Dofter

Igår var Henrik och jag på bio och med risk för att låta som Birgitta 78 år så förtogs mycket av besöket av att en annan besökare fullständigt STANK av gammal cigarettrök. Ni vet så där riktigt inpyrt….

Detta fick mig att fundera över hur vissa dofter är mer socialt acceptabla så att säga; cigarettdoft är en sådan, parfym ännu mer även om det kan orsaka väldiga obehag för vissa.

Skulle man däremot komma ridklädd till en biograf tror jag att folk skulle reagera mycket mer på lukten liksom om man kom i arbetskläder om man jobbar i en ladugård.

Oavsett vilket är det så tråkigt när andras dofter förstör- minns för något år sedan då en karl tog av sig skorna på bion och det inte heller luktade hallon precis…

Man kan så klart säga till om just avtagande av skor men vad gör man när en persons alla kläder stinker av rök?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    En gång på tåget från södra Frankrike satt jag bredvid en dam som – varje gång tåget stannade – kastade sig ut på perrongen som om det gällde livet och rökte. Hon hade dessutom en parfym som luktade dammigt potpurri. Jag har väldigt lätt att bli åksjuk och dels gör åksjukemedicinen att jag blir väldigt trött, dels är dålig lukt en riktig trigger. Så där satt jag, och med ungefär en halvtimmes mellanrum när jag precis hunnit somna från förra gången väckte tanten mig och skulle ut. Det luktade som i ett gammalt askfat hos en ännu äldre dam och när jag trodde att nu kan det inte bli värre börjar paret på andra sidan gången snaska på kalla, kokta ägg vilket är nästan den vidrigaste lukten jag vet… så där satt jag, drogad och lätt illamående och var ganska sur haha.

    Och som du säger så är det inte så lätt att säga till heller… jag brukar om det är möjligt helt enkelt flytta på mig själv eller be konduktör/flygvärdinna om det är på resa att ge mig en annan plats om det finns. Hotar man med att man kommer kräkas så brukar det fungera ganska bra. Sedan kan jag på sätt och vis tycka lite synd om personen som luktar illa också – inpyrd rök eller gammalt svett är ju lite en indikation på att det är en människa som allt kanske inte står helt rätt till med. Därför blev jag nästan mer irriterad på de som åt ägg…

    Svara
    • Birgitta

      Fy vilken resa!

      I vårt fall var salongen fullsatt så vi kunde inte byta platser- annars kunde ju det vara ett alternativ.

      Svara
  2. Trasselkvast

    Om det är så illa, så går ni ut och säger till i biljettkassan att ni tyvärr inte kan vara kvar och vill ha pengarna tillgodo så ni kan se filmen en annan gång. Det ska mkt till för att ni inte ska få det, SF har en rätt bra policy.

    Svara
    • Birgitta

      Ja det var ju en tanke!

      Samtidigt så är det så synd om man ska behöva avstå från det man själv planerat in pga andras obetänksamhet.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>