Mer om foderanalyser

För nyfikenhetens skull ställde jag på ett hästforum på Facebook frågan om hur många som tar en stråfoderanalys och därefter gör en foderstatsberäkning utifrån denna.

Av hitills över 100 inkomna svar är det som jag misstänkte en salig blandning av de som gör en beräkning på grammet och de som varken tar analyser eller räknar.

Man har vitt skilda åsikter i frågan; en del skulle aldrig våga vara utan analys och vissa tycker det är onödigt eftersom de fodrar med ögat, tar ensilage från många olika fält, ändå inte litar fullt ut på vad tabeller säger, kan se på ett foder vad det innehållet osv osv.

Vissa ger fri tillgång på stråfoder året runt och med flera hästar i samma hage torde det vara svårt att veta hur mycket på kilot varje häst sätter i sig.

Ett ordentligt bete flera månader om året kan ju också påverka matintaget och även här måste det väl vara svårt att veta vilka mängder som stoppas i gapet?

Ja, intressant det där!

Själv skulle jag aldrig förkasta en analys men ändå ta den med en större eller mindre nypa salt.

Jag tycker att Vicke ser helt fantastisk ut faktiskt och det ska mycket till för att jag tex skulle dra ner rejält på hans stråfoder- oavsett vad en analys påstår.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sara P

    Jag fodrar nog mycket med ögat (lagom hull och fin päls) men vill alltid ha analys för att kunna få koll på sådant som inte syns typ: innehåll av magnesium och fosfor/kalk.

    Svara
  2. S

    Läste din tråd. Tror att många som inte tar analys inte orkar svara pga alla besserwissrar som analyserar (alla är ju inte såna såklart men det är de som svarar verkar det som)… Vårat hö kommer från olika åkrar och är slaget vid olika tidpunkter = de kan omöjligt ha samma värden = ska jag analysera varenda bal? Det går ju inte… Istället får man väl vara noga att titta på sin häst så man märker tendenser till att falla ur/bli tjock osv innan det händer.

    Svara
  3. JohannaB

    Jag är mest förundrad av hur man känner sig så säker på att hästen mår perfekt?
    Jag är alltid nojig, borde hon inte muskla sig mer nedanför bakknäet och är det inte en fettdepå där uppe på halsen (eller ve och fasa en grop på rumpan 😛 ) och borde hon få vara lite högre i hull (man ser faktiskt revbenen ur vissa vinklar) eller kanske lägre (hon är ju stor och tung, 10 kg mindre blir ju betydligt mindre belastning).
    Men många verkar ju tycka att de vet precis hur hästen ska se ut?
    Och framförallt 😀 (för jag vet ju faktiskt hur min idealbild ser ut 😉 ) så verkar de tycka att deras hästar ser perfekta ut?

    Svara
    • Birgitta

      Tja- som du vet tycker jag att min häst ser perfekt ut och det skäms jag inte för att säga. Många delar dessutom min åsikt…

      Svara
      • JohannaB

        Ja jag märker ju att du och de flesta andra verkar veta det. Men jag vet verkligen inte, och tycker inte alls att min häst är i perfekt skick.

        Svara
        • M

          Vad som är en perfekt häst är subjektivt och jag håller med Birgitta att jag tycker Vicke ser väldigt fin ut i kroppen för sin gren i ridsporten. Hopphästar vill jag (subjektivt) ha så slanka att man skymtar deras revben med ögat, inte att de är undernärda men i topptrim utan för många extra kilo på kroppen. Jämför man vad som är perfekt skick mellan dressyr-, hopp-, och fälttävlans hästar ser ingen av dem lika ut i kroppen.

          Svara
          • JohannaB

            Absolut, och jag har en idealbild som jag skulle vilja att min häst kunde se ut som men i verkligheten är jag mycket osäker om jag ser många om ens någon som når min idealbild.
            Jag är nog född osäker 😉 men å andra sidan säger de som är positiva att det ju innebär att man är närmare till att göra förändringar 😉 vet inte det men får väl se positivt på det 🙂

  4. Anonym

    Man har val inte analys for att man ska dra ner pa STRAFODRET, utan for att man inte ska ge KRAFTfoder i onodan?

    Jag har forresten ingen analys och koper smapartier med ho da jag bara har en pytteliten lada. Fodrar enligt information fran min fodertillverkare, och har valt en fodertillverkare jag litar pa, som anvands av flera andra ryttare och uppfodare jag litar pa. Fodertillverkaren ger mig givetvis inte opartisk information om olika fodermedel, utan talar om vad ur deras sortiment som ska passa mina hastar.

    Svara
    • Birgitta

      Fast om man har ett väldigt ”bra” ensilage kan man minska mängden mot ett sämre- det var det jag tänkte.

      Men jag vill att min häst ska få mycket stråfoder oavsett eftersom han står inne så mycket.

      Svara
      • CeciliaL

        Precis – vill att de ska ha max strafoder sa de har nat att pyssla med! 🙂 Fast jag ar inte ratt person att kommentera om analyser – kanner INGEN som gor det och har aldrig sett nagot foretag som annonserar denna service.

        Svara
  5. Anna

    Konstigt ändå att så många hästar ens överlever dagen med tanke på hur otroligt specifika behov av exakt rätt mängd energi, protein och mineraler de verkar ha, 😉

    Nej skämt åsido men jag tror att fodertillverkarna kan göra grymma pengar på att man vill sin ögonsten det absolut bästa… Givetvis skall man ta till sig av god forskning och sunt förnuft och ge hästarna bra mat i rätt mängder men så otroligt sköra att de liksom klappar ihop om ett parti hö råkar vara lite fattigt på magnesium kan de ju inte vara.

    Svara
    • Birgitta

      Jag är benägen att instämma.

      För övrigt finner jag det intressant hur vissa är maniskt fixerade vid hästens kost medan de inte alls verkar lika noggranna med sin egen.

      Svara
      • Anna

        Jag tänkte faktiskt skriva att vissa hästar kanske skulle må bättre om ägarna rättade till sin egen foderstat först… Menar på intet sätt att man inte kan rida med några trivselkilon men strävar man efter att hästen skall vara i toppform borde man kanske klura lite på sin egen form också.

        Svara
        • Birgitta

          Men precis! Så klart är ryttarvikt långt ifrån allt men om man väger hästens foder på grammet blir det för mig lite konstigt om man själv har valkar både här och där och lätt hade kunnat gå ner x kilo utan att det störde.

          Varför är man så mycket petigare med en hobbyhäst undrar jag?

          Svara
          • S

            Ja men precis, vad är det som gör en häst såå mycket mer viktig än människa/katt/hund etc så den måste ha exakt på milligrammet si eller så mycket av en viss mineral? Såklart jag vill min hästs bästa i alla lägen men ibland går det över styr med pulver och piller tror jag. Ett bra grovfoder och en balanserad foderstat där grovfodret är basen kommer man långt på. Sen så kan man ju försöka ta hand om sig själv och se till att man äter nån vitamin då och då så man orkar ta hand om och motionera sin ögonsten på ett bra sätt.

  6. Petra

    Jag är noggrann med analys ffa för att ha koll på sockret (fånghäst), men tycker även resten är viktigt. Har en häst med dåliga fötter, men som blivit bättre med balans i mikromineralerna, han är även känslig för proteinöverskott och rasar i vikt med för hög kvot. Analys att utgå från och sen ögon att se med inkl sunt förnuft funkar bra för mej.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>