Mer om resor

Jag har nyligen avslutat 10 dagars semester och även om jag inte hade planerat in något särskilt så njöt jag för fullt.

Och på tal om semester; vad brukar ni göra på er ledighet?

Reser ni bort eller föredrar ni att stanna hemma?

Tycker ni att det här med att ha djur (häst eller andra djur) påverkar er lust att resa?

Själv är jag väldigt glad över att ha en sambo som VILL resa; det har alltid varit ett av mina intressen även om det har fått stå tillbaka en del genom åren och av olika anledningar (för dålig ekonomi i ungdomen, ointresserade partners osv).

Jag ska inte förneka att både hund och häst påverkar mitt resande; inte så att jag AVSTÅR från att resa men att vara borta mer än en vecka skulle tex i dagsläget kännas som ganska svårt.

Att hitta folk som tar hand om djuren i några dagar/ en vecka är mycket enklare än att tex resa bort i 2 hela veckor så det ska mycket till för att jag skulle göra det.

Sedan handlar det för mig till viss del också om vad det är för resa man ska/ vill göra; åker man på en sol och bad-resa tycker jag att en vecka är fullt tillräckligt och skulle inte tycka att det var värt att vara borta dubbelt så lång tid.

Jag och Henrik har sagt att vi hellre åker utomlands 2 gånger om året à en vecka än reser iväg i 2 veckor en gång; i alla fall till de resmål som vi hoppas kunna genomföra det närmaste året.

Sedan finns det absolut resmål där 2 veckor hade varit mer lämpliga eller vad man ska säga; ska man tex resa runt i Asien tror jag att en vecka hade blivit för kort.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Nu när jag är ”permanent bortrest” så vill jag mest åka hem till Sverige på semestern. Ibland känner jag mig som världens tråkigaste människa för jag har noll intresse av att åka till exotiska öar eller klättra i berg eller åka livsfarlig buss genom Asien. Jag vill bara åka till Tyskland och titta på slott och äta salta kringlor. Och min drömresa är att åka flodkryssning genom Europa på Donau men mina vänner säger att det bara är pensionärer som gör det så ingen vill följa med haha. Eftersom jag reser en del med jobbet också så har jag inte så mycket ressug på semestern och lägger det mesta av den i Sverige.

    Nu har jag inte mina katter hos mig längre (de bor hos mina föräldrar) men när jag bodde i Sverige så brukade jag ta med mig dem till mina föräldrar på somrarna och även ibland köra dit dem om jag skulle resa mycket under en period eller vara borta länge. För kortare resor betalade jag en kattvakt. Lugna innekatter är ju ganska enkla djur att passa jämfört med en häst till exempel… Särskilt om man har snälla föräldrar som kan dumpa dem hos.

    Svara
  2. Rackemarie

    En häst, en hund och fyra katter gör att det är lite extra svårt att resa bort. Dessutom är det alltid dyrt att resa när jag är ledig (lärare). På sportlovet i år kom vi faktiskt iväg en vecka, maken och jag. Sol och värme på en av Kap Verde- öarna. Första gången på 15 år som vi var utomlands! Det gav mersmak, men det var ett pusslande att få ihop det med djurpassandet..

    Svara
  3. LenaB

    När vi åker bort bokar vi in folk som passar katterna (lugna innekatter), alltså kommer hem till oss och tittar till dem. Det brukar fungera utmärkt, och vi har aldrig varit borta mer än max 1 vecka. Hästen har jag haft separat djurpassare till, oftast har jag betalat ngn i stallet för att ta hand om mockning, packning av foder, skötsel och ngn form av motion.

    På somrarna håller vi oss hemma, både för att vi tycker det är fint här i Sverige (+ att vi har nära till stranden:-) och för att det är svårare med djurvakter under semestertid. De sista åren har vi även haft kattungar under sommaren och då är det bara att snällt hålla sig hemma;-)

    Visst påverkar djurägandet mitt resande, både ekonomiskt och praktiskt, självklart, något annat hade väl varit att ljuga. Halva min lön går till hästens uppehälle så det är klart att vi kunde åkt på betydligt fler och häftigare resor utan den. Men det är mitt stora intresse så jag värderar inte det i kronor och ören eller bryr mig om att ens titta på hur bunden man faktiskt är.

    Det optimala året reser vi en gång på våren och en gång på hösten, till värmen – för min del så är det just värme och avkoppling (inga måsten, tvätt/städ/matlagning etc) som jag behöver. För närvarande är jag helt ointresserad av att besöka storstäder och se häftiga saker, en god bok vid poolen och gärna ngt gott att äta – så är jag mer än nöjd:-) Sedan står även en ridresa till tex Portugal högt på önskelistan, men det lär inte övriga familjen vara så värst intresserad av.

