När bilder ljuger

Minns ni debatten efter Falsterbo horse show i somras och de stillbilder som florerade på ”illa ridna” hästar.

Jag var inte där och tänker inte uttala mig om just detta per se men vill visa mitt bidrag på hur bilder KAN ljuga- för det var ju det ”försvararna” av bilderna från Falsterbo hävdade; att en ögonblicksbild kan vara väldigt missvisande.

Och ser man på 2 av bilderna kan man kanske tycka väldigt synd om Leon som utsätts för aggressive Vicke som ser ut att vilja slita honom i stycken.

Turligt nog finns det en 5 sekunder lång film på Instagram där man direkt efter denna ”attack” ser hur Leon står lugnt med öronen framåt medan Vicke ägnar sin uppmärksamhet åt ett badkar i stället….

Och även om Leon är en snäll ledare så är det ingen tvekan om att det är han och ingen annan som är just bossen- det finns tex inte en chans att Vicke får komma fram till grinden först och det är bara för honom att gilla läget (vilket han gör också).

Vicke: nu djävlar är din sista stund kommen! Jag ska slita dig i stycken!

Leon: orka…..djävla snorvalp…tönt…

Leon: Ordningen återställd. Gammal är äldst och jag är the boss!

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. JohannaB

  Nu fattar jag inte vad du menar? Att bilderna ljuger?
  Bilderna visar ju samma sak som filmen gör? Är inte bilderna till och med tagna från filmen?
  Menar du att det inte finns någon bild av när anfallet är över?

  Svara
  • Birgitta

   Jag menar att man, om man bara tittar på bilderna och inte känner hästarna kan tänka att det är väldigt synd om Leon som tvingas gå i hagen med en så argsint häst som Vicke. Och om någon VILLE skriva något negativt om Vicke tex så skulle man lätt kunna visa dessa bilder och skriva något i stil med ”titta vilken hemsk häst- han ser ju helt galen ut…typ…”.

   Det man ser på filmen är att hästarna bara sekunder efter dessa bilder ”kommer till ro”- Leon står med öronen spetsade framåt och Vicke nosar i ett badkar.

   Jag vill påstå att hästarna är jättegoda vänner men som sagt; av bilderna KAN man få en helt annan uppfattning, framför allt om man VILL läsa in något negativt, precis som i Falsterbo.

   Bilderna är tagna ur filmen ja, fick både dom och filmen av Leons medryttare.

   Svara
    • Birgitta

     Tja…vi kanske missförstår varandra eller kallar saker för olika men jag menar att bilderna ”ljuger” eftersom de AV VISSA kan uppfattas som att Vicke är en aggressiv häst (vilket han är så långt ifrån som man kan komma) med eller utan text.

     Hade jag själv sett dessa bilder och inte känt hästarna hade jag SNARARE tänkt ”det var en djävla surmupp till häst” än ”åhhh…här är två BFF:s i hagen”

     Har för övrigt lyckas ta en bild ur filmen och lagt till inlägget där man ser ”Stackars Leon” 🙂 !

     Svara
  • Minstral

   Fast nu märker du ord, jag tror faktiskt att du förstår vad Birgitta menar, att en stillbild kan ljuga om situationen.

   Svara
 2. Minstral

  Håller så med, det blir ju ögonblicksbilder ryckta ur ett sammanhang som nästan aldrig visar verkligheten.

  Svara
 3. LenaLu

  Håller med dig Birgitta, en ögonblicksbild kan se mkt värre ut än det är. Men om ditt ex syftar till årens disskutioner om rollkursbilder på kända dressyrryttare. Tycker jag att vi inom hästvärlden är alldeles för mesiga att säga ifrån när vi tycker att något är fel, isynnerhet till kända ryttare. Men att utsätta någon felaktigt pga av en ögonblicksbild offentligt är inte heller ok. Därför måste folk ta sitt ansvar på plats som ser helheten. Då skulle debatten inte existera tro jag och otrevliga ridstilar inte förekomma.

  Svara
  • Birgitta

   Att vi är mesiga och inte vågar säga ifrån håller jag absolut med om och har varit i den sitsen flera gånger själv.

   På det sättet har tex ”Falsterbodebatten” kanske fört något gott med sig; att ryttare tänker mer på hur de rider (i alla fall offentligt).

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>