTA anser det osannolikt att en ridhäst aldrig varit halt.

          Men självklart finns det sådana hästar och så som du beskriver ditt upplägg med hage, genomtänkt ridning, tränare osv så tycker jag inte att det är konstigt att din häst aldrig har varit halt.

          Möjligen kan jag tycka att du har haft lite TUR också- som aldrig fått en hagrelaterad hälta för det kan man lätt få hur noga man än är med allt.

          De jag tror påstår att de aldrig har haft en halt häst men där jag bedömer detta som osannolikt är inte ryttare på din nivå- ni själva, tränare och domare lär märka detta.

          Däremot de som aldrig/ sällan tränar och som jag skrev innan- mest rider ut på raka spår; där tror jag att det absolut är vanligare än vad dessa ryttare tror (att deras hästar varit halta utan att de märkt det).

          Svara
          • Linda

            Där håller jag med dig i allt :). Och jodå, en hagrelaterad skada har han haft. Det var när han gick själv i en liten grusruta för 8 år sedan. Han hade så tråkigt så han grävde mycket för att roa sig med något. Han lyckades snubbla i gropen han grävt och töjde ut kotsenskidan. Det är klart jag har en väldig tur att han inte skadar sig mer i hagen. Nu är han ledare i flocken så ingen rör honom. Jag menar däremot att när han inte fått några ridrelaterade skador så beror det nog inte på tur.

  13. LenaB

    Det var jag som skrev till Birgitta och tipsade henne att ta upp ämnet. Anledningen är att jag det senaste halvåret varit med på x antal besiktningar men också känner till flera hästar som besiktigats där det framkommit att hästen inte varit fräsch. Inga av dessa hästar har varit ”gamla och slitna” utan hästar på max 8-10 år som rids, tränas för duktiga tränare, tävlas, är i proffstävling, ses av domare mm. I inga av fallen har man ens anat att det skulle vara något problem, eller att det funnits historik på hästen.
    Jag har själv aldrig vet.checkat någon häst tidigare i förebyggande syfte, utan precis som många av er andra förstås varit noga med att uppsöka veterinär när hästen varit skadad eller om jag misstänkt att något inte stått rätt till.
    Efter dessa besiktningar har jag börjat få en helt annan respekt för ”det vi inte ser” men som veterinärerna ser, kanske speciellt om man är på klinik där det finns bra löpargångar mm.
    Borde vi kanske göra som vi gör med bilarna? En årlig besiktning?? För min bil får ju förstås komma till verkstad när jag märker att något är fel, men alla har vi väl varit med om att besiktningsmannen (det är ju oftast en man;-) påtalar småfel och saker som vi bör rätta till på bilen, att man får en ”1:a” eller en anmärkning?
    Tänk om vi borde tänka likadant med hästarna???

    Svara
  14. Ann

    Jag gör det minst varje vinter. Jag litar inte ett dugg på varken tränare eller domare då de ser hästen när man verkligen balanserar den. Jag har flera gånger just tävlat en häst på ganska hög nivå och bara någon dag efter kollat den och det har visat sig att den har en böjprovsreaktion eller markerar på volt när den linas och ej alls balanseras.
    Brukar kosta ett par tusen. Har inte så noga koll. Ofta hör man ju nåt annat också, tex nån vaccination, tänder, etc etc. Ibland kan vi välja att behandla små små reaktioner då vi vill ta det direkt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>