    Svara
  4. CeciliaL

    Jag bokar inte ledighet som sa, eftersom vi har egen firma, men jag jobbar terminstid och jobbar valdigt litet pa skolloven (som bestar av 2v jul och pask, samt 6v pa sommaren, plus mitterminslov 1v i oktober, februari och maj/juni). Har inte behov av semester for att vila, da jag dessutom jobbar deltid (dvs skoltimmarna, som ar 09:00-15:20), sa nar jag aker pa semester gor jag det antingen for att jag vill aka till Sverige (vanligen 3ggr per ar – midsommar, ridlager for L, besok hos vanner/familj, ibland aven en adventshelg) eller sa aker jag pa semester for att min man som har huvudansvaret for firman behover komma bort och vila. Jag kan ’vila’ hemma eftersom jag har hastar att leka med! Han har liksom ingen hobby hemma, utan nar han kommer hem sitter han vid datorn ocksa, sa han behover komma bort fran firman. Darfor reser vi vanligen 10dagar pa pasklovet och 2v pa sommarlovet, samt nagra helger under aret. Sa det blir mycket resande for mig, betydligt mer an jag egentligen vill eftersom jag helst vill vara hemma och rida & tavla! Nar jag ar borta betalar jag en hastvakt for att ta hand om hastarna och en tranare som kommer och rider om det behovs (har ju en pensionerad, en unghast och en ponny som tranaren ar for lang for, sa de far vila, men hon rider 6aringen). Blir dyrt med hast och hundvakt, sa det far vi rakna in i resebudgeten. Jag vill helst resa for att se och erfara nya platser, prova den lokala maten och besoka sevardheter, samt garna trana eller fotvandra. Vill inte ligga och steka mig och vill inte langre obekvama mig med langa bussresor och overnattningar pa tagstationer eller skruttiga vandrarhem, det ar jag for gammal for och har gjort miljoner ggr redan, da jag reste valdigt mycket (ofta i flera manader i strack) innan jag fick barn. Nu reser jag max 2v i taget, helst kortare.

    Svara
    • CeciliaL

      Har forresten en professionell hundvakt (som tar emot min hund i sitt hem) och dito hastvakt (som kommer till mitt stall morgon och kvall) – det kravs, for jag kan inte utnyttja vanner eftersom ingen jag kanner har i krokarna ar borta sa ofta som jag, utan maste ha palitliga proffs som jag vet tar hand om djuren sa att jag inte behover tanka pa dem nar jag reser – annars gar det ju inte att njuta pa resan! 🙂

      Svara
      • Birgitta

        Ja, ”ordentliga” djurpassare är en förutsättning för att jag ska kunna (läs: vilja) resa bort.

        Vi har hittills haft världens tur med Molly som passades hemma hos en mamma med 2 tonårsdöttrar som är mycket hundintresserade- jag är extremt (och kanske helt utan anledning) anti att lämna henne på ett hundpensionat. Detta är ju en mjuk och försiktig soff och sänghund som jag inbillar mig skulle vantrivas på pensionat men som sagt; jag kan ha fel men vill helst inte undersöka saken. Hon gick ändå ner en del i vikt när hon var bortlämnad en vecka.

        Vicke brukar jag låta olika stallkamrater hjälpas åt att mocka och sätta foder till- in och utsläpp i hage ingår ju i stallhyran och det passar bra att han vilar från ridning när jag är bortrest.

        Jag lyckas tack och lov i princip ”glömma” djuren under mina resor och det tror jag nästan är en förutsättning för att det ska bli lyckat och för att man inte ska gå sin partner på nerverna genom att ständigt prata om tex hästen och komma med kommentarer i stil med ”undrar hur Vicke har det” eller ”åhhh vad jag saknar Molly/ Vicke”. Big no-no!

        Svara
        • CeciliaL

          Verkligen – ägnar mina djur väldigt få tankar när jag är bortrest för jag vet att jag ordnat det bra på åt dem. Skulle inte heller sätta min hund i kennel, han är på s.k. home stay, dvs I hennes hem tillsammans med hennes enda hund som han har jättekul med. Han går definitivt inte ner i vikt! Saknar säkerligen inte oss ett enda smack! 🙂

          Svara
  5. Manda Stillnert

    Jag tycker om att resa och haft turen att få göra de mycket också med familjen men även med min sambo. De behöver inte just vara utomlands utan kan vara en vecka tex på Gotland eller som när vi besökte is hotellet och Kiruna över en helg 🙂 Men sen säger jag sällan nej till en solsemester 😉
    Hästen tar Pappa hand om ( han brukar få något för de ) och katterna har oftast tillsyn av min sambos pappa som bor 2 minuter bort med bil! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>