Nytt tävlingsgrepp

Då och då hörs röster gällande hur man ska göra dressyrtävlandet mer attraktivt för ”vanliga” ryttare och nu ser jag att en grannklubb provar ETT nytt grepp:

De ordnar inom kort en MSV B-klass som endast är öppen för ekipage som hitills inte uppnått 64 %.

Jag tycker att det ska bli intressant att se utfallet av detta och liknande arrangemang.

Utvecklingen i Skåne har gått mot att man numera kan behöva rida på uppemot 70 % för att placera sig på regional nivå och jag tror inte att detta bara är av godo (om man tolkar ovan som att antalet ”fina” dressyrhästar ökar).

Jag tycker mig redan se en minskning av antalet starter i de klasser jag själv tävlar- numera är det oftast runt 15 deltagare per klass, för några år sedan kunde det vara det dubbla?!?!?

Då kunde man aldrig klämma in mer än 2 klasser per dag som arrangör- idag kan det bli både 4 och 5 eftersom en del klasser inte ens får 10 deltagare (då är nivån oftast MSV A).

Risken med ovan parat med att det numera kostar runt 300-350:- att rida en klass på denna nivå är att en del ryttare aldrig ens vill påbörja en tävlingskarriär- hinderna kan tyckas för höga även om vi inte talar om hoppning 🙂 !

Vad tror ni?

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. Malin

  Vilken bra idé! Som du skriver så krävs det ju nästan att man är proffs här i Skåne för att kunna placera sig redan i lägre klasser….
  Inom andra idrotter tävlar ju inte amatörer mot professionella utövare så nog har vi tuff konkurrens alltid.

  Svara
  • Birgitta

   Ja vi får ju som sagt se hur utfallet blir. Om det finns något intresse för denna typ av begränsande klasser eller ej.

   Svara
 2. Frida

  Låter ju intressant. Tror att vi måste fundera på hur vi ska få folk att vilja träna och tävla dressyr i framtiden. Som du säger så kan det nog kännas övermäktigt och tröstlöst att komma med sin vanliga ridhäst och inte ha en chans. Det finns ju dessutom många nu med lite alternativa raser som också vill få en rättvis bedömning. Kanske ska man dela prislistan mellan proffs och amatör? Man kan ju rida samma klass men dela upp resultaten. Kanske kan fler klasser på kort bana vara ngt? De med stora gångartshästar brukar vilja rida på lång bana. Eller ha klasser där lydnad, lösgjordhet, vägar och inverkan bara vägs in och gångarterna inte tas med?

  Svara
 3. Katrin

  Tycker det är ett jättebra initiativ av klubben! Spontant kan jag dock tycka att gränsen 64 % är lite lågt satt, hade nog hellre sett 66 % . Då höjer man nivån liiiite på ekipagen men slipper de verkliga storfräsarna. 😉

  Jag har tävlat kontinuerligt i över 20 år och visst har det hänt mycket på den tiden men utvecklingen senaste 5 åren tycker jag har varit extrem om vi pratar om vilka typer av hästar – eller snarare ekipage – som man ser ute på helt vanliga ”busktävlingar”. Hästarna är otroligt fina och ryttarna väldigt duktiga på att rida/visa på tävling vilket förstås är superkul men det blir svårt att mäta sig mot dem om man har en ”vanlig häst” och är en ”vanlig ryttare”. Tror utvecklingen åt detta håll tyvärr kommer göra att deltagande på dressyrtävlingar kommer gå åt att vi mest kommer se proffs/extremt satsande amatörer på tävlingar och det är nog hög tid att fundera på vad som kan göras för att det inte ska bli så. Tror som sagt att den här klubbens initiativ absolut är ett steg i rätt riktning.

  Svara
 4. Ingela

  Jag tycker det låter riktigt bra. Då kanske man själv kan våga sig ut och prova att tävla, utan att känna att de erfarna och duktiga ska rynka på näsan åt min oerfarenhet på framridningen eller himla med ögonen åt mitt oerfarna ridande på banan. Jag kommer aldrig att kunna konkurrera med de som är proffs. Tänk en hel del av dessa har troligen uppemot 50 ridtimmar i veckan. Det är ju vad jag kanske får ihop på två månader…

  Svara
 5. Birgitta

  Jag tror att man skulle försöka göra en förändring i uppklassningssystemet och se om det gjorde någon skillnad.

  Och då tex tillämpa omedelbar uppklassning så att man så fort man hade uppnått X poäng inte fick tävla aktuell klass längre.

  Ett annat alternativ kunde vara att ha delade klasser så att de som ridit på tex 68 % mer än 5 ggr inte fick tävla i den ”vanliga” klassen utan det skulle finnas speciella klasser för dom.

  Jag ser en skillnad mot hoppningen.

  Där kan du ”bonka i” flera hinder på banan men ändå vara nolla= ha ett visst mått av tur.

  Vinner man en klass på 75 % är det knappast pga tur och då är det dags av gå vidare till andra utmaningar som jag ser det.

