Tisdag- åt rätt håll

Min förhoppning att min förkylning hade nått sin peak igår stämde- jag mår tack och lov mycket bättre idag,

Bättre är det ständigt när Olof rider Vicke också- det är så roligt att se från marken.

Vi pratar ofta om lite allt möjligt medan han rider- idag tex om vilka tränare som är ”drömtränarna”- vår diskussion på bloggen härom dagen.

Kul att Olof bekräftade att Carl Hester och Kyra (mina drömtränare) är suveräna att träna för- han har haft förmånen att prova båda.

Som jag nämnt tidigare är det också kul att se sin egen häst jobba på så fint och positivt trots ansträngande jobb- inte för att jag vill gå så långt som att påstå att Vicke hellre tränar än går i hagen men han ser allt bra nöjd ut under passen 🙂 !

Annars har Vicke blivit skodd idag och jag ”kollade läget” med min hovslagare som vanligt så att vi tänker lika.

Framhovarna ser fortsatt bra ut så till vida att Vicke dels har en bättre vinkel på dom (trakterna har kommit upp lite vilket är bra, framför allt som aluminiumskor kan ”äta” horn) och dels verkar han tåla att gå utan flytsulor vilket vi alltså ska fortsätta med- att inte använda dom alltså 🙂 .

Jag är otroligt glad för att dels har hittat dessa aluminiumskor med kil som är en bidragande orsak till en förbättrad hovvinkel och dels slippa de extremt dyra flytsulorna om det går- det är en sak mindre som liksom inte bara kan vara en (dyr) hjälp utan även påverka horn/ hovar/ egna sulor negativt eftersom man trots allt stänger in sulan.

Jag hoppas bara behöva använda flytsulorna vintertid när det är väldigt ”knöggligt” i marken- det var ju på detta underlag jag märkte hans tidigare sulömhet.

Annars fortsätter jag att promota aluminiumskor- DET mina vänner tror jag tex mer på än att maniskt följa en analys som vi diskuterade för några dagar sedan 🙂 .

Lite skämt och lite allvar men jag har svårt att förstå att kostnaden (som min hovslagare tror är skälet) hindrar en från att använda aluminiumskor i stället för järnskor då kostnaden (typ det dubbla mot järnskor)  enligt mig är ”en piss i Nilen” om man ser till hur mycket avlastning lättare skor kan ge hästen under en livstid och således öka dess hållbarhet.

Det begriper väl vem som helst att det är bättre att träna i gymnastikskor än kängor även om det så klart kan göras med båda 🙂 ?

Sedan så kan inte alla hästar ha aluminiumskor- det fattar jag också men att inte PROVA eller i alla fall diskutera det med sin hovslagare ser jag som….tja…mycket dumt!

Gammal bild på aluminiumskor som Vicke skos med. Som ni kan se är skon en aaaaningen högre i trakterna (därav KIL-sko) vilket ändrar hovvinkeln lite grann. Detta hade varit omöjligt med järnskor eftersom skon då skulle väga för mycket med den extra tjockleken. Eller…omöjligt är det inte…man kan svetsa på kilar på järnskor (säljs inga järnkilskor) men med Vicke som redan har haft problem med hovlederna är det viktigt med så lite vikt som möjligt på skorna och inte det motsatta.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Åh vad intressant, jag har aldrig tänkt så mycket på det men det är ju sant att järnskor inte direkt är lätta. Man borde ju kunna göra hästskor av massor av olika material, tänk om man kunde hitta något som var lite som hästens egen hov men samtidigt gav skyddet som en metallsko ger? Någon typ av fiberkomposit med lite svikt…

    Svara
    • Birgitta

      Olika försök har gjorts och görs.

      För X år sedan var det en form av gummiskor- minns inte varför det misslyckades.

      Nu är det några skor som heter Razer som lovordas av vissa men som minst lika många (hovslagare bla) är skeptiska till.

      Svårigheten ligger delvis i att få skon att hålla för så mkt vikt under många veckor.

      Svara
      • Anna

        Jag kan tänka mig att det finns material som har hållfasthetskraven men som inte går att forma ”på plats” också – metall är ju ett material som är lätt att bearbeta på stallgången jämfört med en kolfiberkomposit till exempel.

        Svara
      • Sandra

        En orsak jag hört varför skor i gummi inte blev bra var att de hade för hög friktion mot underlaget och tillät inte det glidmoment som hoven har.

        Svara
    • Birgitta

      Han skos numera var 7:e vecka (från början var 5-6:e) och skorna håller perfekt. Dock rider jag ju inte ut så många dagar i veckan vilket säkert påverkar.

      Svara
  2. Manda Stillnert

    Jag skor min ponny med lätta skor, hon har oftast travskor i aluminium för att få en snabbare överrullning. Från början skoddes hon med tunga järnskor runt om men för ett par år sedan slutade jag med de för att upptäckte att hon fick bättre gång med lätta skor. Skor med guldskor på vintern i lättaste modell. Håller absolut ända upp till 8-9 veckor utan problem och då rider vi i all möjlig terräng 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>