Känsliga centimetrar

Min vackra Equipesadel!

För ett tag sedan tyckte Olof att min sadel kändes lite ”rickig” i sidled och för att göra en lång historia kort föreslog en sadelutprovare att jag skulle ”padda upp”  den framtill.

Jag köpte en fårskinnspadd med ilägg på Hööks, tog bort paddarna baktill och behöll 2 av 3 paddar framtill enligt rekommendation.

Red 2 relativt normala pass på Vicke, dvs inte osedvanligt ansträngande- hästen gick hur bra som helst MEN:

Jag hade så fruktansvärt ont i ryggen dag 3 så jag visste knappt var jag skulle ta vägen.

Som tur var skulle Olof rida och han satte fingret på problemet direkt; trots att paddarna bak var borttagna hamnade sadeln ändå, tack vare det tjocka fårskinnet, i en sådan vinkel att även han kände av korsryggen efter att bara ha skrittat omkring några minuter.

Och detta handlar alltså om centimetrar- inte att sadelns position har ändrats hur mycket som helst så att säga.

För att ytterligare korta ner historien så lämnades padden tillbaka och en av FILT är beställd i stället.

Jag har redan provat en sådan genom sadelutprovaren och den höjer bara sadeln framtill så det ska inte orsaka mig några fortsatta ryggbesvär.

Vad jag egentligen ville komma till med denna berättelse är hur ibland ytterst små justeringar av utrustning kan påverka ryttaren och hästen ganska rejält om det vill sig illa- eller så får man en avsevärt bättre känsla eller en häst som går mycket bättre än någonsin.

Så man borde kanske oftare se över sin utrustning för även om man är nöjd så kan det finnas sådant som verkligen gör märkbar skillnad och varför inte prova?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marlene Engström

    Alltså – är det nån som vet allt om detta är det jag. Tro mig, genom många år med lasermätare och sprcialsadel! Jag har backat mitt ryggstöd 10mm- oj vad både min kropp och häst sa: wow!

    Svara
  2. S

    Intressant! Var köper man en sån padd som du beställt nu? Behöver höja min bara liiiiiiite i bak men alla paddar är för höga så då har jag just nu en som höjer lite både bak och fram istället, det hjälper iaf sadeln att inte luta bakåt.

    Svara
    • Birgitta

      Min pad är köpt av Equipe.

      Om du bara behöver höja sadeln bak hade jag lagt ngn form av benskyddspad där eller klippt itu en vanlig sadelteddypad på mitten.

      Har gjort så förut- fungerade utmärkt.

      Svara
      • S

        Sant, så kan man ju göra! Råkar bara vara lite allergisk mot sadelpaddar som inte ligger still så därför har jag inte provat nån halv variant. Men det kan man faktiskt göra 🙂

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>