  Svara
  • Katrin

   Det är ju dock så att flera av de riktigt fina unghästarna ofta ligger på 70 % och över det i sina första starter och de kan ju ändå behöva vara kvar i klassen ett tag till just pga att de är unga osv. Har sett flera sexåringar nu i vår som gått MSV C och B på 70-75 % vilket är helt galet bra. Men de kan ju inte ”ta vägen” någon annanstans i år eftersom de bara är sex år…

   Svara
 6. Ann

  Jag är egentligen mer för ett strängare uppklassningssystem än att ha »B-klasser«.
  Om det nu är tunt i klasserna så blir det ju ÄNNU mindre klasser om om alla som ligger under XX % ska/kan välja att starta en egen klass. Och mindre klasser = ÄNNU lägre prispengar.
  Men samtidigt ser jag inte riktigt hur ett strängare uppklassningssystem ska fungera på alla nivåer. LB, LA, MsvC ser jag inga problem, så fort man haft ett gäng placeringar på över XX % så skulle man kunna tvingas upp.

  Men om man t ex har en jättefin 5- eller 6-åring som typ vinner alla MsvC-starter men ändå inte hunnit lära sig byta. Ska man inte få tävla året ut i MsvC då? Lika i MsvB vs Georges. Det är ju ganska stort hopp. Även om det går jättebra i MsvB ÄR det inte säkert hästen är mogen för Georges.
  Svårt!

  Fast jag vet inte om jag ser det som så stort problem egentligen. Det är väl jättebra att både hästar och ryttare blir bättre. Och jag tycker faktiskt inte att det bara är hästar med fantastiska gångarter som placerar sig. Min ganska välbelönade häst rör sig bra men man vänder sig liksom inte om och tappar ögonen pga hans gångarter (tyvärr :). Hittills (tom Georges) har de räckt och ju bättre han klarar svårigheterna ju mer kommer han troligen räcka till. Och när man sen kommer till klasser där man ska visa passage och piaff och div olika galoppmoment spelar grundgångarterna nästan ännu mindre roll. Spelar liksom ingen roll hur flott de galopperar ökad galopp om de inte kan göra bra serier/piruetter, skolor.

  Svara
  • Birgitta

   Det jag önskar främst är att antalet tävlande inte minskar vilket jag ser tendenser att det gör.

   Jag tycker det är roligare ju fler som deltar och när man inte (som nu) nästan på förhand vet vem som kommer att placera sig.

   Svara
   • Frida

    Jag kan iofs tänka mig att minskningen av antal starter har en del att göra med dressyrdebatten som pågått ett tag. Fler verkar anse att dressyr är ren plågeri eller att de som rider illa med ihopdragna halsar och hårda nosgrimmor är de som får poäng. Tyvärr är det nog så att dressyren har fått lite dåligt rykte och det visar sig i startlistorna.

    Svara
     • Frida

      Ja jag kan tänka mig att det bidrar lite. Debatten har du väl inte missat gissar jag? Tror faktiskt att den kan påverka ffa att nya ryttare inte väljer att satsa på dressyren men även att andra tänker om och väljer bort dressyren. Om man läser kommentarer när det har fotats alla dessa ögonblicksbilder från t ex Falsterbo eller Breeders så verkar många tycka att dressyr är jättehemskt mot hästarna. Andra tycker det är på väg åt fel håll och vill försöka förändra men risken är väl att de också ger upp och byter gren till slut.

     • Birgitta

      Nej, debatten har jag absolut inte missat, det vore svårt, men jag har trott att de som blivit mest illa berörda är de som INTE rider dressyr själv.

      Vi som gör det ”vet” att allt inte är vad ögonblicksbilder gör gällande osv och jag känner mig tex för egen del inte alls träffad av kritiken.

      Men åter igen; väldigt trist om detta OCKSÅ bidrar till en nergång av dressyrtävlande.

    • Minstral

     Tror jag inte ett dugg på. Vi som tävlar dressyr vet ju att dressyr inte är plågeri, Mest de som inte håller på med dressyr som tänker så.

     Sen är det ju olika vad det är för klasser, de högre klasserna fylls ju fortfarande och det ganska snabbt och det var ju på de nivåerna debatten fördes.

     Svara
 7. Anna

  Svårt det där – kanske borde arrangörerna kunna dela upp en MsvC eller MsvB i två avdelningar – en för de som vill kvala med sina resultat och en för de som inte vill det? Då får man lite automatiskt en uppdelning av startfältet tänker jag mig – proffsryttarna till exempel lär i regel vara ute efter att sätta kvalen.

  Svara
 8. M.n

  Jag har faktiskt börjat tappa lusten att tävla. Jag tycker jag har en fin hobbyhäst, men har noll chans mot gångartshästarna och de ryttare som lever på att rida.
  Ett uppklassningssystem borde införas, som bygger på Max antalet placeringar
  Som du säger så kan man titta på startlistan och relativt lätt pricka in dom som ska bli placerade.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>